Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Orbán a Pesti úti idősek haláláról: Karácsony Gergely olyan, mint aki csak a vacsorára jön disznóvágáskor
Túl a városon 2020. május 15. 09:29

Orbán a Pesti úti idősek haláláról: Karácsony Gergely olyan, mint aki csak a vacsorára jön disznóvágáskor

A miniszterelnök szokásos, a fideszes szavazótábornak szóló Kossuth rádiós interjújában azt mondta, hogy szerinte Karácsony Gergely elméleti ember, aki kiváló tanulmányt tudna írni a Pesti úti idősotthonban történt fertőzésekről, „de meghalt közben negyven ember”.

Hirdetés

Orbán Viktor disznóvágásos hasonlattal bizonygatta a Kossuth rádióban a szokásos péntek reggeli kinyilatkoztatásában, hogy

Karácsony Gergely elméleti ember, – „hogy a vidékiek is értsék” – az a típus, aki vacsorára megy csak disznóvágáskor, de legalább nincs láb alatt. A miniszterelnök szerint Tarlós István odament volna a Pesti úti idősotthonba, és rendet tett volna.

Orbán Viktor arról már nem beszélt, hogy az állami idősotthonokba és az elmúlt tíz évben a kórházi fertőzésekben elhunytak miatt kinek kellett volna „odamennie”. És természetesen ezt firtató kérdést sem kapott az interjút készítőtől, csupán kuncogás érkezett a túloldalról.

A miniszterelnök az „elméleti típusú” polgármesterektől azt kérte, hogy vállaljanak gyakorlati felelősséget, mert ez a nyitás feltétele.

Orbán azt is mondta, hogy az élet újraindításának feltételei megvannak, de a védekezést nem hagyhatjuk abba. A kormányfő emlékeztetett: két hete vidéken már enyhültek a korlátozások, most Pest megyében is ez történik. Budapest a nagy kérdés, itt van a legtöbb fertőzött és halálos áldozat, és az óriási népsűrűség miatt a rossz döntések korrigálásának lehetősége itt a legnehezebb.

Úgy látja, a fertőzöttek számának alakulása azt mutatja, hogy az élet újraindításának feltételei Budapesten is megvannak, de mindenkinek felelősen kell viselkednie. Szombat délelőtt még egyeztet kormányon kívüli szakemberekkel, majd délután megszülethet a döntés a budapesti lépésekről.

Orbán szavai nem lógnak ki a sorból, ami Karácsony Gergely budapesti főpolgármester lejáratására használná fel a fővárosi fenntartású Pesit úti idősotthonban elhunyt embereket. Karácsony Gergely többször kérte, hogy az időseket csak negatív tesztekkel engedjék vissza a kórházakból, ami nem történt meg. Legutóbb április közepén Gulyás Gergely nem volt hajlandó válaszolni arra, hogy letesztelik-e az idősotthonok lakóit és dolgozóit, miután több polgármester – köztük Botka László is – ezt kérte Orbán Viktor miniszterelnöktől.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: halál járvány Karácsony Gergely koronavírus Orbán Viktor Pesti úti idősek otthona
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés