Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Szegeden is jól pörögtek tavaly az ingatlanok: Debrecen után itt volt a legélénkebb a piac
Szegeden 2020. május 13. 20:35

Szegeden is jól pörögtek tavaly az ingatlanok: Debrecen után itt volt a legélénkebb a piac

Debrecen után Szegeden cserélt gazdát tavaly a legtöbb ingatlan a vidéki nagyvárosok közül. Az előzetes adatok szerint 2019-ben közel 130 ezer adásvételt bonyolítottak le országszerte az ingatlanpiacon, Szegeden több mint három és félezer lakás vagy ház váltott tulajdonost.

Hirdetés

Friss becslések szerint tavaly nagyjából tíz százalékkal kevesebb tranzakció köttetett az ingatlanpiacon, mint 2018-ban, idén a járvány miatt még további csökkenés várható

– állítják a penzcentrum.hu elemzői.

Az előzetes adatok szerint tavaly majdnem 129 ezer adásvételt bonyolítottak le az ingatlanpiacon: a végső összegzést csak augusztusban teszi közzé a Központi Statisztikai Hivatal, ám az Otthon Centrum becslése szerint a tranzakciószám valahol 145 és 150 ezer között fog megállni.

A tavalyi év első fele még a megszokott pörgéssel zajlott. Az utolsó két negyedév adatai azonban már elmaradtak az előző év értékétől. A járványhelyzet okozta korlátozások miatt az adatok az idei első negyedévében is hasonló csökkenést mutatnak.

Az adásvételek harmada a nem megyei jogú városokban történt (34,2 százalék), míg a községekben az adásvételek bő negyedét bonyolították le. A 23 megyei jogú városban az ingatlanok ötöde (20,5 százalék) cserélt tulajdonost, míg Budapest részesedése ez alatt volt (17,8 százalék).

Budapesten tavaly 23 ezer adásvételt regisztráltak, mert a főváros évek óta folyamatosan veszít ingatlanpiaci részesedéséből, ezt a vándorlási adatok is alátámasztják, jóval többen költöznek ki a fővárosból, mint ahányan oda érkeznek. 

Abszolút számban a legnagyobb régióközpontokban volt a legtöbb adásvétel tavaly: 

  • a listavezető Debrecen (4000), 

  • amit Szeged (3500), 

  • majd Pécs (3000) követ. 

A megyeszékhelyek közül a legkevesebb, várhatóan 500 és 1000 közötti tranzakció Salgótarjánban és Szekszárdon lehet a végleges adatok szerint.

A kisebb települések főként ezer lakosra vetített értékükkel emelkedhetnek ki, elsősorban a nagyvárosok közelében, ahova az emberek szívesen költöznek ki.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: eladás ház ingatlan ingatlanpiac KSH lakás
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés