Túl a városon 2020. május 20. 00:13

Mégsem tiltják be az egyszerhasználatos műanyagokat Magyarországon

Semjén Zsolt vonta vissza a törvényjavaslatot, aminek igazán örülhettek a magyar környezetvédők. Eddig.

Hirdetés
Hirdetés

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium május 13-án nyújtotta be a törvényjavaslatot, ami 2021-től kivezette volna a magyar mindennapokból az egyszerhasználatos műanyagokat, mint a poharakat, szívószálakat, műanyag tányérokat és evőeszközöket, fültisztító és italkavaró pálcikákat. 

Betiltották volna a műanyag zacskókat is, amikbe például a boltokban csomagolják a zöldséget, gyümölcsöt, pékárut a vásárlók.

A kormány azonban visszavonta a javaslatot – írja a hvg.hu. A Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és KDNP-elnök kézjegyével ellátott dokumentumot annak ellenére nyújtották be, hogy a kormány megszabhatta volna, mely termékeket tiltanak be és melyeket nem.

Így egy sor olyan termék is forgalomban maradhat, ami más anyaggal helyettesíthető lenne. Például fültisztító pálcikát papírból is lehetne gyártani, szívószál is készül papírból, és enni is lehet papírtányérból, inni pedig végképp papírpohárból.

Kormányzati hírforrások úgy tudják, a kormány azért vonta vissza a törvényjavaslatot, mert a járvány miatt egyébként is nehéz helyzetben lévő műanyagiparnak egy ilyen tiltás még nagyobb érvágás lenne. A Magyarországon évente forgalomban lévő 350 ezer tonnányi műanyag csomagolás 2-3 százalékát érintené a tilalom, ha azt az ismertté vált formájában vezették volna be.

Gulyás Gergely a múltheti kormányinfón azt mondta, nem önszántukból tiltanák be az egyszerhasználatos műanyagokat, hanem azért, mert európai uniós elvárásról van szó. 2025-re ugyanis 90 százalékkal csökkenteni kell ezen termékek forgalmát.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: műanyag környezetvédelem egyszerhasználatos műanyag környezetszennyezés környezettudatosság nejlonszatyor zacskó