Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • A kulisszák mögött is újraindul az élet: folytatják a félbemaradt próbákat a színházban
Művház 2020. május 14. 16:04

A kulisszák mögött is újraindul az élet: folytatják a félbemaradt próbákat a színházban

Folytathatják mától a próbákat a vidéki színházakban. Szegeden a veszélyhelyzet két előadás próbáját is megszakította márciusban. A teátrum a napokban ugyan már bejelentette, befejezettnek nyilvánítják az évadot, a kulisszák mögött azonban most újraindul az élet.
Hirdetés
Hirdetés

– Már ma is tartottunk egy szinten tartó próbát a Parasztoperából – mondta Barnák László a színház főigazgatója.

Pintér Béla legismertebb darabjának a főpróbáját is megtartották márciusban, a vészhelyzet kihirdetése miatt viszont elmaradt a premier.

– A darabot az Újvidéki Színházzal koprodukcióban mutatjuk be, még kérdéses, hogy a szomszédban élő kollégáink mikor tudnak majd átjönni a határon, így egyelőre csak az előadás szegedi szereplői próbálják újra a darabot.

A 2019/2020-as évadban összesen tizennégy bemutató várta volna a közönséget, de végül három elmaradt.

A Parasztoperának még a főpróbáját is sikerült megtartani márciusban, de a bemutató már elmaradt. (fotó: Rafai Gábor)

Márciusban Szabó István állította volna színpadra Wagner Tannhäuser című operáját, amit az Oscar-díjas rendező egészségi állapotára hivatkozva az év elején lemondott, a darab koncertváltozatát pedig a járványveszély miatt nem lehetett megtartani, így ez is a következő évadra csúszik át.

Az idei tavasz egyik legjobban várt nagyszínházi produkciója Orwell 1984 művének magyarországi bemutatója lett volna. A színpadi adaptációt Horgas Ádám készítette és a darabot is ő állítja színpadra.

A disztópikus vízió próbái március elején el is kezdődtek, de az április 17-re tervezett bemutatót is felülírta a járványveszély.

– Most szervezzük, hogy a jövő héttől hogyan folytatódjon a próbafolyamat. Az már biztos, hogy csak a jövő évadban tudjuk bemutatni az előadást. Több olyan darabot is előveszünk most, amelyekbe ősztől a társulat új tagjai is be fognak állni, ezeket is muszáj újra próbálni.

Pintér Béla darabjának újrakezdődtek a próbái, a bemutatót valamikor ősszel tartják

Barnák László elmondta azt is, semmiféle központi iránymutatást nem kaptak arra, hogy milyen biztonsági intézkedéseket kell betartani a próbák során. A színházigazgatók erről saját maguk dönthetnek.

Szegeden minden próba előtt fertőtlenítenek, az alapos és sűrű kézmosás pedig már mindenki rutinjába beépült az elmúlt hónapokban.

Egyelőre viszont zárva marad a színház jegyirodája, az újranyitás a korlátozások enyhítésétől függ.

– Amint lehet, szeretnénk azonnal megkezdeni a jegy- és bérletértékesítést, mert a veszélyhelyzet miatt idén tavasszal az előbérletezés is elmaradt.

A főigazgatótól megtudtuk, ősszel valószínű egy-két héttel korábban, már szeptember közepén elkezdik az új évadot, hogy mi hamarabb pótolni tudják az elmaradt előadásokat.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Barnák László járvány próba Szegedi Nemzeti Színház újraindulás