Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Kásler szerint a kórházi ellátás újraindításának újabb üteme következik hétfőtől, a kiürített kórházi ágyak harmada újra feltölthető
Túl a városon 2020. május 15. 22:41

Kásler szerint a kórházi ellátás újraindításának újabb üteme következik hétfőtől, a kiürített kórházi ágyak harmada újra feltölthető

A kórházak főigazgatóinak tartott eligazítást a miniszter, aki szerint fontos a fokozatosság, nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy még tart a járvány.

Hirdetés

A kórházak főigazgatóinak tartott videokonferenciát az Emberi Erőforrások Minisztériuma pénteken, ezen Kásler Miklós miniszter bejelentette: a kórházi ellátás újraindításának hétfőtől újabb üteme következhet.

Kásler Miklós szerint köszönhetőn az időben meghozott kormányzati korlátozó intézkedéseknek, a kórházak és az Emmi közötti folyamatos együttműködésnek, valamint a magyar lakosság fegyelmezettségének, Európában egyedülállóan sikeres a koronavírus-járvány kezelése. Ennek köszönhetően

csökken az aktív és a kórházban ápolt fertőzöttek száma, ami lehetővé teszi az egészségügy, a kórházi ellátás fokozatos újraindítását.

Ahogyan arról már Müller Cecília országos tisztifőorvos is beszélt az operatív törzs pénteki tájékoztatóján,

a koronavírusos betegek ellátásra felkészített kórházi ágyak harmada újra feltölthető más betegekkel, de továbbra sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy még tart a járvány, éppen ezért fontos a fokozatosság Kásler szerint.

A négylépcsős intézkedés ezen szakaszában lehetőség nyílik

  • az ágyszámok rugalmasabb kezelésére,
  • elkezdődhetnek a tervezhető fekvőbeteg ellátások, köztük a műtéti beavatkozások,
  • újraindíthatók a nem népegészségügyi szűrővizsgálatok,
  • tovább bővíthetők a krónikus, valamint a kúraszerű ellátások. A miniszter külön kiemelte a szív- és érrendszeri betegek ellátásának fontosságát.

Az újraindítás egyik legfontosabb eleme a koronavírus-fertőzésre gyanús betegek kiszűrése, ami védi a kórházakat a fertőzés lehetőségétől. Ez Emmi szerint ezt szolgálja a koronavírus-betegek ellátásának centralizációja is, ami az elmúlt hét során nagy visszhangot váltott ki, először az orvosok, szakemberek is értetlenül álltak a miniszter döntése előtt, hiszen nem egészen volt világos, mi a célja ezzel a kormányzatnak.

A minisztérium szerint a centralizáció arra nyújt lehetőséget, hogy

azok a kórházak, ahol alacsonyabb a koronavírus-fertőzöttek száma, betegeiket áthelyezhessék a járványügyi védekezésben magasabb szinten résztvevő kórházakba, elsőként a Dél-Pesti Centrumkórházba és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe.

Jelenleg az országosan kijelölt 41 járványkórházból tizenötben tíz alatt van az ott tartózkodó betegek száma.

A kórházak az ágyak jobb kihasználása érdekében tárgyalhatnak egymással. Kásler Miklós arra biztatta a kórházvezetőket, hogy ott, ahol erre igény van, éljenek ezzel a felkínált lehetőséggel a nem koronavírusos betegek mielőbbi ellátásának biztosítása érdekében.

(Nyitókép: MTI/Varga György)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: egészségügy Emberi Erőforrások Minisztériuma EMMI járvány Kásler Miklós kórház koronavírus világjárvány
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés