Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2020. május 13. 18:18

Nagy Sándor: A kormány kiterjesztené a gödihez hasonló önkényes döntéseit

Elfogadhatatlannak tartja Semjén Zsolt kiemelt gazdasági övezetekről szóló törvénymódosító javaslatát Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester. Ha elfogadják az előterjesztést, akkor a helyi választott vezetők helyett a fideszes megyei önkormányzatok dönthetnének fontos ügyebekben.

Hirdetés

„Az látszik, hogy előbb-utóbb már nem lesz veszélyhelyzet, de a kormány szeretné magának a jogot biztosítani arra, hogy továbbra is hozhasson a gödihez hasonló önkényes döntéseket” – mondta a szeged.hu megkeresésére reagálva a szegedi városfejlesztési alpolgármester.

Nagy Sándor arra is felhívta a figyelmet, a törvénytervezet lehetőséget biztosítana arra, hogy egy adott településen belül ne legyenek egységes szabályok: a megyei közgyűlésben külön rendeletet lehet majd alkotni a kiemelt gazdasági övezetek adó-, építési- és hulladékkezelési szabályaira is.

A szegedi városfejlesztési alpolgármester szerint így megszűnik a település egysége. Úgy látja, ott, ahol ez megtörténik, adókiesés várható, ami ellehetetlenítheti az adott településeket.

„Minden elemében úgy gondolom, hogy egy önkormányzatiság-ellenes és megmagyarázhatatlan a javaslat még a mai magyar viszonyok között is.”

Szegeden az már biztos, hogy a Pick-beruházás az ötmilliárdos határ fölött van, de egyelőre nem tudni arról, hogy kezdeményezték a terület átadását a megyei önkormányzatnak.

Nagy Sándor arra is felhívta a figyelmet, hogy az ötmilliárdos határ nem számít nagynak, ráadásul egyelőre azt sem határozták meg, miként kell értelmezni. Ugyanis a beruházások esetében nincs megszabva, hogy mennyi idő alatt kell elérnie a teljes költségigényt egy beruházás.

„A törvényben csak az ötmilliárdos költségigény szerepel, de hogy hány év alatt kell végrehajtani, ellenőrzi-e valaki a beruházást, arról nincs szó” – tette hozzá. Arról sem beszél a javaslat, hogy miként vesztheti hatályát a törvény egy adott beruházás vagy terület esetében. Az alpolgármester úgy értelmezi a jogszabálytervezetet, hogy akár egy meglévő gyár ötmilliárdos fejlesztése is beleeshet a semjéni kategóriába.

Nagy Sándor úgy látja, hogy a módosítójavaslat a helyi adókra, tehát az iparűzési adóra, a telek- és építményadóra vonatkozik. Ezeket nem szedhetnék be a települések.

„Ha elfogadják, akkor az adó átkerül a megyéhez, amiről a megye dönt, mire költi. De túl ezen, a megye döntene az utcanevekről és a forgalomszabályozásról is, anélkül, hogy erről a település önkormányzatával egyeztetni kellene. Lényegében önkényesen ki lehet szakítani egy darabot egy városból” – mondta a városfejlesztési alpolgármester.

Nagy Sándor úgy fogalmazott:

nem meglepő, hogy az önkormányzatok megcsonkítását a veszélyhelyzetre, a járvány idejére időzítik, amikor az emberek azzal vannak elfoglalva, hogy mennyien betegedtek meg.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: felhatalmazási törvény különleges gazdasági övezet Nagy Sándor Semjén Zsolt koronavírus Orbán-kormány adó beruházás beruházások gazdaság megyei önkormányzat
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés