• Kezdőlap
  • Hírek
  • Színes
  • Ilyen közelről, ilyen részletességgel sosem nézett még meg egyetlen festményt sem, ebben biztosak vagyunk
Színes 2020. május 14. 14:09 Forrás: MTI

Ilyen közelről, ilyen részletességgel sosem nézett még meg egyetlen festményt sem, ebben biztosak vagyunk

Rembrandt Éjjeli őrjárat című mesterművének minden eddiginél nagyobb felbontású képét tette közzé online az amszterdami Rijksmuseum.

Hirdetés
Hirdetés

A múzeum egyúttal közölte, hogy a festmény restaurálásának befejezése késik. A művelet tavaly kezdődött, és a Rijksmuseum folyamatosan online közvetítette a szakemberek munkáját. A festmény most közzétett 44,8 gigapixeles fotóját 528 különböző fotóból állították össze. Ez a részletgazdag felbontás lehetővé teszi, hogy az óriási vászon minden ecsetvonását külön meg tudják nézni az érdeklődők. A nagyfelbontású fotót a restaurációs munkák alatt készítették, hogy a szakemberek alaposan tanulmányozhassák a festmény minden pontját és fel tudják deríteni, hol tett kárt az idő a festményben.

Taco Dibbits, a múzeum igazgatója elmondta, hogy az Éjjeli őrjáraton dolgozó restaurátorok a legfejlettebb technológiákat használják, és folyamatosan feszegetik a lehetőségek határait. A fénykép kulcsfontosságú információforrása lett a szakembereknek, a múzeum honlapjára látogatók pedig aprólékosan megcsodálhatják a mű minden részletét.

Innen indulunk. Kattintson, és görgessen az egérrel! Szó szerint elmehet a falig. Meg még tovább is...

A tizenkét fős restaurátorcsoport tavaly júliusban kezdett el dolgozni a külön ehhez a munkához létrehozott hét négyzetméteres üvegkamrában. A koronavírus-járvány alatt életbelépett távolságtartási szabályok miatt azonban az eredeti munkatervet nem tudják tartani.

Az eredeti terv szerint a munka második fázisa 2020 nyarán kezdődött volna. Mivel ez nem lehetséges, 2021 elejére csúsztatták el. Az üvegkamrában zajló munka rendjét a biztonsági szabályok szerint határozták meg, tehát egyszerre legfeljebb két ember dolgozhat a festmény restaurálásán a kis helyiségben. A restaurátorok a karantén miatt néhány hét szünetet is tartottak, munkájukat szerdán kezdték el ismét. A Rijksmuseum várhatóan június 1-jén nyit ki újra, de a napi látogatószámot a megszokott tízezer helyett kétezer főben maximálják, hogy eleget tudjanak tenni a fizikai távolságtartás követelményének.

Az Éjjeli őrjárat Rembrandt van Rijn (1606–1669) egyik leghíresebb alkotása. A festő az 1640-es években kapott megbízást arra, hogy bemutassa a Frans Banning Cocq kapitány vezette amszterdami polgárőrséget. A nagy méterű, 363-szor 467 centiméteres kép egy teljes falat betölt a Rijksmuseumban.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Amszterdam festmény Hollandia képzőművészet Rembrandt van Rijn restaurálás