Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2020. május 15. 18:35

Mészi mondja: Rossz vagy hibás Koch-bort még nem ittam

Kollégánk okleveles borbírálóként, borszakértőként sztorizik minden nap a borfesztivál ideje alatt. Elsőként egy több mint harminc éves ismeretség adta az apropót.

Hirdetés

„Pénteken kezdődött volna a Szegedi Borfesztivál sok-sok borkóstolóval és bírálattal, a végén oklevelezéssel. Ez most nem lesz. De mivel ez lett volna a tizedik oklevelezős évem ezért minden nap, amikor lett volna Borfesztivál, leírom egy-egy év okleveles borait. 2011-től 2019-ig 1550 bort bíráltam a Szegedi Borfesztiválon és 115 oklevelet osztottam ki a borászok között. Pénteken kezdem a 2011-es év okleveles boraival. A tizedik nap pedig egy összegzés lesz terveim szerint. A fotók néhány éve, oklevél osztás előtt készültek.”

Ezt a haditervet Mészáros Zoltán kollégánk posztolta a Facebook-oldalára. Mészi okleveles borbíráló, borszakértő, azaz annál többet tud a borokról, hogy ez finom, az meg savanyú. És a borivók jelentős többségénél is többet tud a borokról.

Épp ezért kértük föl: amíg tart a borfesztivál minden napra írjon nekünk egy-egy boros sztorit. Azt és olyat, amit és amilyet akar. Jó lesz, ebben biztosak vagyunk. Itt az első.

Koch Csaba az a borász, akit legrégebb óta ismerek, konkrétan 31 éve. Akkor még nem volt borász, mostanra pedig a legjobbak közé emelkedett, nem véletlenül kapta ő 2019-ben az Év bortermelője címet véleményem szerint maximálisan kiérdemelve. A Borfesztiválon is szoktam kóstolni és bírálni a borai közül nem egyet, de egyébként is kóstolók Koch-bort viszonylag gyakran. Az első okleveles kóstolós-bírálós évemben, 2011-ben már kapott tőlem oklevelet, egy Villányi rozéra amely nagyon különlegesen Cabernet Sauvignont is tartalmazott. Utána is járt neki oklevél többször is például 2019-ben szintén rozéra, a Frisch sorozatú rozéjára. Ekkor viszont kapott még egy oklevelet, a Csanád Cuvée 2012 borára, amely belekerült a Borfesztiválon megkóstolt 240 borból a legjobb háromba. Csúcsbor kategóriában érdemelte ki az oklevelet. Rossz vagy hibás Koch-bort még nem ittam, alighanem azért, mert nincs olyan. A legkisebb kategóriájú borai is teljesen rendben vannak. A csúcs, az pedig a csúcs.

Egy rövid személyes élmény a végére: az elmúlt években amerre jártam az országban borversenyeken bírálni, Csabi vagy a csúcsbizottságban volt jelen vagy bírált. Tavaly amikor egy hónap alatt a harmadik borversenyen találkoztunk ennyit kérdezett: „Zolikám, te mindenhol ott vagy?” Annyit mondtam: „ezt onnan tudhatod, hogy te is.”

Egyetemista élményeinkből inkább nem idéznék semmit...

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: bor Borfesztivál Koch Csaba Szegedi Borfesztivál Mészáros Zoltán
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés