Hirdetés
Hirdetés
Színes 2020. május 18. 17:44

Mészi mondja: Gorbacsov meg a hecsedli lekvár

Akivel annó Lojzi nem találkozott, az nem járt Villányban.

Hirdetés

Mészáros Zoltán kollégánk okleveles borbíráló, borszakértő, azaz annál többet tud a borokról, hogy ez finom, az meg savanyú. És a borivók jelentős többségénél is többet tud a borokról. A borfesztivál alatt minden nap sztorizik nekünk borokról, borászokról.

Tavaly év végén közvetlen Karácsony előtt még elmentünk Csillussal két napra Villányba. Szállást alig kaptunk, azt hittük telt ház lesz, közben már Karácsonyra készültek a szállásadók. Nem volt túl sok turista Villányban, volt, hogy ketten sétáltunk a fő soron. De ez nem volt baj, mindenhol volt legalább helyünk.

Közvetlen a szállásunk mellett, amikor épp felfelé sétáltunk egy kis pince-présházból elénk toppant egy borász, amin teljesen megdöbbentem, mert évek óta nem hallottam róla. Ismertem sok éve, de ő nem ismert meg, mert valaha az egyik legnagyobb villányi borászatban sok-sok ember megfordult, mindenkire nem emlékezhet. Szóba elegyedtünk megígértem neki hogy pont kettő óra múlva visszajövünk, addig befűt, mi pedig ebédelünk. Csillus kérdezte, ki ez a borász, akit én láthatóan ennyire tisztelek. Wunderlich Alajos, azaz Wunderlich Lojzi.

(fotók: a szerző családi archívuma)

A megbeszélt időpontba visszamentünk, több órás beszélgetés kerekedett, Lojzi mesélt sok mindenről, akivel ő nem találkozott, az nem járt Villányban, Gorbacsovtól kezdve kínai delegációkig egészen hihetetlen történetei voltak. Nagyon nagy borászatot építettek fel a kettőezres években, a Wunderlich Borászat naggyá nőtt, aki Siklósról megy be Villányba, láthatja a Jammertalt és mellette az akkor épült Wunderlich Pincészet épületeit. Abban Lojzi nincs már benne, évek óta kicsiben csinálja Wunderlich Családi Pincészet néven. Borászkodni nem felejtett el, élmény volt az a pár óra a kis pincében. A szegedi Borfesztiválra sok-sok évig járt, az utóbbi pár évben nem jön Szegedre, tőlem még 2013-ban kapott oklevelet egy kékfrankosra.

Következő nap, amit beszéltünk nem felejtette el, hozott nekünk hecsedli lekvárt. Csak úgy. Még lehet, találkozunk.

Mészi korábban már ezt mondta

Mészi mondja: meglepetések szakesten, a Széchenyi téren és Dorozsmán
Mészi mondja: Dula Bence egy időben szinte nyomozott utánam...
Mészi mondja: Rossz vagy hibás Koch-bort még nem ittam

Mészáros Zoltán

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: bor Borfesztivál Mészáros Zoltán Szegedi Borfesztivál Villány Villányi borvidék Wunderlich Alajos Wunderlich Családi Pincészet
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés