Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Halló, halló, gavarít Maszkvá: elkészült a szegedi színház első sajátgyártású hangjátéka
Művház 2020. május 15. 09:59

Halló, halló, gavarít Maszkvá: elkészült a szegedi színház első sajátgyártású hangjátéka

Szegezdi Róbert vezetésével hangjátékot készítettek a Szegedi Nemzeti Színház művészei. Valentyin Katajev A kör négyszögesítése című vígjátékát hétfőtől három részben – május 18-án, 20-án és 22-én – jelentetik meg a színház YouTube csatornáján, ahol június végéig érhető el.

Hirdetés

Az elmúlt időszakban számtalan versmondást, meseolvasást, előadást hallhatott és láthatott az interneten a közönség, a színdarabból készült hangjáték azonban újdonság az online kínálatban.

A cím önmagában egy lehetetlennek tűnő mértani feladat: egy adott kör területével egyenlő területű négyzet szerkesztése. Valentyin Katajev vígjátékában egy ma már letűnt korszak hajnalán, 1921-ben, hasonló feladattal birkóznak meg főhőseink, valahol Moszkvában, egy albérleti szobában.

Két friss házaspár elveszve az izmusok ideológiáiban, összeköltözésük napjától küzdenek a szocialista családerkölcs, az ágyrajáró költő barátjuk, és az ajtó előtt veszteglő kerékpár akadályaival.

Az első titkolózások, veszekedések után lassan, de egyre biztosabban ismernek rá teljes szabadságuk-boldogságuk zálogára: az igazi szerelemre, és már nemcsak a szobában, az ágyként funkcionáló utcai padon, a vacsorán, hanem előbb-utóbb házastársaikon is osztoznak.

– A cél ugyanaz, mint mindig: jelen lenni. Valahogy, mindenáron megadni a közönségünknek a lehetőséget, hogy találkozhassunk. Hogy jelen legyünk akkor, amikor sehol sem megy fel a függöny, üresen kong a nézőtér, sötét és néma a színpad. Hogy tudják, ebben a kényszerű magányban is gondolunk rájuk. Hogy nekünk, színészeknek, a hétköznapjainkban milyen fontos az, hogy esténként eljöjjenek hozzánk újra meg újra. Ezektől a gondolatoktól vezérelve született meg a hangjáték ötlete, mint elfeledett műfaj, amellyel az interneten keresztül szórakoztathatjuk a színházra szomjazókat – mondta Szegezdi Róbert, a hangjáték rendezője.

(A Szegedi Nemzeti Színház művészével hamarosan részletes interjút olvashatnak portálunkon.)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Szegedi Nemzeti Színház hangjáték Szegezdi Róbert Valentyin Katajev

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés