Hirdetés
Szegeden 2020. május 14. 12:58

Vidám dzsungellé varázsolták a gyerekek a Szetáv-székházát

Képriport
Hirdetés

Az SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános és Alapfokú Művészeti Iskola tanulói és a Szegedi Távfűtő Kft. már korábban is együttműködtek egy szabadtéri művészeti galéria létrehozásával. Most újabb tizenhat festménnyel tették zöldebbé a cég székházát. A szabadtéri kiállítás a „Dzsungel a betondzsungelben” címet kapta.

– Korábbi képeimről is vettem át elemeket, de a kaméleon köré most gombákat és hangyákat rajzoltam – mondta Péter Botond, a SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános és Alapfokú Művészeti Iskola hetedikes tanulója a szabadtéri kiállítás megnyitója előtt. Ő volt az egyetlen diák, aki eljöhetett a megnyitóra, mert a járványhelyzet miatt az iskola úgy döntött, hogy a többi tizenöt mű alkotójának majd később juttatják el távfűtő cég ajándékait.

Kattintson fönti képünkre, nézze meg Iványi Aurél galériáját az díjátadóról, és nézze meg a gyerekrajzokat is!

– Már 2017-ben is kerültek a Szegedi Távfűtő Kft. Vág utcai irodaházának falára azok a nagyméretű, művészi színvonalú gyermekrajzok, amelyek három évig díszítették a lakótelepi irodaház falát – mondta megnyitó beszédében Kóbor Balázs, a Szetáv ügyvezető igazgatója. Most új képeket kértek a gyerekektől, és ezúttal olyan táj megrajzolására kérték őket, mely emlékeztet bennünket a természet sokszínűségére.

– A cég ugyanis igyekszik a környezettudatosságot, a természet védelmének fontosságát minél szemléletesebb eszközökkel népszerűsíteni. A brazíliai erdőirtások ellen mi is fel tudunk lépni a saját eszközeinkkel, például, hogy e rajzok segítségével megmutatjuk, milyen gazdag állat- és növényvilágtól fosztanak meg bennünket azok, akiknek a dzsungel elpusztítása üzleti érdek – mondta az ügyvezető igazgató.

Nagy Sándor, városfejlesztési alpolgármester hangsúlyozta, hogy a környezet pusztítása és szennyezése nem ismer határokat, de ez azt is jelenti, hogy mindannyian tudunk tenni valamit azért, hogy gátat szabjunk ennek a folyamatnak. Szeged például célul tűzte maga elé, hogy a legzöldebb magyar város lesz, és a geotermikus hő felhasználásával, az elektromos közösségi közlekedés fejlesztésével, valamint kerékpárutak kialakításával minden el is követ annak érdekében, hogy ez sikerüljön.

Zsigriné Sejtes Györgyi, az SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános és Alapfokú Művészeti Iskola igazgató-helyettese szerint a művészet tudja a leghatékonyabban népszerűsíteni az olyan nemes célokat, mint a környezetvédelem. Az oktatási intézmény egyébként a művészeti oktatás mellett a környezettudatosságra is komoly hangsúlyt fektet, úgyhogy szívesen készítenek a diákjaik a következő években is hasonló témájú képeket a távfűtő cég számára.

Molnár Zsolt, a gyerekek felkészítő tanára ehhez hozzátette, hogy a távhőszolgáltató épített infrastruktúrájának, komor ipari épületeinek díszítésével is sugallni kívánták, hogy a természeti környezet védelme mellett, épített és társadalmi környezetünk megóvása, esztétikusabbá, lakhatóbbá tétele is nagyon fontos. A gyerekek kisebb méretben készítették a rajzokat, és egy előzsűrizés után választották ki azt a tizenhat alkotást, melyeket kinagyítottak, így mostantól épület falait ragyogó színekkel megfestett dzsungelábrázolások teszik sokkal otthonosabbá és vidámabbá.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió tudósítását!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: járvány Juhász Gyula Gyakorló Általános Iskola Kóbor Balázs koronavírus Nagy Sándor pandémia rajzpályázat Szetáv világjárvány