Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Színes
  • Mészi mondja: egy elszalasztott vertikális kóstoló és egy elfogadásra váró meghívás
Színes 2020. május 19. 19:23

Mészi mondja: egy elszalasztott vertikális kóstoló és egy elfogadásra váró meghívás

Húsz évnyi Carissimae-re lehet nemet mondani? Kollégánk megtette...

Hirdetés

Mészáros Zoltán kollégánk okleveles borbíráló, borszakértő, azaz annál többet tud a borokról, hogy ez finom, az meg savanyú. És a borivók jelentős többségénél is többet tud a borokról. A borfesztivál alatt minden nap sztorizik nekünk borokról, borászokról.

Az Év Bortermelője címmel 1991 óta díjaznak egy-egy borászt Magyarországon. Az első évben Tiffán Ede villányi borász kapta meg ezt a címet, nem gondolnám, hogy ezt a nevet borbarát ne hallotta volna. A Tiffán Pincészetben – vagy ami a hivatalos nevük Tiffán's Pincészetben – még mindig részt vesz Tiffán Ede, de én őt személyesen nem ismerem, az egyik unokáját ifj. Tiffán Zsoltot viszont igen, aki nagy szerepet játszik már a pincészet életében. Családi borászatnak is hívhatnánk őket de annak inkább a kisebb méretű borászatokat nevezzük és Tiffánék nem kisebb méretű borászat. Zsoltival Siklóson bíráltam borversenyen két éve, ott ismertem meg, egy bizottságban bíráltunk, szerényen, ám hajszálpontosan bírált, érdemes volt figyelni amit mond.

Pár héttel később a Szegedi Borfesztiválon találkoztunk, sok év elteltével tavalyelőtt tértek vissza kiállító borászatként Szegedre. Tavaly már oklevelet kaptak tőlem a Carissimae cuvée borukra, de kaphattak volna másra is. A Carissimaeről jut eszembe, a tavalyi siklósi borverseny előtt kaptam meghívást Zsoltitól Carissimae vertikális kóstolóra, ami húsz évre tekintett vissza azaz annyi éves volt az ott kóstolt legidősebb Carissimae. Persze voltak fiatalabb Carissimae borok is. De mivel a siklósi borverseny után kettő nappal volt ez a kóstoló, és ráadásul Budapesten, ezért nem tudtam elmenni. Ezt most már igazán bánom. Egyhamar nem lesz ilyen kóstoló.

Egy másik általam igen kedvelt borászat, ahol több generáció dolgozik együtt, a szekszárdi Vesztergombi Pincészet. Vesztergombi Ferenc szintén az elsők között, 1993-ban lett az Év Bortermelője, de már Csaba is sok-sok éve dolgozik elismert borászként a pincészetben. A Vesztergombi Pincészet is kapott több oklevelet tőlem a Borfesztiválon, elég szép okleveleket, volt legjobb vörösboruk, volt legjobb borsoruk és tavaly a Vesztergombi Pince Csaba Cuvée 2016 a legjobb három csúcsborba bekerült. Róluk az jut eszembe, amikor tavaly novemberben Csillussal átugrottunk Szekszárdra egy pár napra. Egyik nap egy emlékezetes borvacsora volt a program másik nap pedig csak úgy Szekszárd, minden előzetes borászos szervezés nélkül. Ezen a napon egy kis szekszárdi borozóba tértünk be azért. hogy ránézzek néhány szekszárdi borra. Egyébként ez is érdekes: pont egy évvel előtte, amikor nyitott a borozó, a legelső nap mi voltunk a legelső vendégek teljesen véletlenül, és a borozó tulajdonosa, ahogy meglátott, azonnal előkapta a tavaly otthagyott névjegyem azzal, hogy emlékszik ránk.

Három bort választottam ki kóstolni, minimális mennyiségeket. A harmadik után azt kérdeztem „erre, gondolom nem tudsz adni már semmit, mert kizártnak tartom, hogy sokkal különb bor legyen a borozóban ennél a bornál.” „Valóban nem tudok” – hangzott a válasz. Ez a bor Vesztergombi Ferenc és Vesztergombi Csaba Porkoláb völgyi Kékfrankosa volt. Pár nap múlva, amikor a szekszárdi kirándulás borainak pontszámát felraktam a Facebook-oldalamra, kicsivel később Vesztergombi Csaba rám írt, hogy nem szoktam-e pincészetnél kóstolni, bírálni? Szoktam, és bízok benne, hogy el is jutok hozzájuk. Lesz ott még más boruk is ilyen minőségben...

Mészi korábban már ezt mondta

Mészi mondja: Gorbacsov meg a hecsedli lekvár
Mészi mondja: meglepetések szakesten, a Széchenyi téren és Dorozsmán
Mészi mondja: Dula Bence egy időben szinte nyomozott utánam...
Mészi mondja: Rossz vagy hibás Koch-bort még nem ittam

Mészáros Zoltán

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: bor Borfesztivál ifjabb Tiffán Zsolt Mészáros Zoltán Szegedi Borfesztivál Tiffán Ede Vesztergombi Csaba
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés