Hirdetés
Szegeden 2020. május 19. 15:48

Megszavazta a fideszes kétharmad: már nem közalkalmazottak a kulturális dolgozók

A kormánypártok elvették a kulturális dolgozók közalkalmazotti státuszát az országgyűlés keddi ülésén. Szegeden több száz embert érint a törvénymódosítás.
Hirdetés

Munkaviszonnyá alakul a kulturális ágazat dolgozóinak közalkalmazotti jogviszonya. Az erről szóló törvénymódosítást 133 igen szavazattal, 62 nem ellenében fogadta el a Fidesz és a KDNP képviselői. Azt ígérik, az érintettek összességében nem kerülhetnek kedvezőtlenebb helyzetbe.

A változtatás csaknem 19 ezer, a kultúra területein dolgozó munkavállalót érint.

Kiterjed a központi költségvetési szerveknél, a helyi és nemzetiségi önkormányzatoknál, valamint az egyházi szervezeteknél foglalkoztatottakra, érinti a levéltárak, a muzeális intézmények, könyvtárak, előadóművészeti szervezetek dolgozóit.

Szegeden a döntés érinti a Móra Ferenc Múzeumot, a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtárat, Csongrád Megyei Levéltárat, a Szegedi Nemzeti Színházat, a Szent-Györgyi Albert Agórát és a városrészi művelődési házakat, bennük több száz dolgozót.

Ők július 1-jéig kapnak tájékoztatást a változásról, július 15-ig pedig megismerhetik az új foglalkoztatásuk feltételeit is. Az új szerződést a dolgozóval október 31-ig kell megkötni, ha addig az alkalmazott az ajánlatra nem válaszol vagy nem sikerül megegyezni vele, foglalkoztatása automatikusan megszűnik.

Bár a jogviszony november 1-jétől megváltozik, azt a továbbiakban folyamatosnak kell tekinteni, a jubileumi jutalmak pedig még öt évig járnak.

Az elfogadott módosítás érinti a levéltári törvényt is: abban a GDPR szempontjai, valamint a technológiai változások és a tapasztalatok érvényesülnek a tudományos kutatások könnyítése érdekében.

A muzeális intézményekről és a nyilvános könyvtárakról szóló törvény módosításával létrejön a regionális hatókörű könyvtárak rendszere, amelynek feladata lesz a többi között a határon túli magyarság könyvtári szolgáltatásainak támogatása.

Hatalmas felháborodás a szakmában

A törvénymódosítási javaslatot április 9-én, nagycsütörtökön küldték meg a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének, április 14-ére, a könyvtárosok világnapjára vártak választ az érdekvédelmi szervezettől, négy és fél napot, közte a háromnapos húsvéti ünnepet hagyták a véleményezésre. A szakszervezetek véleményeztek is: egyöntetűen elutasították a tervezetet. Azt vetették a kormány szemére, hogy a koronavírus-járvány miatti különleges jogrendet használják ki, mivel így a szakszervezetek nem demonstrálhatnak.

A KKDSZ mindenesetre egy tiltakozó közleményt kiadott, amiben azt írták, A »jó stílus érzékkel« húsvét ünnepének előestéjén az utolsó vacsora napján az érdekképviseletekhez véleményezésre eljutatott tervezet, ha megvalósul valóban a kulturális szolgáltatások utolsó vacsorája lesz, melyet logikusan csak a kivégzés követhet.

Boros Péterné, az MKKSZ alelnöke „húsvéti ajándékának” nevezte a javaslatot. Vadász János, a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetének egykori elnöke egyenesen arról beszélt, hogy ha ez valamiféle privatizáció előszele, akkor azt minden pártnak, szakszervezetnek, civil szervezetnek, polgárnak meg kell akadályoznia.

Kiss Ernő, a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetének Csongrád megyei elnöke úgy nyilatkozott, a törvénymódosítással a kulturális intézmények a legszorosabb kormányzati függésbe, szó szerint kézivezérlés alá kerülhetnek, sőt akár kormányzati kezelésbe. Az intézkedéssel pedig ismét az önkormányzatok hatáskörét csökkentené a kormány.

A felháborodást a kormány 6 százalékos béremeléssel kívánta csitítani, kevés sikerrel, mert a kultúra területén 2008 óta nem volt béremelés, miközben az infláció több mint 35 százalékkal rontotta a jövedelmi viszonyaikat.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslat Emberi Erőforrások Minisztériuma felhatalmazási törvény járvány Kásler Miklós koronavírus közalkalmazott közalkalmazotti bértábla közalkalmazotti státusz Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete Orbán Viktor törvénymódosítás