Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Közösen javasol helyreállítási alapot Angela Merkel és Emmanuel Macron az Európai Unió gazdaságának helyreállítására
Túl a városon 2020. május 18. 20:48 Forrás: MTI

Közösen javasol helyreállítási alapot Angela Merkel és Emmanuel Macron az Európai Unió gazdaságának helyreállítására

Németország és Franciaország egy 500 milliárd eurós, 180 ezer milliárd forintos európai uniós alap felállítását javasolja a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak ellensúlyozására – jelentette be a német kancellár és a francia államfő. Majd Macron beszólt Orbánnak.

Hirdetés

Az úgynevezett helyreállítási alap célja, hogy az Európai Unió „megerősödve, összetartóan és szolidárisan” emelkedjen ki a járvány miatt keletkezett gazdasági válságból – mondta Angela Merkel német kancellár Emmanuel Macron francia államfővel tartott online tájékoztatóján, aláhúzva, hogy a koronavírus-járvány az EU eddigi legnagyobb megpróbáltatása.

A német–francia javaslat szerint az alap forrásait az EU-s szerződések módosítása nélkül, a közös költségvetésről szóló szabályoknak megfelelően teremtenék elő, és az alapot az EU 2021-ben kezdődő hétéves költségvetésébe – úgynevezett többéves pénzügyi keretébe – ágyazva működtetnék.

Ez azt jelenti, hogy az Európai Bizottság a tagállami kormányok felhatalmazásával felvesz 500 milliárd euró hitelt, amelyet a ciklus első éveire összpontosítva költenének el, hogy a gazdaság minél hamarabb túljusson a válságon.

A hitelt a tagországok közösen, több ciklusra elnyújtva törlesztenék, megemelt költségvetési befizetés formájában.

A törlesztési terheket ugyanolyan arányban kellene megosztani, mint eddig a költségvetési befizetéseket, a hitelfelvétellel szerzett forrást viszont rászorultsági alapon osztanák el, vagyis a válságot leginkább megszenvedő tagországok kapnák a legtöbb támogatást. Ez a helyreállítási alap „filozófiája” – mondta Angela Merkel. Kiemelte, hogy a kevésbé fejlett tagállamok felzárkózását szolgáló kohéziós alapokat is működtető EU-s költségvetés igen jól megfelel a járvány hatásainak ellensúlyozására, a közösség összetartásának, szolidaritásának erősítésére.

Németország és Franciaország az „európai eszme” mellett áll ki a javaslattal, amely azon a felismerésen alapul, hogy „Európának közösen kell cselekednie” a válság legyőzéséért, mert „a nemzetállamnak egyedül nincs jövője” – mondta Angela Merkel.

Rámutatott, hogy a tagállami szinten nagyjából 2000 milliárd eurót fordítanak válságkezelésre, amit EU-s szinten kiegészít az április elején elfogadott 540 milliárd euró összegű hárompilléres gazdaságösztönző mentőcsomag, és a javasolt 500 milliárd eurós helyreállítási alap. Ez a hozzávetőleg 3000 milliárd euró együtt már komoly „európai válasz” lehetne a járvány kihívására, tekintve, hogy a huszonhét tagország összesített hazai összterméke (GDP) mintegy 14 ezer milliárd euró.

Emmanuel Macron arra hívta fel a figyelmet, hogy az európai hitelezés történetében „hatalmas előrelépés” a javaslat. „Ez nagyon fontos nap” – mondta a francia elnök arra utalva, hogy a közös hitelfelvétel ügye az elmúlt években számos nézeteltérés tárgya volt az északi és a déli országok között, Franciaország a kezdetektől támogatta, Németország viszont elutasította a közösen kibocsátott kötvények gondolatát.

– Ezt az 500 milliárd eurót nem kell visszafizetniük azoknak, akik felhasználják a pénzt – jelezte Emmanuel Macron. – Nem kölcsönök lesznek, hanem dotációk.

Macron arra is emlékeztetett, hogy Olaszország elutasította, hogy a gazdaságösztönző alap visszafizetendő hiteleket tartalmazzon. Emmanuel Macron a sajtótájékoztatón Párizs és Berlin prioritásának nevezte a közös európai egészségügy megteremtését a koronavírus-járványt követően.

„Az a szándékunk, hogy Európát nagyon konkrét kompetenciákkal ruházzuk fel az egészségügy terén. Közös maszk és tesztkészletekkel, közös és összehangolt vásárlási kapacitásokkal az ellenszerekre és az oltásokra, megosztott járvány-megelőzési programokkal, közös esetszámláló módszerekkel. Ez az egészségügyi Európa soha nem létezett, a prioritásunkká kell tenni” – tette hozzá Macron.

A magyar és a lengyel kormány politikáját firtató újságírói kérdésre a francia elnök bírálta azokat a szerinte tekintélyelvű európai kormányokat, amelyek szerinte a koronavírus-járvány elleni intézkedéseket keretében korlátozni próbálják a jogállamiságot.

– Ezen a területen semmilyen megértést, semmilyen puhányságot nem fogunk tanúsítani – mondta a francia elnök.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Angela Merkel Berlin Emmanuel Macron Európai Unió francia elnök Franciaország gazdasági válság járvány koronavírus Németország pandémia Párizs világjárvány
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés