Hirdetés
Szegeden 2020. május 16. 10:42

Nyitászi ákszió, nyitászi ákszió – újraindult a Cserepes sori piac

Képriport
Az ilyenkor szokásosnál jóval kevesebb kereskedő nyitott ki szombat reggel az újra megnyitott Cserepes soron, a vásárlók viszont sokkal aktívabbak, lelkesebbek voltak. Az általunk megkérdezett árusok szerint csak idő kérdése, és minden visszatér a rendes kerékvágásba.
Hirdetés

– Egyelőre csak ücsörgök itt, de még senki sem szólt hozzám – tárta szét a karját Urbán József, aki székeket árult szombat délelőtt a Cserepes sori piacon. Azonban nem volt elkeseredve, mert szerinte a 10 órától a nyugdíjasok majd fellendítik a forgalmat. Ugyanebben reménykedett a főként szemüvegekkel kereskedő Buta Elisabeta, aki hozzátette: szerinte nem lesz gond, most még kissé óvatosak az emberek, ráadásul hordani kell a maszkot, és más biztonsági intézkedést is be kell tartani, de idővel vissza fognak térni a vevők rövidesen. Igazuk lett, tíz óra előtt a nyugdíjas vásárlók sorokban várva várták, hogy bemehessenek a piacra.

Gólya utcai bejárat nem sokkal tíz óra előtt: türelmesen vártak a nyugdíjasok

Reggel ottjártunkkor a vásárlók is optimisták voltak, bár ők is látják, egyelőre nincs az a nyüzsgés, ami ilyen szép időben jellemezte a piacot a járvány előtt. Bánfi József és felesége már nagyon várta, hogy kijöhessen a piacra, mert korábban ezt szinte mindig megtették szombat reggelente. Csányi Aranka és férje ritkábban jönnek ki, mert munkájuk miatt nincsenek mindig itthon, de most műszaki cikkeket vásároltak Ruzsa Szorin standjánál, aki már nagyon várta, hogy ismét áruba bocsáthassa portékáit.

Urbán József szerint a piac még csak eztán indul be igazán. Kattintosn fönti képünkre, nézze meg Szabó Luca galériáját!

Az alkalmi árusoknál is mérsékelt volt a forgalom, ezért Nyilas Ágnes nagyon örült annak is, hogy egy festményt sikerült eladnia 9 óráig. Rácz Attila, a Cserepes Sori Piac Kft. ügyvezetője azt mondja, hogy ő sem számított gyors felpörgésre, de reméli, hogy a következő napokban több árus visszatér. Most körülbelül az ilyenkor szokásos standok egyharmada nyitott ki, a vásárlók pedig körülbelül fele annyian vannak, mint egy átlagos májusi hétvégén.

A biztonsági intézkedéseket egyébként nagyon akkurátusan betartatják a kft. munkatársai, hiszen egyszerre csak az előírt 500 fő tartózkodhat a piac területén. A biztonsági őrök figyeltek arra is, hogy mindenkin legyen szájmaszk a vásárlók és árusok közül, ugyanakkor a biztonságos távolság betartását is ellenőrzik. A legfontosabb változás azonban az, hogy a 65 évnél idősebb vásárlók kizárólag 10 és 12 óra között léphettek a piac területére, így értelemszerűen reggel 6 és 10, valamint 12 és délután 1 óra között vásárolhattak a fiatalabbak.

A piacra való belépésben is vannak változások. Keddtől péntekig és vasárnap kizárólag az Aldi és a Gólya utca felőli kapun keresztül lehet bejutni a piacra. Szombatonként – a nagyobb forgalomra való tekintettel – három kaput (az Aldi felőlit, a Gólya utca felőlit és a Cserepes soron található buszmegálló mellettit) nyitnak meg a vásárlók előtt. Keddtől péntekig, valamint vasárnap reggel 7 és délután 1 óra között lesz nyitva a piac, szombatonként pedig reggel 6-tól délután 1-ig várják a vásárlókat.

„Ki voltunk éhezve a Cserepes sorra”

Olvasónk, Kovács László beszámolója:
„Háromnegyed hétkor simán bejutottam, de amikor jöttem visszafelé, fél nyolc körül, akkor már állt a sor, nem is akármekkora, komplett családok álltak egymás mellett. Az árusok közül megtaláltam mindenkit, akit keresetem, és mindenkit ugyanott, ahol régen. A kínaiak már nyomták reggel, hogy »nyitászi ákszió, nyitászi ákszió«, vettem is pár zoknit meg boxert. Szerintem nagyon érződött, hogy ki voltak már éhezve az emberek a Cserepes sorra. Odakint voltak sokan, a vásár részen, a »csarnokban« még inkább csak szédelegtek, akkor pakoltak még az árusok. A maszkok rendben voltak, volt mindenkin: árusokon, vásárlókon, kínaiakon – mindenkin. A biztonsági őrök rendesen dolgoztak, figyeltek, le a kalappal előttük is.”

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Cserepes sori Piac Kft. járvány koronavírus pandémia Rácz Attila világjárvány