Hirdetés
Szegeden 2020. május 16. 17:00

Bock József, Dula Bence: az ősök tapasztalatát viszik tovább

Két olyan országos és nemzetközi hírű borászt mutatunk be, akik a legelső Szegedi Borfesztiválokon is részt vettek, és mindig szívesen visszatérnek ide, ha idejük, no és persze a koronavírus-járvány engedi. Ezúttal sajnos csak virtuálisan látogathatunk ki a standjaikhoz, de így is sok érdekességet megtudhatunk a munkájukról, a boraikról.

Hirdetés

Bock József

A Bock családnak már 1850-ben voltak szőlőbirtokai Villányban, de a történelem gondoskodott róla, hogy az út elég göröngyös legyen addig, amíg Bock József országosan ismertté tette ezt a nevet. Nagyszüleit a háború után kitelepítették Magyarországról, és édesapja csak azért maradt itthon, mert sebesülten feküdt egy kórházban akkor. Kubikosként dolgozott egy darabig, de bérmunkában szőlőültetvényeket művelt Villányban 1953 és 58 között. Amikor a tulajdonosok meg akartak szabadulni a területtől, az idősebb Bock megvette tőlük, és rögtön az akkor 10 éves fia nevére íratta azt.

A Jammertal dűlőben (fotók: Bock Bor Facebook-oldala)

Ennek ellenére az ifjabb Bock csak mellékállásban „űzte az ipart”, így is elkészítette 1981-ben első aranyérmes borát egy Kékoportót. Ez további erőt és lelkesedést adott számára a munkához. Ennek ellenére 1992-ig egy villányi vállalatnál dolgozott középvezetőként, de mint minden villányi, a munka után ő is a szőlőben folytatta a napot. Egy évtizeden át még másodállásban volt bortermelő, és 1976-1981 között szőlőoltvány-termeléssel is foglalkozott. A szüleitől tanulta meg a munkaszeretetet, amit folyamatosan hasznosított a szőlőben és a pincében is. A növekvő terület és a sikerek hatására úgy döntött, hogy főállásban foglalkozik a szőlővel és a borral.

Bock József

1987-ben kezdte palackozni borait. Kezdetben a Baranya megyei Hungary Hotels egységeibe, 1992-től budapesti éttermekbe és szállodákba, valamint kisebb mennyiségben exportra is szállított. 1994-ben a Vinagora Nemzetközi Borversenyen Champion díjjal jutalmazták az 1991-es évjáratú Bock Cuvée-t. A „hivatalos” borászkodástól (1991) számítva viszonylag hamar, 1997-ben lett az Év Bortermelője. Ezt a kitüntetést számtalan nemzetközi és hazai elismerés előzött meg. Jelenleg közel 80 hektáron gazdálkodik, a szakmai munkában annak ellenére is komoly szerepe van, hogy most már gyermekei is rész vesznek a borászat működésében.

A Szegedi Borfesztivált mindig nagyon kedvelte, ezért az első alkalmaktól állandó résztvevője a rendezvénynek. Ma már csak egy-két napra jön el a fesztiválra, de fontosnak érzi, hogy itt legyen, kezet rázzon a régi ismerősökkel, barátokkal, megkóstolja mások borait. Azt mondja, hogy egyre több fiatal jön ki a Széchenyi térre, és ez nagyon jó dolog. A nagy testű vörös borok mellett egyre népszerűbbek a könnyed, gyümölcsös fajták is, és úgy látja, nagy divat lett az úgynevezett gyöngyöző borok fogyasztása. Ezt egyáltalán nem bánja, mert ő is kedveli az új dolgokat.

Dula Bence

A legendás színész, Pécsi Sándor adta a kezébe Krúdy Gyula egyik könyvét még főiskolás korában, amelyből megtanulta, hogy a bor választ ételt magának, vagy, ha úgy tetszik, az étel választ magának bort. Ma már Eger Város Tiszteletbeli Hegybírója, számos helyen oktatja a borkészítést és a gasztronómia legfontosabb ismérveit. Dula Bence nagyon jó előadó, ízesen, választékos stílusban mesél az életéről, borokról, ételekről, de azt mondja, a duma nem elég a jó bor készítéséhez, mert a borászatban minden alapja a szaktudás.

Dula Bence (fotó: Iványi Aurél)

Állítja, hogy a nálunk termő szőlő különleges. Ő csak tudja, hiszen Eger mellett Tokaj-hegyalján is vannak ültetvényei. Ez azt jelenti, hogy a hagyományos egri vörös fajták mellett a fehérbor készítésének is specialistája. Figyeli a többi borvidéket is. Szerinte rendkívül jó adottságokkal rendelkezik például a Mátraalja borvidék, ahol egészen különleges fehér nedűket lehet készíteni. A vörös bor igazi ízeit a fahordó adja meg, ezért legalább négy-öt évig kell ott érlelni a nagy, testes fajtákat.

Azt vallja, hogy aki megkóstolja boraikat, az egy kicsit boldog, egy kicsit elvarázsolt lesz, s nem felejti el a pillanatot. Egerben harmincöt hektár szőlőültetvényük van a legpatinásabb dűlőkben, Kékfrankos, Cabernet sauvignon, Cabernet franc, Merlot, Blauburger, Pinot noir, Kadarka, Kékmedok, Syrah, Olaszrizling, Leányka, Tramini, Sauvignon blanc, Szürkebarát, valamint Ottonel muskotály fajtákkal.

Már nem fiatal, de szerinte nem az életkor számít. A bor közelsége, szeretete ugyanis fiatalon tartja az embert. Ennek az az oka, hogy az érzékeket elevenen tartja a borkészítés, hiszen itt ízlelni, szagolni, tapintani kell, és ha nem tesszük ezt elég intenzíven, az a végeredményen is látszódik. Amikor kész a bor, csak kicsiket szabad belőle kortyolgatni, mert az íz a fontos, meg a társaság, akikkel megosztjuk ezt az élményt. És persze az étel, amit ezekhez az ízekhez társítunk.

Ennek szellemében indít egy új kezdeményezést Szegeden. Az elmaradt borfesztivál ideje alatt ugyanis „Gábli a ...teraszon” (Krúdy szellemében) címmel délelőtt 11 órától délután 1-ig előre meghirdetett menüt és a hozzájuk tartozó borsort kínál Dula Bence mindenkinek, aki jó ízekkel szeretné feledtetni a bezártság nehézségeit. Az akció jeligéje sokatmondó: „Lepusztított borkészletek életmentő, vírusmentes feltöltése – SOS jelleggel” A kezdeményezés persze nem ugyanaz, mintha a Széchenyi téren fogyasztanánk a borokat, de legalább emlékeztet bennünket arra, hogy május 15-én elkezdődött volna az idei Szegedi Borfesztivál.

Dula Bence a Szeged Televízió Körút című műsorának is a vendége volt. Nézze meg az ott készült interjút!

Szincsok György

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: bor Borfesztivál Szegedi Borfesztivál Bock József Dula Bence