Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2020. május 15. 15:48

Svájci gyógyszercég adományoz 303 laptopot az ÁGOTÁ-s gyerekeknek

Képriport
Egy, a napokban készített összegzés szerint eddig 30 milliárd forint értékben adományoztak magánszemélyek és cégek a koronavírus ideje alatt a rászorulóknak. Pénteken Szegeden adták át 303 laptopot, amelynek a címzettjei a gyerekek.

Hirdetés

Mindezt Révész Máriusz, az Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, az Önkéntességet és Adományozást Koordináló Kormányzati Akciócsoport vezetője mondta el pénteken délelőtt a Szent Gellért Fórumban megtartott sajtótájékoztatón. Rövid köszöntőjéből kiderült, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) összesítette az eddigi adományok értékét.

A bázeli székhelyű gyógyszercég, a Roche magyarországi leányvállalata 303 laptopot ajándékozott a szegedi székhelyű Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatónak. A mostani adomány azt a célt szolgálja, hogy megfelelő eszközt kapjanak a digitális oktatáshoz a szegedi székhelyű szervezeten belül nevelt gyerekek.

Olyan nagyságrendű összefogásra talán még soha nem volt példa az országban, amilyennek a mostani koronavírus-járvány idején a tanúi vagyunk – fogalmazott Révész Máriusz. Szerinte a mögöttünk álló hónapok bebizonyították, hogy szabálykövetőbb a társadalmunk, mint korábban gondoltuk. A kormánybiztos jelezte: a Roche Magyarország nemrégiben laptopokat ajándékozott a hazai egészségügyi intézményeknek és pénzfelajánlással is segítette a járvány elleni védekezést.

Igény- és eszközfelmérés előzte meg a mostani adomány átadását – vette át a szót Simon Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) szociális ügyekért felelős helyettes államtitkára. Így nem véletlen, hogy éppen 303 laptop érkezett a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgálathoz.

Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos adta át a számítógépeket (fotók: Iványi Aurél)

Beszédében megemlítette, hogy 23 ezer állami gondozott található az országban, közülük 8 ezren élnek lakásotthonokban, a többiek nevelőszülőknél. A minisztérium kiemelt figyelmet fordít a digitális tanrendre való átállás óta, hogy a lakóotthonokból még hiányzó számítástechnikai eszközöket biztosítsák a gyerekeknek. Így a kijárási korlátozások életbe léptetése óta összesen 2 ezer laptopot adták át lakóotthonokban élő diákoknak.

Simon Attila hangsúlyozta: óriási segítséget nyújtottak ebben az adományozó cégek és magánszemélyek, így csökkentve a hátrányos helyzetben lévő állami gondozásban élők digitális lemaradását a családban élőkhöz mérten.

Fel- és megerősödött a kommunikáció iránti igény a társadalomban. A járványhelyzet, valamint az ezzel együtt járó kijárási korlátozások idején ezt az olyan digitális eszközökkel lehet biztosítani, mint a laptopok – mondta el idetartozó gondolatait Kiss-Rigó László Szeged-Csanádi egyházmegye püspöke, aki megköszönte a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgálatnak biztosított adományt.

A gyerekek számára ma nincs hiánypótlóbb eszköz, mint a most megkapott laptopok – vette át a szót Kothencz János, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgálat alapítója. Az intézményeinkben élő gyerekek tanulásához, mindennapi életviteléhez nagyon fontos kellékek a készülékek, amelyeknek nagy hasznát fogják venni – derült ki Kothencz János szavaiból.

B. P.

(Nyitókép: Aktív Magyarországért felelős kormánybiztosi iroda)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: adomány Ágota Alapítvány gyógyszeripar Kiss-Rigó László Kothencz János laptop Roche Révész Máriusz
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés