Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Harmadára csökkent a kórházban kezelt fertőzöttek száma, május végéig lehet beváltani a rezsiutalványokat
Túl a városon 2020. május 18. 18:13

Harmadára csökkent a kórházban kezelt fertőzöttek száma, május végéig lehet beváltani a rezsiutalványokat

Van ami nem változik: hétfőn is megtartotta szokásos napi műsorát az operatív törzs, részletesen ismertették, mit lehet, és mit nem a védekezés második szakaszában. Merthogy már abban vagyunk.

Hirdetés

Fónagy: május végéig lehet beváltani a rezsiutalványokat

Május 31-éig lehet felhasználni a 2019-ben kapott rezsiutalványokat, de a járvány miatt csak a postán – mondta Fónagy János, a nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár hétfőn a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online tájékoztatóján.

A Miniszterelnöki Kormányiroda államtitkára azt kérte, hogy senki ne hagyja utolsó pillanatra az utalványok felhasználást, különös tekintettel arra, hogy május 31. pünkösd vasárnapra esik.

Fónagy János javasolta, hogy az idősebb, a járvány miatt veszélyeztetett korosztály az utalványok beváltását bízza a család fiatalabb tagjaira. Ha pedig erre nincs lehetőség, a hatvanévesnél idősebbek közvetlenül a nyitás után keressék fel postát, akkor ugyanis elsőbbséget élveznek.

Az utalványra mintegy 2,6 millió nyugdíjas volt jogosult tavaly ősszel.

Az utalványok 98 százalékát, mintegy 22,5 milliárd forint értékben átvették, az átvett utalványok 97 százalékát pedig, csaknem 22 milliárd forint értékben fel is használták a nyugdíjasok gáz- és villanyszámláik kifizetésére.

Fónagy János emlékeztetett arra, hogy az utalványokat kizárólag földgáz- és villamosenergia-szolgáltatás kifizetésére lehet felhasználni, és készpénzre nem válthatók. A befizetésnél az utalványokon szereplő összeget csak készpénzzel lehet kiegészíteni. Az utalvány nem névre szóló, azt bárki átadhatja rokonának, ismerősének. A további részletekről a 1818-as kormányzati ügyfélvonalon lehet tájékoztatást kérni.

Fónagy János szerint a 2013-ban bevezetett rezsicsökkentés, majd az Erzsébet-utalványok és a rezsiutalványok biztosítása „azt a következetes kormányzati célt szolgálják, hogy az idősebbek is részesüljenek a gazdaság jó eredményeiből. A kormány az idősek támogatását különösen fontosnak tartja, hiszen ők egész életüket ledolgozták ezért az országért” – mondta Fónagy.

Szerinte ezért döntött úgy a kormány, hogy 2021-től visszaépítik a 13. havi nyugdíjat, ezen felül a nyugdíjasok a gazdaság eredménye alapján továbbra is jogosultak nyugdíjprémiumra.

Több mint 51 ezer szabálysértés a kijárási korlátozás megszegése miatt

A kijárási korlátozás szabályainak megszegése miatt 51 ezer 382 szabálysértést észleltek a rendőrök – közölte az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a tájékoztatón. Kiss Róbert elmondta: 26 ezer 755 figyelmeztetést adtak, 13 ezer 132 helyszíni bírságot szabtak ki és 11 ezer 495 feljelentést tettek.

Emlékeztetett, hogy hétfőtől az ország teljes területén kivezették a kijárási korlátozás szabályait. A rendőrség március 28. óta látta el a korlátozásokkal kapcsolatos ellenőrzési feladatait.

Mostanáig 370 büntetőeljárást kezdeményeztek, ebből 94-et rémhírterjesztés miatt. Közveszéllyel fenyegetés miatt 27, csalás miatt 118, járványügyi szabályszegés miatt 21 eljárás indult, összességében 70 gyanúsítottat hallgattak ki.

Kiss Róbert elmondta: a védelmi intézkedések következő ütemében

hétfőtől Budapesten is nyitva lehet valamennyi üzlet, kinyithattak a vendéglátóhelyek: az éttermek, kávézók, cukrászdák, büfék és presszók kerthelyiségeiben vagy teraszain a megrendelt ételeket és italokat el lehet fogyasztani. Budapesten is nyitva lehetnek a strandok, a szabadtéri fürdők és múzeumok, állatkertek. A vallási közösségek szertartásai, a polgári házasságkötés és a temetések megtarthatók. A felsőoktatási intézmények a rektorok döntései függvényében látogathatók, de a kollégiumok továbbra sem.

Június 15-étől a temetést követő családi rendezvények, valamint a lakodalmak is mindenütt az országban megtarthatók lesznek, de csak kétszáznál kevesebb résztvevővel. Az ilyen eseményeket a fővároson kívül már június 1-től meg lehet rendezni.

Hétfőtől Budapesten kívül a vendéglátóhelyek zárt területein is lehet már ételt, italt fogyasztani, ugyanakkor az ott dolgozók kötelesek a szájukat és az orrukat eltakarni és a védelmi távolság betartásáról gondoskodni. A fővároson kívüli szálláshelyek fogadhatnak vendégeket, ha pedig ott üzletek is vannak, azokra az általános szabályok érvényesek.

Az egész ország területén hatályban maradnak az általános egészségvédelmi intézkedések: a tömegközlekedési eszközökön, valamint az üzletekben kötelező maszk vagy a szájat és az orrot eltakaró sál vagy kendő viselése, meg kell tartani a védőtávolságot, valamint az életkorhoz kötött vásárlási idősávokat is figyelembe kell venni.

Kiss szerint egyre több hatósági házi karanténban levő választja, hogy elektronikusan ellenőrizze a rendőrség, betartja-e a korlátozás szabályait. Az erre szolgáló szoftver aktív felhasználók száma 664. Vasárnap 1220 hatósági házi karantént rendeltek el, most 10 ezer 388 ilyen korlátozó intézkedés van érvényben. Vasárnap 27 rendőri intézkedésre volt szükség a hatósági házi karantén szabályait be nem tartókkal szemben.

A határvárakozások csökkentése érdekében az országon átutazó utasok a román-magyar határszakaszon már nem csak Nagylaknál léphetnek be Magyarországra, hanem Ártándnál is megtehetik ezt 6 és 24 óra között. Nekik meghatározott útvonalon haladva, a lehető legrövidebb idő alatt el kell hagyniuk az országot, közben pedig csak a kijelölt pihenőknél és benzinkutakon állhatnak meg.

Az újranyitó üzletekkel kapcsolatosan Kiss Róbert arról beszélt, hogy mindenki köteles betartani az általános egészségvédelmi védőtávolságot, ennek feltételeiről az üzemeltetőnek kell gondoskodnia. Emellett ott is kötelező a védőeszköz, maszk, sál vagy kendő viselése.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a rendőrség jogosult fellépni, ha valaki nem tartja be az általános szabályokat, például nem tart kellő védőtávolságot, ugyanakkor nem a szabálysértés szankcionálása a cél, hanem az önkéntes jogkövetés.

Már a nagyszülők és az unokák is találkozhatnak, harmadára csökkent a kórházban kezelt fertőzöttek száma,

Harmadára csökkent a kórházi ápolásra szoruló aktív fertőzöttek száma, akiknek eddig csaknem felét kezelték egészségügyi intézményben – közölte az országos tisztifőorvos.

Müller Cecília szerint az 1673 aktív fertőzöttből 568-at ápolnak már csak kórházban, és közülük 46-an vannak még lélegeztetőgépen.

Az elmúlt egy-két napban egy nagyon mérsékelt, de egyértelmű emelkedés volt igazolható a járványügyi számadatokban, ezért felhívta a figyelmet arra, hogy mindenki tartsa be a korlátozások enyhítését követően is az alapvető védekezési szabályokat.

Müller szerint hétfőtől új járványügyi szabályok és értékelésmód lépett életbe, Budapestet és a vidéket külön figyelik.

Az adatok szerint az aktív fertőzöttek megoszlása a főváros és a vidék között 45-55 százalék. Az elhunytaknak a 62 százaléka van Budapesten nyilvántartva, a gyógyultaknak pedig a 45 százaléka. Az 1400 gyógyult közül Budapesten 636-ot regisztráltak, vidéken 764-et.

Müller elmondta az aktuális, már ismert halálozási és egyéb adatokat is, amihez hozzátette, hogy nagyon alacsony azok száma, akiknél nem tártak fel valamilyen alapbetegséget, és hogy az elhunytak jellemzően 60 éven, de leginkább 80 éven felüliek voltak.

A koronavírus-járvány kezdete óta százezer lakosra vetítve Magyarországon 36,2 volt a fertőzöttek száma. Ez az arány Budapestre vonatkozóan 95, Fejér megyére 85,9, Zala megyére 83,4, Komárom-Esztergomra vetítve 66,2, Pest megyére pedig 37,2.

Müller Cecília arról is beszélt, hogy hétfőtől újabb egészségügyi szolgáltatásokat lehet igénybe venni: ismét végezhetők a tervezett műtétek, beavatkozások a krónikus és a kúraszerű ellátások területén, továbbá lehetőség van a nem népegészségügyi célú szűrővizsgálatokra is. Minden esetben szükség van azonban telefonos időpont-egyeztetésre.

A kórházakban újabb ágyak szabadultak fel, a koronavírus-fertőzés miatt korábban lefoglalt ágyak harmada már igénybe vehető, kiemelten is a jelentős halálozási oknak számító szív- és érrendszeri betegségben szenvedők ellátására. Módszertani ajánlásokat dolgoztak ki, ebben az Országos Kardiológiai Intézet is részt vett, hogy szakmailag és járványügyi szempontból is biztonságos és szakszerű legyen az ellátás.

Beszélt a táborok megtartásának lehetőségeiről is, kiemelve, hogy egyelőre napközbeni ellátást biztosító táborokat lehet szervezni, a bentlakásos és a vándortáborokról a járványhelyzet alakulásától függően születhet döntés.

Müller elmondta, hogy csak egészséges gyerek és személyzet lehet a táborokban, a szülőknek, illetve más felnőtteknek, az étkeztetést, a műszaki hátteret biztosító személyzetet is beleértve, igazolásként ki kell tölteniük a jogszabályban szereplő formanyomtatványt.

Minden tábornak rendelkeznie kell elkülönítővel, 300-nál nagyobb létszám esetében helyben tartózkodó orvossal is, továbbá védőfelszereléssel az esetleg megbetegedő gyerekek miatt.

A táborokban biztosítani kell 20 emberre egy mosdóhelyiséget, a tábornyitás előtt gondoskodni kell a rovar- és rágcsálóirtásról, a veszélyes anyagok (fertőtlenítőszerek, takarítószerek) tárolására pedig szigorú szakmai szabályokat kell alkalmazni a mérgezések elkerülése érdekében.

Müller Cecília szerint elsősorban a szabadtéri tevékenységeket ajánlják a táborozóknak, ha pedig az időjárás miatt zárt térbe kényszerülnek, akkor a kiscsoportos foglalkozásokat és a megfelelő távolságtartás biztosítását javasolják.

A kisebb gyerekeket meg kell tanítani a higiénés szabályokra, a nagyobbakat pedig a szülők is elláthatják alkoholos kézfertőtlenítővel, törlőkendőkkel, de Müller szerint a gyakori és alapos szappanos kézmosást nem helyettesítheti semmi.

Kérdésre válaszolva az országos tisztifőorvos azt mondta: az UV-C fényt kibocsátó lámpák csak nagyon közeli tárgyak esetében hatásosak, ezek inkább kiegészítő szerepet játszhatnak a fertőtlenítések során. 

Beszélt arról is, hogy

a PCR-tesztekkel igazolt új fertőzöttek esetében nem változott az eljárásrend, vagyis a pozitív eredmény után 14 napos otthoni karanténra kötelezik őket, ha megfelelő az általános egészségi állapotuk.

Ugyancsak egy kérdésre reagálva Müller Cecília azt mondta:

a már most is több helyen tervezett nyári tömegrendezvényeket „bizonyosan nem fogjuk megakadályozni”, ha a járványügyi helyzet ezt engedi. Nincs ma már akadálya annak sem, hogy az unokák és a nagyszülők meglátogassák egymást, de kizárólag akkor találkozzanak egymással, ha mindannyian egészségesek.

További kérdésre válaszolva az egészségügyi szakember beszámolt arról, hogy a járvány kezdete óta regisztrált fertőzöttek 14 százaléka, azaz 500 ember egészségügyi dolgozó, jelenleg közülük még 264 fertőzött. Ez az arány közeli a Magyarországhoz hasonló államok adataihoz, más országokban viszont ennek sokszorosa, és ott jó néhány haláleset is volt.

Ha kíváncsi rá, az egész tájékoztatót megnézheti az alábbi videóban.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: járvány Kiss Róbert koronavírus Müller Cecília operatív törzs világjárvány betegség esküvő étterem hatósági házi karantén karantén kórház lakodalom nyári tábor rendezvény rendőrség rezsiutalvány tábor temetés vásárlás vendéglátás
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés