Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • 150 millió forintos önkormányzati támogatásból korszerűsíti a távfűtési rendszert a SZETÁV
Szegeden 2020. május 14. 17:12

150 millió forintos önkormányzati támogatásból korszerűsíti a távfűtési rendszert a SZETÁV

Szükségessé vált a szegedi távhőszolgáltatást végző rendszer műszaki felújítása, ezért egy 3 éves rekonstrukciós terv keretében az önkormányzat külön forrást biztosít a Szegedi Távhőszolgáltató Kft. számára, hogy elvégezze a szükséges munkálatokat. Az idei költségvetésből 150 millió forintot fordíthat erre a célra a cég.

Hirdetés

Évi 500 millió forintot kellene költeni a szegedi távfűtési rendszer korszerűsítésére, de főként a rezsicsökkentés miatt nincs a Szegedi Távfűtő Kft-nek erre elegendő forrása – mondja Kóbor Balázs, a cég ügyvezető igazgatója. Ezért is fontos számukra, hogy

tavaly 100, az idén pedig 150 millió forintot biztosít az önkormányzat számukra a legfontosabb rekonstrukciós munkák elvégzésére.

Ez összeg persze nem lenne elegendő, de a távhőszolgáltató minden évben hozzá tenni 200-250 millió forintot a támogatáshoz, ami már elég lehet ahhoz, hogy a 3 éves felújítási terv keretében elvégezzék a legfontosabb beruházásokat.

A gépészeti felújítások a legfontosabbak, hiszen a rendszerben működő kazánok többsége rendkívül elavult, és amellett, hogy bármikor meghibásodhatnak, üzemeltetésük nem igazán költséghatékony. Ráadásul egyetlen új kazán beszerzése közel 100 millió forintba kerül, így ezek a rendkívüli kiadások erősen megterhelik a cég büdzséjét. Van azonban olyan műszaki megoldás, amely üzembiztosabbá teheti a rendkívül szétaprózódott rendszert. Ha összekötik a hőközpontokat, akkor egy-egy meghibásodás esetén máshonnan pótolhatják a szükséges meleg vizet.

Ezért az idei támogatásból két tarjáni fűtési rendszert kötnek össze, a Zöldfa utcait, és a Pentelei sorit. Lesz egy kazáncsere is egy olyan fűtőműben, melyben meglehetősen elavult már a berendezés. Ez a Gáspár Zoltán utca József Attila sugárút felé eső végén található.

Az is nagyon fontos, hogy a kazánokat hőcserélővel védjék, ezért ezekre a munkálatokra is komoly forrásokat csoportosítanak a cég költségvetésében. Szegeden rendkívül szétaprózódott fűtési rendszerek látják el a szolgáltatást, de ezek egyetlen rendszerben való egyesítése komoly megtakarítást eredményezne.

Kóbor Balázs szerint ezekre a beruházásokra azért lenne érdemes minél többet költeni, mert egyrészt radikálisan lecsökkenne a káros anyag kibocsátás a városban, másrészt a takarékosabb üzemmel 3-4 év alatt megtérülne a beruházás. Ezért is örvendetes, hogy az elmúlt évtizedek gyakorlatától eltérően az utóbbi két évben az önkormányzat külön forrást biztosít erre a célra. Mivel az árszabályozást kivették az állami rezsicsökkentés égisze alatt a szolgáltatást végző cégek, illetve az önkormányzatok kezéből, a hőszolgáltató csak saját forrásból, és most már önkormányzati támogatásból tudja elvégezni a legszükségesebb felújítási, korszerűsítési munkálatokat.     

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Kóbor Balázs korszerűsítés Szegedi Távfűtő Kft. Szetáv
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés