Hirdetés
Túl a városon 2020. május 18. 08:50

Gulyás: Május 26-a után érhet véget a különleges felhatalmazás

A miniszterelnökséget vezető miniszter a Hír Televízióban azt mondta, hogy május 26-a után nyújtják be a rendkívüli jogrend megszüntetésére vonatkozó módosítást.
Hirdetés

Ez azt jelenti, hogy az Orbán-kormány rendkívüli felhatalmazása júniusban véget érhet. A hírről a miniszterelnök már spoilerezett Belgrádban, pénteken. Gulyás Gergely azt is elmondta,

ha újra tömegessé válnak a megbetegedések, akkor nem vezetik ki a különleges jogrendet.

„A rendkívüli jogrend nemcsak egy elvont alkotmányos fogalom, hanem olyan alapjog korlátozásra ad lehetőséget, amire nem lenne lehetősége egy jogállamban a kormánynak, az államnak” – tette hozzá Gulyás.

Orbán Viktor korábban Belgrádban is hangoztatta, hogy bocsánatkérést követelnek Magyarországnak, amiért őt diktatúra kiépítésével vádolták. Egészen pontosan ezt mondta a minisztererlnök. „mindenkinek adunk egy esélyt, hogy elnézést kérjen Magyarországtól az igaztalan vádakért”. Orbán arról még nem beszét, mi történik azokkal, akik nem kérnek bocsánatot Magyarországtól.

A miniszterelnök kijelentése egyébként meglehetősen furcsa, mert Magyarországot senki nem vádolta semmivel, a vádakat ő maga, Orbán Viktor kapta, mivel pártján keresztül nem volt hajlandó időkorlátot (mondjuk augusztus végit) beépíteni a törvénybe, és a rendkívüli felhatalmazás segítségével több olyan döntést is hozott, ami sehogy sem kapcsolódik a válságkezeléshez.

Ilyen volt például az, hogy alapítványi formába szervezett át hat egyetemet, ingyen juttatta ingatlanhoz a Schmidt Mária vezette alapítványt – miután pár nappal korábban a katolikus egyház egyeteme kapott budapesti ingatlanokat az államtól – és megtiltotta a transznemű embereknek, hogy a nemváltásukat anyakönyveztethessék. Mindezeken felül, a kormány az új törvénnyel megteremtette a budapestiek által elutasított fővárosi Liget-projekt mindenáron való befejezésének jogi feltételeit, valamint arról is intézkedett, hogy az állam és az önkormányzatok közös fenntartású színházainak felügyelőbizottságában az állam küldöttei legyenek többségben.

Legutóbb a különleges vagy kiemelt gazdasági övezetekről nyújtottak be egy törvényjavaslatot, ami gyakorlatilag az érdemi önkormányzatiság végét jelentheti.

Ilyen értelemben a Magyarországnak követelt bocsánatkérés értelmezhetetlen.


Z

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: felhatalmazási törvény Gulyás Gergely járvány koronavírus Orbán Viktor rendeleti kormányzás