Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2020. május 19. 12:21

Molnárfecskék repülnek majd az egyik szegedi hőközpont falain

Képriport
Néhány hét alatt teljesen átalakul a Szeged-felsővárosi távfűtő hőközpont épületének külseje. Két fiatalember ugyanis úgynevezett mural paint technikával lefesti az ipari létesítmény falait, és olyan alkotással teszi gazdagabbá a környezetet, aminek már most is csodájára járnak a környéken élők. Pedig csak május végén lesz kész a mű.

Hirdetés

Marton Ákos és Vinkó Leó az SZTE tanárképző karán szereztek rajz szakos tanári diplomát. Most dekorációs falfestményeket készítenek tűzfalakra, konditermekbe, fitnesztermekbe, irodákba, éttermekbe, stúdiókba, szórakozóhelyekre, belső udvarokba, lakásokba, kerítésekre, fatáblákra, vásznakra, járófelületekre és minden másra, ami festhető felületet képez.

A kültéri faldekoráció az egyik legkeresettebb falfestési típus napjainkban.

A két alkotó szerint fontos, hogy minden általuk végzett munka alkalmával minőségi festékeket használnak, amelyekre gyártói garancia is van. Talán a kültéri faldekoráció alkalmával a legfontosabb ez, mert ilyenkor a külső környezeti hatásoknak is hosszú éveken keresztül kell ellenállniuk a festményeknek. A szélsőséges hőmérsékleti ingadozás, a közvetlen nyári napsütés és a csapadék, mind megpróbáltatást jelent.

– Nagyon nagy felületről van szó, ezért egy úgynevezett ollós daru segítségével dolgozunk körülbelül napi 8–10 órát – mondja Vinkó Leó. A minták alapjait csak úgy tudják felrajzolni a létesítmény oldalára, ha éjjel rávetítik az oldalára, és az emelő segítségével felskiccelik a hatalmas oldalfalakra. Az egyik ilyen éjszakai műszakot hétfőn éjjelre iktatták be, és hajnalig rajzolták az alapokat.

Nem is akármilyen alapok ezek, hiszen a Molnár utca és Fecske utca közelsége okán adta magát az ötlet, hogy molnárfecskéket pingáljanak a hőközpont oldalára. Ez nem sak a névadó utcák közelsége miatt fontos, hanem, mert ez a faj sajnos veszélyeztetett. A molnárfecskékre nagy veszélyt jelent ugyanis a fészkelésre való helyek megfogyatkozása, a rovarok számának csökkenése, a hirtelen hidegek beállta, és a vérszívó paraziták jelenléte a fészekben. A paraziták sok fiókát ölnek meg.

Nyáron szinte mindenhol jelen van Európában a molnárfecske, testhossza 13 centi, testtömege 13–23 gramm. Nagy csapatokban vonuló madár, és csapatokban is költ. Az egyik részlet már kész, és ebből jól látszik, hogy teljesen megváltoztatja az épület környezetre gyakorolt hatását egy olyan alkotás, melyen ilyen kecses madarakat láthatunk. Ezzel még nem lesz teljes a kép, mert állítólag stilizált fecskefészkek is helyet kapnak a falakon.

A két fiatalember és segítőik körülbelül 150 liter festéket használnak majd el, mire elkészül a különleges alkotás.

– Mivel vannak olyan részek, melyeket csövek, kémények takarnak, nem kerül festék az épület minden részére, de mégis egységes alkotás benyomását kelti majd a végeredmény – mondja Marton Ákos. Úgy számolnak, hogy május 27-én már teljes egészében látható lesz az a mű, amely a hőközpont oldalain elevenedik majd meg.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: falfestés Szetáv hőközpont molnárfecske
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés