Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Vajon miért kell a súlyos állapotú koronavírusos betegeket Budapestre szállítani? A vérplazma-terápia vagy valami más áll a háttérben?
Túl a városon 2020. május 14. 14:30

Vajon miért kell a súlyos állapotú koronavírusos betegeket Budapestre szállítani? A vérplazma-terápia vagy valami más áll a háttérben?

Szakértők véleményéből és a kormány tájékoztatásaiból próbáltuk meg kikövetkeztetni, mi lehet a miniszter és a tisztifőorvos rendelkezésének hátterében. Talán valamennyire világosodik a kép.

Hirdetés
Hirdetés

Értetlenséget és döbbenetet váltott ki a vidéki kórházakban az a miniszteri rendelkezés, ami szerint május 8-a után valamennyi új és szállítható állapotú koronavírusos beteget két kijelölt fővárosi kórházba kell vinni. A miértre ugyanakkor hivatalos magyarázat sokáig nem volt.

Korábbi cikkünkben már foglalkoztunk a betegek fővárosba szállításáról szóló, múlt pénteken délután kiadott miniszteri rendelettel, amit Kásler Miklós miniszter és Müller Cecília országos tisztifőorvos írtak alá. Az általunk megkérdezett orvosok teljes értetlenségüknek adtak hangot a rendelkezés miatt, mondván: a vidéki kórházakban minden feltétel adott a koronavírus-fertőzés gyógyításához, a betegek szállítása ráadásul kockázatos lehet. Ugyanakkor érthetetlennek nevezték, hogy miért építették ki a vidéki járványkórházakat, ha ezeket nem akarják használni.

A cikk megjelenése után egy, az egészségügyben dolgozó szakember kereste meg szerkesztőségünket, aki elmondta, hogy lehet logika a miniszteri rendeletben. Ám nem érthető, miért nem kommunikálja valós szándékát az ügyben az Emmi vezetője és a tisztifőorvos.

Szerinte nagy valószínűséggel azért akarják összegyűjteni a súlyos állapotban lévő, szállítható koronavírusos betegeket a kijelölt fővárosi kórházakban, mert csak azokban tudják őket vérplazmás terápiában részesíteni.

Később kiderült, hogy biztosan nem erről van szó, ám erről majd egy kicsit később.

Előbb a vérplazma-terápiáról: koronavírusos betegek esetében az eljárás jelenleg kísérleti stádiumban van, így a beavatkozás kissé nyersen fogalmazva akár „emberkísérletnek” is nevezhető, hiszen egy kellően eddig nem kipróbált eljárásról van szó. A kísérleti stádiumban lévő gyógyászati eljárások némi túlzással lényegében mind emberkísérletek, tette hozzá ehhez egy forrásunk, hiszen ez nem is lehet másként.

A lényeg: az eddigiek alapján szakmailag védhető és indokolható, hogy a súlyos állapotú fertőzötteket vérplazmás terápiában részesítsék. Ezért is érthetetlen, miért titkolózik a szakminisztérium és tisztiorvosi szolgálat arról, hogy miért akarják Budapestre szállítatni a betegeket.

Kedden az ATV-nek nyilatkozott Farkas Örs, a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője, aki elmondta, hogy amennyiben a vidéki kórházak orvosai úgy ítélik meg, hogy szállítható a koronavírusos beteg, és olyan terápiára van szüksége, amit helyben nem tudnak neki megadni, akkor kell őt Budapestre szállítani. A szóvivő ennek kapcsán konkrétan is említette a vérplazmás eljárást, amit kizárólag a Szent László Kórházban alkalmaznak, más hasonló eljárásról viszont nem beszélt. Ebből tehát joggal lenne feltételezhető, hogy a vérplazmás eljárás miatt szeretnék fővárosba koncentrálni a súlyos állapotú koronavírusos betegeket. 

Ha pedig ez így van, az még mindig nem érthető, miért nem nevezték meg ezt a betegszállítás indokaként, és miért vállaltak fel egy egy olyan miniszteri rendelet kiadását, ami értetlenséget, döbbenetet és ellenérzéseket szülhet a koronavírusos betegeket kezelő orvosok körében.

Járványügyben jártas orvasoktól ugyanakkor megtudtuk, hogy

a vérplazmás eljárás egy roppant egyszerű terápia, ami, ahogy egyikük fogalmazott, akár a „rét közepén is elvégezhető”, alig bonyolultabb a véradásnál és a vérvételnél. A vérplazma ráadásul ugyanúgy szállítható is, mint a vér, így ez sem indokolja, hogy kizárólag Budapesten végezzék el ezeket a beavatkozásokat.

Szó sincs tehát arról, hogy csak a fővárosi, koronavírusos betegek fogadására kijelölt kórházak lennének képesek a terápiát elvégezni.

A miniszteri rendelet mögött meghúzódó valódi okokról csak feltételezései vannak az általunk megkérdezett orvosoknak. Nem tartják kizártnak, hogy egy, a kezelés hatásosságát vizsgáló klinikai kutatás miatt akarják a vérplazma-terápiában részesülő betegeket egy-két fővárosi kórházban összegyűjteni.

A témával kapcsolatban hallattunk olyan véleményt is, hogy

annyira kevés a koronavírusos beteg, hogy „lasszóval kell őket fogni”, így akár egy klinikai kutatás előtti betegtoborzásról is lehet szó, ami teljesen bevett gyakorlat, így biztosítják, hogy meglegyen a kutatáshoz szükséges mennyiségű beteg.

És ha máshonnan nem is, az operatív törzs napi sajtótájékoztatóiból tudhatjuk, hogy Magyarországon nagyon kevés a súlyos állapotú fertőzött, így elképzelhető, hogy egy bizonyos betegszám eléréséhez mindnek egy helyen kell lennie.

Egy ilyen klinikai kutatás azonban számos kérdést és problémát vet fel.

A többi között a betegeket ilyen esetben előre tájékoztatni kell, hogy egy kutatási program részeként fognak kezelést kapni. Ha esetleg kifejezetten emiatt szállítják őket Budapestre, akkor ebbe már a szállítást megelőzően bele kell egyezniük. Egyben tájékoztatni kell őket arról is, milyen kockázatokat és következményéket vállalnak azzal, ha beleegyeznek, hogy a vizsgálat részesei lesznek. Ha ezeket a betegekkel kapcsolatosan elmulasztják, az komoly kutatásetikai vétséget jelent.

A klinikai vizsgálatokat és kutatásokat egyébként előzetesen nyilvánosan is közzé kell tenni az erre rendszeresített nemzetközi honlapokon, de a két legelterjedtebb oldalon nem találtuk nyomát, hogy vérplazma-terápiával foglalkozó kutatást jelentett volna be előzetesen bármelyik magyar egészségügyi intézmény is. Ugyanakkor a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet honlapján szerepel az a felhívás, amiben vérplazmaadására kérik azokat az igazoltan koronavírus-fertőzötteket, akik már kigyógyultak a betegségből.

Egy megoldás viszont felmerülhet, ami helyettesítheti a klinikai vizsgálat bejelentési kötelezettségét, ez pedig az úgynevezett off label-alkalmazás. Ez azt jelenti, hogy bizonyos esetekben egy gyógyszert vagy egy terápiát az elfogadott alkalmazási előíráson túl is lehet használni, ez pedig természetesen vonatkozhat a vérplazma-terápiára is.

Ugyanakkor a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője szerint, erről szintén az ATV-nek beszélt,

a fővárosi koronavírus-betegellátás mellett szól, hogy jelenleg kevés a vidéki járványkórházakban az ellátandó beteg, így ezeknek az intézményeknek a kormány szerint minél hamarabb vissza kellene térniük a normál üzemmódhoz.

B. P.

(Nyitókép: Semmelweis Egyetem/Kovács Attila)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: betegség egészségügy járvány járványkórház kórház koronavírus Orbán-kormány világjárvány

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés