Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Névvel, arccal vállalja Lovas András: koronavírusos betegek kezelésére alkalmatlan lélegeztetőgépeket vásároltak Orbánék Kínából
Szegeden 2020. május 17. 18:52

Névvel, arccal vállalja Lovas András: koronavírusos betegek kezelésére alkalmatlan lélegeztetőgépeket vásároltak Orbánék Kínából

A szegedi aneszteziológus és intenzív terápiás szakorvos írásba adta, a Kínából beszerzett ResMed Lumis 150-t otthoni használatra fejlesztették, koronavírusos pácienseken nem lehet ezekkel a gépekkel segíteni.
Hirdetés

Többször is megszólalt már honlapunkon Lovas András szegedi aneszteziológus és intenzív terápiás szakorvos. Pénteken délben egy hosszú bejegyzést tett ki a Facebook-oldalára, ebben reagált arra, amit mi is megírtunk korábban a héten:

Orbánék „jól bevásároltak” Kínából, sikerült a járványkórházakat olyan lélegeztetőgépekkel ellátni, amelyek alkalmatlanok arra, hogy koronavírusos betegeket lélegeztessenek.

Kész szerencse, hogy „vége” van a járványnak – jegyezhetnénk meg fideszesekre jellemző cinizmussal, ám

  • a járványnak még koránt sincs vége,
  • bele sem merünk gondolni, mennyi pénzt szórtak el ezekre a készülékekre,
  • ahogy abba sem merünk belegondolni, kik jártak jól valójában ezzel a fantasztikus üzlettel.

Mielőtt átadnám a szót a szegedi aneszteziológusnak, gondoljunk bele abba is,

  • mi lett volna akkor, ha tényleg elszabadul hazánkban a koronavírus-járvány,
  • használni kellett volna ezeket a lélegeztetőgépeket,
  • és kiderül, hogy ezek a gépek nem jók semmire.

Vajon kik, hogyan vállalták volna a felelősséget akkor, ha ezen eszközök miatt honfitársaink halnak meg?

És akkor most a szó Lovas Andrásé, aki Facebook-posztját ezzel kezdi – cikkünk alján elérhető a teljes bejegyzés:

„aneszteziológus és intenzív terápiás szakorvosként szeretnék szakvéleményt mondani úgy a készülékről, hogy annak magyar és angol nyelvű használati utasítását is átolvastam. Hangsúlyozni szeretném, hogy ezen véleménynek semmi köze a politikához, tisztán csak szakmai alapokon nyugszik és a saját véleményemet takarja. Elsődleges célja, hogy az eddig megjelent félinformációkat, esetleges valótlanságokat tiszta látótérbe helyezze úgy, hogy esetlegesen egy laikus is megérthesse azokat. A készülék rendeltetésszerű használatával kapcsolatban semmilyen véleménnyel nem szeretnék élni. Tisztán szakmai okfejtésemet pedig névvel, sajtónyilvánosan vállalom.”

Ez az origó.

„A ResMed Lumis 150 lélegeztetőgép egy olyan eszköz, melyet egyértelműen otthoni használatra fejlesztettek ki a következő indikációkkal, mint ahogyan az a magyar nyelvű leírásban is szerepel: »Célzott betegpopuláció/betegségek: Obstuktív tüdőbetegségek (például krónikus obstruktív tüdőbetegség), restriktív tüdőbetegségek (például a tüdőparenchyma betegségei, a mellkasfal betegségei, neuromuszkuláris betegségek), központi légzésszabályozási betegségek, obstruktív alvási apnoe (OSA), illetve obesitas okozta hypoventilatiós syndroma (OHS).«”

(...)

„A termék leírásában sehol nem szerepel a fertőzéses eredetű tüdőbetegségek ezen eszközzel történő ellátása. Még annak ellenére sem, hogy kórházi használatra is ajánlja a gyártó a terméket, de itt is szintén csak a fentebb nevezett betegségekben. Nem véletlen, hogy kórokozók által létrehozott tüdőgyulladásos beteg légzéstámogatása ezen eszköz indikációi közt nem szerepel.

Ennek egyik fő oka szakma szempontból, hogy a termék nem biztosítja a FiO2 (fraction of inspired oxygen – belélegzett oxigénarány) állítás lehetőségét, tehát azt, hogy pontosan hány százalékos oxigén tartalmú gázkeverékkel kívánjuk a pácienst lélegeztetni. Tüdőgyulladás esetén ezen érték beállítása rendkívül fontos, hiszen oxigént változó mértékben igényelnek a tüdőgyulladásban szenvedők. Másik alapfeltétele a biztonságos használatnak, hogy tudjuk, pontosan hány százalékos oxigén tartalmú gázt ad le az eszköz. Ezt a nagyobb tudású lélegeztető gépekben egy oxigén szenzor (érzékelő) biztosítja, ami ebben a termékbe nincs beépítve.”

(...)

„A szakmai vélemények továbbra is megoszlanak arról, hogy a COVID-19 beteg lélegeztetésében a non-invazív lélegeztetésnek hol a szerepe. Vannak betegek, akik alkalmasak erre, ez biztos. Erről én most nem szeretnék írni. Viszont egyértelmű, hogy jelentős részük invazív gépi lélegeztetésre szorul, Olaszországban, a legutóbbi vizsgálatok szerint, az intenzív osztályokra kerültek 90 százaléka. Az invazív lélegeztetés során, a szájon keresztül, a légcsőbe vezetett tubuson keresztül gépi lélegeztetik a beteget. A ResMed Lumis 150 készülék erre nem alkalmas.”

(...)

„A lélegeztetőgépeket a használat során a betegekhez egy csővel kötjük, ezt hívjuk légzőszárnak. Ezen terméké újrasterilizálható. A mindennapi használatban, a protokolloknak megfelelőn, az intenzív osztályokon, a lélegeztető szárakat minden új beteg esetében cseréljük, a további fertőzések megelőzése céljából. Ehhez az szükséges, hogy kellő mennyiségben álljon rendelkezésre raktáron a légzőszárakból. Hogy a ResMed Lumis 150 gép légzőszára tisztítható, egyértelműen azt jelzi, hogy egy beteg huzamosabb ideig történő kezelésére alakították ki, mert ott költséghatékony. Tehát otthoni használata a legoptimálisabb. Amennyiben a készülék saját párásítását, a saját, fűtőszállal felszerelt légzőszárával nem szeretnék alkalmazni, úgy egy pára és hőcserélő filtert kell a tubus és a légzőszár közé illeszteni. Amennyiben ezt megtesszük, úgy a termékleírás alapján, bizonyos nyomásértékek felett a gép kielégítő üzemeltetése nem lehetséges.”

(...)

„Összességben elmondható, hogy a beszerzők minden jóakarata ellenére a ResMed Lumis 150 lélegeztetőgép SARS-CoV-2 vírusfertőzöttek intenzív osztályos, non-invazív lélegeztetésére sem alkalmas.”

Garai Szakács László

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: járvány koronavírus lélegeztetőgép Lovas András pandémia világjárvány