Hirdetés
Színes 2020. május 20. 18:15

Mészi mondja: Hihetetlen, de ki vannak rakva az okleveleim!

A kölcsönös komolyságot és tiszteletet ez is jelzi: a borászok valóban értékelik a borbíráló elismerését.

Mészáros Zoltán kollégánk okleveles borbíráló, borszakértő, azaz annál többet tud a borokról, hogy ez finom, az meg savanyú. És a borivók jelentős többségénél is többet tud a borokról. A borfesztivál alatt minden nap sztorizik nekünk borokról, borászokról.

Még az első vagy második okleveles évemben mondta azt nekem egy ismert, elfogadott és általam is nagyra becsült borszakértő a Szegedi Borfesztiválon: „meglátod, Mészi az okleveleid ott lesznek a borászatok pincéjében, borházában fő helyen a falra kirakva.” Én annyit mondtam: „ez kizárt, Imre, majd kidobják az okleveleket, de én akkor is csinálom.”

Eltelt jó pár év, Csillus Soltvadkerten járt, és ha már ott volt, bement az egyik ottani borászat borházába frissítendő a készletünket. Pár perc múlva kaptam egy e-mailt tőle egy fényképpel. Az egyik boruknál volt kirakva az az oklevél, amit előző évben kaptak tőlem, néhány egészen komoly borverseny oklevele mellett. Teljesen elképedtem, és azonnal eszembe jutottak Imre szavai. A Frittmann Borházban történt mindez.

A Frittmann név, azt hiszem, minden borkedvelő fülében ismerősen cseng. A testvérek, János és István közül Jánost ismerem, itt szokott lenni Szegeden, de borversenyeken is többször találkoztam vele, ő a csúcsbizottságban, én valamelyik bizottságban bíráltam. Nagyon komoly borásznak tartom, ezért is éreztem végtelen megtiszteltetésnek az oklevelem kirakását a Borházukban. Azt tudom mondani, mint Koch Csabánál, minden Frittmann-bor hibátlan, jó, remek, kiváló vagy csúcsbor. Az évek alatt több borukra adtam oklevelet a Borfesztiválon, a kékfrankos rozéjuk minden évben kaphatna, az illatos fehérek bármelyike szintén, de kadarka is kapott tőlem oklevelet.

Cabernet Franc-Cabernet Sauvignon – érdekes nem cuvée, hanem együtt szüretelve, ha jól írtam fel – okleveles boruk

A borfesztiválon szintén az eleje óta részt vevő borászok közül Sajgó Gábor volt nekem éveken keresztül A tokaji borász, most már többeket ismerek, de továbbra sem változott a véleményem a Sajgó-borokról. Ebben a kategóriában – kései/édes/desszert, ki hogy nevezi – mivel évente maximum két oklevelet osztok ki nem tudja halmozni senki az okleveleket. Nem beszélve arról, hogy az első években nem éreztem magamban azt a tudást és tapasztalatot, hogy tokaji bort merjek értékelni. De a Sajgó Borászat így is kapott két oklevelet, több év eltéréssel 6 puttonyos aszúra. Két éve már versenyen kívül beszélgettünk Sajgó Gáborral. A nap vége volt. Indultam volna haza, mikor Sajgó Gábor azt mondta, mutat nekem olyan bort, amilyet lehet, nem kóstoltam még. Nem kértem, mert mentem volna már, de meggyőzött, hogy kóstoljam meg. Egy több mint húsz éves aszúesszenciát bontott ki – valószínűleg nem abból fogy a legtöbb a Borfesztiválon. Valóban nem ittam olyan bort, sem előtte, sem utána, és nem is gondoltam, hogy létezhet ilyen bor. Lehet nem is fogok többet, az a legvalószínűbb...

Mészi eddig ezeket mondta

Mészi mondja: egy elszalasztott vertikális kóstoló és egy elfogadásra váró meghívás
Mészi mondja: Gorbacsov meg a hecsedli lekvár
Mészi mondja: meglepetések szakesten, a Széchenyi téren és Dorozsmán
Mészi mondja: Dula Bence egy időben szinte nyomozott utánam...
Mészi mondja: Rossz vagy hibás Koch-bort még nem ittam

Mészáros Zoltán

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: bor Borfesztivál Frittmann Frittmann János Mészáros Zoltán Sajgó Gábor Sajgó Pincészet Szegedi Borfesztivál Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés