Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Szegedre is érkezett a kormány használhatatlan lélegeztetőgépeiből: olyan, mintha vadászbombázók helyett vitorlázó repülőket kaptak volna
Szegeden 2020. május 13. 15:19

Szegedre is érkezett a kormány használhatatlan lélegeztetőgépeiből: olyan, mintha vadászbombázók helyett vitorlázó repülőket kaptak volna

A miniszterelnök többször beszélt arról, hogy a koronavírus elleni védekezéshez összesen 8 ezer lélegeztetőgépre lesz szükség. Az ország több járványkórháza, így köztük a szegedi is kapott az elmúlt napokban új lélegeztetőgépeket. A szakma szerint ezek teljességgel alkalmatlanok az intenzív osztályokon való használatra.

Hirdetés
Hirdetés

Vadászbombázókra lett volna szükség, helyette vitorlázó repülőgépeket kaptunk – mondta a szeged.hu-nak ironikusan a nemrégen megkapott lélegeztetőgépek kapcsán egy orvos. Ezzel a hasonlattal kívánta értékeltetni: mekkora a különbség az intenzív osztályokon használatos lélegeztetőgépek, és az ország több kórházába nemrégiben megérkezett gépek között.

Az intenzív osztályokon dolgozóknak állítólag az égnek állt a hajuk, amikor kicsomagolták a szállítmányt.

A hírről elsőként a Magyar Hang számolt be, és tudósításából kiderül, hogy

országszerte több járványkórházba érkeztek ResMed Lumis 150 típusú készülékek egy központ leosztásnak köszönhetően. 

A szeged.hu annyit tudott az ügyben kideríteni, hogy a szegedi járványkórház is több ilyen készüléket kapott, de a pécsi járványkórházba is érkeztek ugyanilyen a műszerek. A fővárosi lap szerint több budapesti kórház is érintett az ügyben.

Úgy tudjuk, a készülék kizárólag alvási apnoe szindróma (amikor valaki éjszaka nagyon horkol és ezzel együtt percekig nem kap levegőt) otthoni kezelésére alkalmas.

Ezt a lélegeztetőgépet Magyarországon nem forgalmazzák, de a Magyar Hang szerint webáruházakból megrendelhető. Ők 750 és 850 dolláros ajánlatokat találtak, mi rábukkantunk egy 699 dollárosra is. A készülék ára így valahol 250-270 ezer forint körül lehet.

„Az intenzív osztályon használatos lélegeztetőgépek nagyon fontos funkciója, hogy a bevitt gázkeverék oxigéntartalma szabályozható. Ám ezt szintén nem tudják az új berendezések. Változó oxigénigényű, tüdőgyulladásban szenvedő betegek lélegeztetése e funkció nélkül kimondottan tilos, mivel a betegek épségét veszélyeztetnénk” – írja a hazai kórházakba küldött lélegeztetőgépekről a Magyar Hang.

És ha mindez nem volna elég a használhatatlanság bizonyítására, akkor ezt még ki kell azzal egészíteni, hogy a készülék kínai nyelvű menüvel működik. Mivel – sajnálatos módon – a magyarországi intenzív osztályokon viszonylag kevesen tudnak ezen a nyelven, megoldhatatlan feladat volna működtetni önmagában ezért is a szóban forgó lélegeztetőgépet. 

A miniszterelnök beszerzői – vagy, ahogy ő nevezi őket: fürkészei – valamit nagyon elnéztek a vásárláskor. Az operatív törzs nem reagált a Magyar Hangnak az ügyben feltett kérdéseire. 
A többi néma csend.

B. P.

(Nyitókép: Magyar Hang; olvasói fotó)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: járványkórház lélegeztetőgép alvási apnoe Orbán Viktor ResMed Lumis 150

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés