Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2020. május 20. 15:05

Elejétől látják a Szegedi Borfesztivál fejlődését: Frittmann és Sajgó

Régi motorosok a Szegedi Borfesztiválon Sajgó Gábor és Frittmann János, de új motorral. Sajgóék Tolcsván újultak meg az utóbbi időben, Frittmannék pedig Soltvadkertről mindig is inkább diktálták, mint követték a trendet idehaza.

Hirdetés

Sajgó Gábor: neki az első volt az első

Tolcsván, Tokaj-Hegyalján készíti borait a Sajgó Pincészet, Sajgó Gábor borászata. Ők már az első szegedi borfesztiválon itt voltak 1995-ben. Azóta visszajárnak, ezért pontosan nyomon tudták követni a szegedi borivók ízlésének változásait.

„A fogyasztási kultúra és a trend is változott. A hagyományos, oxidatív eljárással készült borainkat inkább az idősek kedvelik, a fiatalok és a középkorúak nálunk is a frissebb, könnyebb, fiatalabb borokat keresik” – mondta Sajgó Gábor. Tizennyolc-féle bort készítenek, megtalálható náluk az aszún, a szamorodnin és a furminton túl a hárslevelű, a sárgamuskotály is, utóbbiak a már említett fiatalos vonalat képviselik. Ezek közül a 2019-es évjárat is kelendő, a reduktív eljárásnak köszönhetően – ami Tokajban korábban ritka volt – megmarad a borok friss, gyümölcsös ízvilága.

Legbüszkébb természetesen az aszújára, ezek közül is egy többszörös díjnyertes, 2013-as hatputtonyos aszúra.

Sajgó Gábor nem tagadja, nagy érvágás nekik a szegedi borfesztivál elmaradása, de más gondjuk is van. A belföldi forgalom szinte megszűnt, az export is elenyésző, eltűntek a korábban tömegével érkező lengyel és szlovák turisták, valamint a kínai vásárlók. A járványhelyzet egész Tokaj-Hegyalját megrengette.

Várják a nyitást, és a fesztiválokat is, nagyon számítanak a szegedi Bortérre, ősszel. Amikor az első szegedi borfesztiválok hangulatáról kérdeztem, Sajgó Gábor egy tokaji fordításos történetet mesélt.

A kilencvenes évek második felében még előfordult olyasmi, hogy egy nagyobb egyetemista társaság több karton tokaji fordítást vásárolt, majd nekiültek a Széchenyi tér pázsitjára, és jó ütemben elkortyolgatták az összes bort.

„Ma már ez nem jellemző, de nem panaszkodunk. Más lett a szokás, inkább a kicsit olcsóbb borokat keresik a fiatalok” – tette hozzá a borász.

A fordítás egy olyan tokaji borfajta, melynek készítésekor a már kipréselt aszúszemeket másodjára is felhasználják. A sok értékes anyagot, ami az aszútésztában vagy más néven süteményben maradt, ezzel a technológiával újrahasznosíthatjuk, és az így létrejött bor könnyed, gyümölcsös édessége egy alacsonyabb puttonyszámú aszú ízét is megközelítheti.

Tokaji Fordítás (fotó: Törzsasztal, Sajgó Pincészet)

Sajgó Gábor szerint szép termés ígérkezik idén, az egyik, kétéves ültetvényén akár 25 fürt is van már egy-egy lehajtott karon. Természetesen ezeket még leválogatják, hogy kisebb terhelést kapjon az ültetvény, de az idősebb tőkéknél is biztatóak a jelek.

„Nem túl nagy bizalommal nézünk azonban az idei szüret elé, mert még a tavalyi évjárat, sőt a 2018-as is nyomja a pincészetek készletét. Ha nem tudjuk értékesíteni a szüretig, akkor gond lesz az idei termés elhelyezése” – beszélt az aggodalmairól a tolcsvai borász.

Végül azzal váltunk el, hogy borkedvelőként igyekszünk megtenni, amit csak lehet. „Úgy legyen!” – kívántuk egymásnak a legjobbakat.

„Ha már jobban lehet mozogni, invitálnám a szegedieket egy borkóstolásra Tokajba, hiszen a legjobb ott megízlelni a borokat, ahol érlelődnek!” – tette hozzá Sajgó Gábor.

Frittmann János: Villány? Nem, Alföld

Nemcsak standjával, Sajgó Gáborhoz hasonlóan rendre személyesen is ellátogat a Szegedi Borfesztiválra Frittmann János. Régi motoros ő is, az első fesztiválokon is itt volt, azóta is a soltvadkerti borász nagy kedvence a rendezvény.

Idén az ezerjó, a rajnai rizling és a generosa új évjáratát hozták volna Szegedre. Mostanság az Irsaira és cserszegire a legbüszkébbek Frittmannék: a forgalomban lévő borok versenyén Angliában bekerültek a tíz legjobb bor közé, a Sommelier Challenge nevű versenyen az ezerjó és a pezsgőjük is ezüstérmes lett, amit hatalmas sikerként könyveltek el.

Fontos számukra siker, mert az alföldi régió nagy hátránnyal indul a vásárlói megítélés miatt. Frittmannék viszont az elmúlt években az Alföld büszkesége lettek, nyugodtan kijelenthető, hogy a Frittmann az egyik legjobb érv az alföldi borok mellett.

„Az első szegedi borfesztiválokon nagyon sokan dunántúliaknak, villányinak hittek bennünket, a beszélgetések során mindig megdöbbenést váltottunk ki, amikor elmondtuk, hogy alföldiek vagyunk, a Duna-borrégióhoz tartozunk, ahová Szeged egy része is tartozik. Szegeden kezdtük el a borkereskedést, nagyon sok szegedi barátunk van a nyolcvanas évek közepéről és végéről és azóta is. Számomra az egyik legkedvesebb élmény, hogy anno megalapították a Frittmann Borbarát Klubot, amit nem én indítottam el, de én is a tagja lettem” – mesélte nevetve a borász, aki érzi a szeretetet és azt is, hogy fontos a szerepük Szeged környékén.

Szegeden mindig nagy a kereslet Frittmannéknál, és mint látjuk, a kínálat is rendben van.

Szerinte a Szegedi Borfesztivál úttörő volt a fogyasztási kultúra terén is: itt vált trenddé a rozé borok fogyasztása. Az egyetemistáknak szinte kötelező volt kimenni a borfesztiválra, a fiatalok pedig a rozékat és könnyű fehérborokat keresték. Ezt látja a legnagyobb különbséget a régi fesztiválokhoz képest: a vörös borokról átkerült a hangsúly a reduktív rozékra és a fehérekre.

„A rozéra szüretelt borokban úttörők vagyunk, mi nem a vörösbornak szüretelt kékszőlő színlevéből készítettük a rozét, ezért anno még borászati szaklapban is megköveztek bennünket, de mára trend lett belőle. Irsait Nyakasék és mi – egymástól függetlenül – készítettünk először idehaza még 2000-ben. A fogyasztók nagyon megkedvelték ezeket a borokat: az Irsait, a cserszegi fűszerest, rozét és a generosát. Nem követtük a divatot, próbáltuk a saját arculatunkat és ízlésünket megmutatni, az embereknek, ez sikerült is.”

A fiatalok felnőttek, és Frittmann János úgy látja, nem csupán a borfogyasztási szokások, az étkezési szokások is megváltoztak, a könnyebb ételeket fogyasztunk, ezekhez jobban illenek a könnyed rozék és fehérek.

„Azt szokták mondani a rajongóink, hogy nem követtük, hanem teremtettük a divatot” – tette hozzá Frittmann János.

Z

(Nyitókép: Frittmann János fiával, Tamással; Sajgó Gábor lányával, Krisztinával.)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Szegedi Borfesztivál Frittmann János Sajgó Gábor Sajgó Pincészet Tokaj Soltvadkert
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés