Hirdetés
Hirdetés
Színes 2020. május 16. 18:23

Mókusinvázió az Olajos utcában

Csak úgy rendetlenkednek Tarjánban – az ottlakók nagy örömére.

Hirdetés

Bere Róbertnek sikerült az, ami nekem nem egy ideje: én mindig csak láttam eddig a mókusokat az Olajos utca és a Csorba utca közötti parkolóban, ő le is tudta fotózni, sőt videót is csinált róluk, és a képeket és a rövid mozit is megosztotta a Szegeden láttam Facebook-csoportban, onnan vettük át ezeket.

Ha már mókus és aranyos: az megvan, hogy a mókus hangutánzó szó az állat makogó hangjából alakult ki? Sőt! Régen mókának hívtuk – igen, stílben maradva ez nem poén –, amely kedveskedő -us végzetet kapott – mint cicus, kutyus. És akkor még egy fánfekt, Besenyő Pista bácsi lánya, Evetke is a mókusokról kapta a nevét.

A mókusok fák magvait, gyümölcseit eszik, de megeszik a gombákat, a rovarokat, és az is előfordul, hogy madártojást és madárfiókákat is fogyasztanak – ilyenkor azért nem olyan aranyosak... Ősszel különféle magvakat gyűjtenek, és elraktározzák télire. Tévedés, hogy téli álmot alszanak, csupán téli pihenőt tartanak.

A mókus jól alkalmazkodott a fán való életmódhoz. Rendkívül fürge, a farka kormány és ejtőernyő, amikor fáról fára ugrál. Karmai lehetővé teszik, hogy lefelé éppen olyan fürgén mozogjon a fatörzsön, mint felfelé. Szájszervei alkalmasak a csonthéjas termések felnyitására. Kicsi lyukat rág a termés hegyesebbik csúcsán. Fogait vésőként alkalmazva alsó metszőfogait a lyukba mélyeszti, felső fogait a héjra préselve szétfeszíti azt. A mókus az állkapcsában lévő két metszőfogat oldalirányban is tudja mozgatni. Alsó fogait tehát harapófogóként vagy csipeszként használja, amikor ügyesen kipiszkálja például a dió belét a burkából.

gszl

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: mókus Tarján
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés