Hirdetés
Túl a városon 2020. május 13. 08:17

Semmelweis Egyetem rektora: elmúlt a járvány, de a járványveszély még nem

Mindenkit meglepett a szakmában, hogy a több mint nyolcezer PCR-tesztből csak kettő lett pozitív az orvosi egyetemek átfogó tesztjeiből eddig.

Hirdetés

Ötször ennyi pozitív teszteredményre számított Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, a koronavírus elleni magyarországi védekezés egyik vezető szakembere – erről beszélt az ATV Egyenes beszéd című műsorában. 8276 vizsgálatból tíz helyett, azonban csak két esetet találtak a PCR-teszteken, és az első 1524 vérmintában is csak 9 főnél mutatták ki a korábbi fertőzöttséget, ami 0,6 százalék.

„Ez vonatkozik az aktuális fertőzöttekre és az átfertőzöttekre. Az, hogy az elmúlt nyolc-kilenc hétben mindösszesen a 0,6 százaléka a népességnek, aki megfertőződött, ezáltal immunitást nyert, az nagyon alacsony.”

A definíció szerint volt járvány Merkely szerint. A rektor azt is elmondta, március végén, április elején volt a legveszélyesebb időszak, ekkor derült ki, hogy lecseng a járvány, vagy olyan irányt vesz, mint Olaszországban, Egyesült-Államokban, Franciaországban vagy Nagy-Britanniában.

Merkely szerint a magyar lakosság fegyelmezettségének, a korlátozó szabályok betartásának köszönhetően a járvány gyakorlatilag megszűnt, de a járványveszély nem.

„A maszkot nem venném le” – tette hozzá a professzor. Azt javasolja, hogy próbáljunk egy kicsit úgy élni, mint előtte, de nem feledjük el, hogy minek a közelében voltunk.

„A kapcsolatok, a rendezvények vonatkozásában legyünk mindenképpen visszafogottak, használjunk maszkot, de használjuk ki, azt is, hogy nyár lesz” – mondta Merkely, arra is felhívva a figyelmet, hogy a nyárnak is van védőhatása, segíti az immunrendszert, a vírusnak pedig nem tesz jót a megnövekedett ultraibolya sugárzás.

Ez a fertőzöttségi szint biztos nem elég a nyájimmunitás kialakulásához ahhoz, hogy valamilyen szinten is gátat szabjon egy következő fertőzéshullámnak. Jobban ismerjük ezt a vírust, tehát tudjuk, hogyan kell vele bánni. Lesznek hatékony gyógyszerek és közelebb kerülünk a vakcinához a következő fertőzéshullám idejére – hangsúlyozta Merkely Béla.

A 8300 vizsgálatból 2 pozitív eredmény azt jelenti, hogy 270 és 7000 közötti fertőzöttséget jelent a magánlakásokban.

 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: járvány koronavírus Merkely Béla Semmelweis Egyetem