Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2020. május 19. 15:48

Megszavazta a fideszes kétharmad: már nem közalkalmazottak a kulturális dolgozók

A kormánypártok elvették a kulturális dolgozók közalkalmazotti státuszát az országgyűlés keddi ülésén. Szegeden több száz embert érint a törvénymódosítás.

Hirdetés

Munkaviszonnyá alakul a kulturális ágazat dolgozóinak közalkalmazotti jogviszonya. Az erről szóló törvénymódosítást 133 igen szavazattal, 62 nem ellenében fogadta el a Fidesz és a KDNP képviselői. Azt ígérik, az érintettek összességében nem kerülhetnek kedvezőtlenebb helyzetbe.

A változtatás csaknem 19 ezer, a kultúra területein dolgozó munkavállalót érint.

Kiterjed a központi költségvetési szerveknél, a helyi és nemzetiségi önkormányzatoknál, valamint az egyházi szervezeteknél foglalkoztatottakra, érinti a levéltárak, a muzeális intézmények, könyvtárak, előadóművészeti szervezetek dolgozóit.

Szegeden a döntés érinti a Móra Ferenc Múzeumot, a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtárat, Csongrád Megyei Levéltárat, a Szegedi Nemzeti Színházat, a Szent-Györgyi Albert Agórát és a városrészi művelődési házakat, bennük több száz dolgozót.

Ők július 1-jéig kapnak tájékoztatást a változásról, július 15-ig pedig megismerhetik az új foglalkoztatásuk feltételeit is. Az új szerződést a dolgozóval október 31-ig kell megkötni, ha addig az alkalmazott az ajánlatra nem válaszol vagy nem sikerül megegyezni vele, foglalkoztatása automatikusan megszűnik.

Bár a jogviszony november 1-jétől megváltozik, azt a továbbiakban folyamatosnak kell tekinteni, a jubileumi jutalmak pedig még öt évig járnak.

Az elfogadott módosítás érinti a levéltári törvényt is: abban a GDPR szempontjai, valamint a technológiai változások és a tapasztalatok érvényesülnek a tudományos kutatások könnyítése érdekében.

A muzeális intézményekről és a nyilvános könyvtárakról szóló törvény módosításával létrejön a regionális hatókörű könyvtárak rendszere, amelynek feladata lesz a többi között a határon túli magyarság könyvtári szolgáltatásainak támogatása.

Hatalmas felháborodás a szakmában

A törvénymódosítási javaslatot április 9-én, nagycsütörtökön küldték meg a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének, április 14-ére, a könyvtárosok világnapjára vártak választ az érdekvédelmi szervezettől, négy és fél napot, közte a háromnapos húsvéti ünnepet hagyták a véleményezésre. A szakszervezetek véleményeztek is: egyöntetűen elutasították a tervezetet. Azt vetették a kormány szemére, hogy a koronavírus-járvány miatti különleges jogrendet használják ki, mivel így a szakszervezetek nem demonstrálhatnak.

A KKDSZ mindenesetre egy tiltakozó közleményt kiadott, amiben azt írták, A »jó stílus érzékkel« húsvét ünnepének előestéjén az utolsó vacsora napján az érdekképviseletekhez véleményezésre eljutatott tervezet, ha megvalósul valóban a kulturális szolgáltatások utolsó vacsorája lesz, melyet logikusan csak a kivégzés követhet.

Boros Péterné, az MKKSZ alelnöke „húsvéti ajándékának” nevezte a javaslatot. Vadász János, a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetének egykori elnöke egyenesen arról beszélt, hogy ha ez valamiféle privatizáció előszele, akkor azt minden pártnak, szakszervezetnek, civil szervezetnek, polgárnak meg kell akadályoznia.

Kiss Ernő, a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetének Csongrád megyei elnöke úgy nyilatkozott, a törvénymódosítással a kulturális intézmények a legszorosabb kormányzati függésbe, szó szerint kézivezérlés alá kerülhetnek, sőt akár kormányzati kezelésbe. Az intézkedéssel pedig ismét az önkormányzatok hatáskörét csökkentené a kormány.

A felháborodást a kormány 6 százalékos béremeléssel kívánta csitítani, kevés sikerrel, mert a kultúra területén 2008 óta nem volt béremelés, miközben az infláció több mint 35 százalékkal rontotta a jövedelmi viszonyaikat.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslat Emberi Erőforrások Minisztériuma felhatalmazási törvény járvány Kásler Miklós koronavírus közalkalmazott közalkalmazotti bértábla közalkalmazotti státusz Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete Orbán Viktor törvénymódosítás
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés