Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Grecsó Krisztián Szegeden játszódó regénye nyerte idén a Libri közönségdíját
Művház 2020. május 14. 11:31

Grecsó Krisztián Szegeden játszódó regénye nyerte idén a Libri közönségdíját

A szakma elismerését, a Libri irodalmi díjat Láng Zsolt Bolyai című regénye kapta. Az olvasók pedig Grecsó Krisztián Vera című alkotását találták a legjobbnak. Az idén ötödik alkalommal adták át a díjakat. A járványhelyzet miatt azonban most elmaradt a hagyományos díjátadó gála.

Hirdetés

A Libri Könyvkereskedelmi Kft. által 2016-ban alapított díj az előző év legjobb szép- és tényirodalmi könyveit díjazza. A szabályzat szerint a versenybe csakis élő magyar szerző könyve kerülhet be.

A Libri irodalmi díj nevezési kritériumainak 2019-ben összesen 179 könyv felelt meg, a lista 51 kiadó könyveiből állt össze.

Az ezekből összeállított listából választotta ki a Libri által felkért, neves közéleti személyiségekből álló – idén már 180 fősre duzzadt – szakmai bizottság a 10 döntős művet.

A döntőbe beválasztott tíz alkotó között három szegedi érintettségű író is volt: Darvasi László, Grecsó Krisztián és Závada Pál.

A szűkített listából az öttagú szakmai zsűri és a közönség választotta ki azt a két könyvet, amelyek tagnap megkapták a nívós elismeréseket, a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat.
A tíz könyvből álló rövidlistából a zsűri – Bálint András, Beck Zoltán, Fullajtár Andrea, Károlyi Csaba és Szilágyi Zsófia – választotta ki a győztest.

Ők voltak a Libri irodalmi díj döntőjének idei jelöltjei

Az idei nyertes Láng Zsolt Bolyai című regénye lett.

Most olyan könyv kapta a díjat, amelyben van „élet és halál, élet és szerelem, élet és tudomány, élet és irodalom. Van egy író és van egy tudós, mindketten a világról akarnak megtudni valami alapvetően fontosat. Világtanon dolgoznak ugyanis a maguk módján mindketten” – fogalmazott a rendhagyó, online díjátadón Károlyi Csaba.

Az irodalomkritikus úgy fogalmazott, hogy a Jelenkor Kiadó gondozásában megjelent Bolyai, kibeszéli, amit nem szoktunk kibeszélni, sokat mond a földrajzi helyről, ahol élünk, tele van finom érzelmekkel, és komoly tudása van az öregségről, az irracionális szerelemről, a hétköznapi apróságokról és a magyarságunkról, a magyar történelemről is. És bár nem biztos, hogy „könnyen megadja magát az olvasójának”, de aki energiát fektet a befogadásába, nem fogja megbánni.

A díjátadón kiderült az is, idén ki kapta a Libri irodalmi közönségdíjat.

Az olvasók május 8-áig szavazhattak kedvencükre a döntős könyvek közül. A tíz műre összesen 34 ezer 481 szavazat érkezett.

Az elismerés idén Grecsó Krisztián vehette át, a Szegeden játszódó Vera című regényéért.

A kötetet tavaly március 4-én mutatták be Szegeden, az IH Rendezvényközpontban.

A Magvetőnél publikált művet a zsűritagok közül Beck Zoltán méltatta az átadón.

„Saját élményvilágukat mozgósította ez a regény, ez a néhány hónap egy kislány életéből” – mondta az egyetemi adjunktus. Talán azért, mert „ez a könyv beavatástörténet, az első szerelemé, az önmagával bajlódó tinédzseré és körülötte a homályban hagyott, mégis pontosan érzékelhető valóságé”.
A nyertesek 2-2 millió forintot és 30 millió forint értékű médiatámogatást kapnak.

Nézze meg a Szeged Televízió összefoglalóját is!

 

Nyitóképünkön Grecsó Krisztián a közönségdíjas regénnyel Szegeden (fotó: konyves.blog.hu)

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: díjátadó Grecsó Krisztián Libri irodalmi díj Libri irodalmi közönségdíj online
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés