Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. május 15. 12:12

Elkezdte menteni a járvány miatt bajba jutott fideszes önkormányzatokat a kormány?

Több fideszes vezetésű település is plusztámogatást kapott, ezért a párbeszédes Tordai Bence rákérdezett a pénzügyminisztériumra, hogy mi az oka a pénzosztásnak.

Hirdetés

Tordai Bence országgyűlési képviselő Varga Mihály pénzügyminisztertől szerette volna megtudni, hogy „mi indokolta az egyes települések esetében a plusz támogatások megítélését” – vette észre a Népszava. Tordai azért kérdezte ezt, mert a kormány több településnek utalt ki támogatást, összesen majdnem 1 milliárd 200 millió forintot a Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében

A legnagyobb összeget – 438 millió forintot – Kisvárda Város Önkormányzata kapta, ahogyan a támogatási cél fogalmaz: „önkormányzati kötelező feladatok támogatása” címen. De kapott 371 milliót Szikszó, 291 milliót Ács – a tartozásai rendezésére – és a Fidesz-KDNP felé hajlongó polgármesterek vezette Tarhos és Pócspetri is.

A kérdésre Tállai András államtitkár válaszolt. Azt írta:

„A koronavírus-járvány okozta helyzetben különösen fontos az önkormányzatok pénzügyi stabilitásának megőrzése, az alapvető feladatot ellátó intézmények biztonságos üzemeltetése, illetve azon beruházások támogatása, amelyek eredményeként munkahelyek jönnek létre.”

A történet és a pénzügyminisztériumból érkező válasz azért érdekes, mert több önkormányzati – köztük ellenzéki vezetésűek is – milliárdokat buknak a koronavírus-járvány, a kormányzati intézkedések és a gazdadasági válság miatt.

Hosszú távon fontos Tordai kérdése és Tállai válasza

Ezt a helyzetet tetézi, hogy szerdára virradó éjjel Semjén Zsolt, Orbán Viktor helyettese benyújtotta A különleges gazdasági övezetről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról című javaslatát, ami lehetővé teszi, hogy minden ötmilliárd forintnál nagyobb beruházási igényű cég adóját a 19 fideszes megyei önkormányzathoz irányítsa a kormány.

Nagy Sándor szegedi városfejlesztési alpolgármester szerint ha elfogadják az előterjesztést, akkor a helyi választott vezetők helyett a fideszes megyei önkormányzatok dönthetnének fontos ügyebekben. Szabó Sándor szegedi szocialista országgyűlési képviselője azt emeltek ki, hogy szerinte Semjén törvénymódosító javaslata egyértelműen olyan rendszert hozna létre, ami az ellenzéki vezetésű önkormányzatokat sújtaná.

B. Nagy László, Szeged fideszes honatyája szerint viszont teljesen mindegy, hogy egy terület az önkormányzaté, a megyéjé vagy az államé, mert mind „a magyar állam tulajdona, Magyarország az egész. Az, hogy most egy önkormányzatnak van valami területe, ami az ő közigazgatási határán belül van és annak a területnek ő tulajdonosa a tulajdoni lapon, most meg az a terület a magyar államé lesz, a magyaroké lesz, akkor most egy megyei önkormányzat lesz a tulajdonosa. Ez nem egy ingyenes területszerzés” – mondta B. Nagy a Szeged Televíziónak.

Segítség helyett újabb sarc

A koronavírus-járvány miatti kormányzati intézkedések – gépjárműadó elvonása, parkolás ingyenessé tétele – és a gazdasági válság már eddig is milliárdos veszteséget jelentett az önkormányzatoknak. Kedden megjelent számítások szerint Debrecennek 3,65 milliárd, Zalaegerszegnek 1,5-2 milliárd, Szekszárdnak 1 milliárd, Szombathelynek 500 millió, Székesfehérvár 9 milliárd, Miskolc több mint 7 milliárd forint veszteséggel számol. Botka László szegedi polgármester korábban 5 milliárd forint körüli kiesésről beszélt.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: állami támogatás gazdasági válság járvány koronavírus önkormányzat
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés