Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. május 13. 11:14

Semjén Zsolt éjjel benyújtott törvényjavaslata kisöpörné az önkormányzatok padlását

Szerdára virradó éjjel a KDNP elnöke, Orbán Viktor helyettese benyújtotta A különleges gazdasági övezetről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról című javaslatát, ami lehetővé teszi, hogy minden ötmilliárd forintnál nagyobb beruházási igényű cég adóját a 19 fideszes megyei önkormányzathoz irányítsa a kormány.

Hirdetés
Hirdetés

Újabb értelmet nyert a márciusban kihirdetett veszélyhelyzet és a határozatlan időre kért különleges felhatalmazás: Semjén Zsolt törvényjavaslata szerint ugyanis a módosított törvény hatálya kiterjedne minden olyan nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánított új beruházásra vagy bővítésre, amely

  • legalább 5 milliárd forint teljes költségigényű,
  • a megye területének jelentős részére kiható gazdasági jelentőségű, és
  • munkahelyek tömeges elvesztésének elkerülését vagy új munkahelyek létesítését szolgálja.

Ez azt jelenti, hogy amennyiben a törvénymódosítást megszavazzák (márpedig szinte biztos, hogy gyorsan átfolyik a Tisztelt Házon), minden 5 milliárd forint költségigényű beruházást, ami munkahelyet teremt vagy megtart, különleges gazdasági övezetté nyilvánítanak Magyarországon, és a helyi önkormányzatoktól a fideszes vezetésű megyei önkormányzatok veszik át a feladat- és hatásköröket.

De nem csak a kiemelt gazdasági övezetek területét kapnák meg a fideszes megyei önkormányzatok, ami még fontosabb, az adóbevételek is a megyei önkormányzatokhoz folynának be – ahogyan a módosító-javaslat fogalmaz – az „arányos elosztás” érdekében.

itt jegyezzük meg, hogy a törvény nem teljesen egyértelmű abban tekintetben, hogy a korábban nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházások mellett vonatkozik az új beruházásokra és bővítésekre vagy csak az újonnan kiemeltnek nyilvánított beruházásokra érvényes.

A tervezet ezen a ponton így szól: „A törvény hatálya annak a beruházásnak a helyszínére és közvetlen környezetére (a továbbiakban együtt: Terület) terjed ki, amely beruházással összefüggő közigazgatási hatósági ügyeket a Kormány rendeletben nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította, és az új beruházás vagy bővítés legalább 5 milliárd forint teljes költségigényű, a megye területének jelentős részére kiható gazdasági jelentőségű, és munkahelyek tömeges elvesztésének elkerülését, vagy új munkahelyek létesítését szolgálja”.

Eddig csak egy esetben hozott ilyen döntést a kormány, így került a gödi Samsung-gyár területe az ellenzéki vezetésű várostól a fideszes megyei önkormányzathoz egy tollvonással. Itt sem csak a feladat- és hatáskört vonták el, hanem az adóbevételt is, ami Göd esetében a költségvetés harmadát jelenti, jólétből relatív szegénységbe fordítva a település sorsát.

A Gödre akkor alkalmazott rendelet egyébként kimondta: a beruházásnak nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűnek és 100 milliárd forint teljes költségigényűnek kell lennie ahhoz, hogy teljesüljön a különleges gazdasági övezetek kijelölésének feltétele.

Ötmilliárdos cégből viszont sokkal több van Magyarországon, így Semjén törvényjavaslata lényegében az összes olyan önkormányzatot érzékenyen érintené, ahol ilyen cégek adják a helyi adóbevételek nagy részét.

A törvénymódosítás nem csupán az arányos elosztásra hivatkozik, az indoklásban az is olvasható benne, hogy „a szabályozással a cél Magyarország kiemelt gazdasági jelentőséggel bíró térségei gazdasági fejlődésének előmozdítása, a meglévő munkahelyek megőrzése és új munkahelyek létesítése olyan elkülönített területek létrehozásával, amelyek kedvező körülményeket teremtenek a gazdasági tevékenység folytatására”. Valamint azt is szerepel a szövegben, hogy a módosítással „az ilyen tevékenységből származó gazdasági eredmények az eddigiekhez képest nagyobb körben teszik majd lehetővé a térségben élő lakosság életminőségének javítását”.

A javaslat szerint „a megyei önkormányzathoz befolyó adóbevételt ennek érdekében a – megyei gazdasági, foglalkoztatási viszonyok tekintetében megfelelő ismeretekkel rendelkező – megyei önkormányzat a rendelet alapján célzottan tudja felhasználni a megye területén fekvő, különösen a beruházással érintett települések területén megvalósuló fejlesztések és a települések működésének támogatására”.

A lényeg tehát ez: adott esetben ellenzéki települési önkormányzatok helyett az ország minden megyéjében fideszes vezetésű megyei önkormányzatok oszthatnák vissza az 5 milliárdnál nagyobb költségigényű cégek adóforintjait.

Segítség helyett újabb sarc

A koronavírus-járvány miatti kormányzati intézkedések – gépjárműadó elvonása, parkolás ingyenessé tétele – és a gazdasági válság már eddig is milliárdos veszteséget jelentett az önkormányzatoknak. Kedden megjelent számítások szerint Debrecennek 3,65 milliárd, Zalaegerszegnek 1,5-2 milliárd, Szekszárdnak 1 milliárd, Szombathelynek 500 millió, Székesfehérvár 9 milliárd, Miskolc több mint 7 milliárd forint veszteséggel számol. Botka László szegedi polgármester korábban 5 milliárd forint körüli kiesésről beszélt.

Z

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: adó beruházás önkormányzat Semjén Zsolt törvényjavaslat felhatalmazási törvény járvány koronavírus megyei önkormányzat Orbán Viktor rendeleti kormányzás különleges gazdasági övezet

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés