Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Gyöngyöspatai iskolaügy: a Kúria szerint az államnak ki kell fizetnie a kártérítéseket a roma családoknak
Túl a városon 2020. május 12. 20:05

Gyöngyöspatai iskolaügy: a Kúria szerint az államnak ki kell fizetnie a kártérítéseket a roma családoknak

Megállapították, hogy természetbeni kártérítés alkalmazására nincs jogszabályi lehetőség. A Fidesz természetesen igazságtalannak tartja a döntést és ismét a törvénymódosítást emlegetik.

Hirdetés

Jár az összesen mintegy 100 millió forint kártérítés annak a mintegy 60 gyöngyöspatai felperesnek, aki a cigány etnikai kisebbséghez tartozó tanulók jogellenes elkülönítése és alacsonyabb szintű oktatása miatt indított személyiségi jogi pert

– mondta ki a Kúria kedden meghozott ítéletében.

A Kúria megállapította, hogy

az alkalmazandó törvény alapján nem vagyoni károk megtérítésénél a kártérítés megítélésének egyetlen módja a pénzbeli kártérítés, természetbeni kártérítés alkalmazására nincs jogszabályi lehetőség.

Tehát arra, amit Orbán Viktor a koronavírus járvány kirobbanása előtt számtalanszor hangoztatott az akkor éppen aktuális slágertémájában, azaz hogy a gyöngyöspatai cigány családoknak (akiket szerinte természetesen a Soros-hálózathoz köthető civil szervezetek buzdítottak arra, hogy pereljék a magyar államot) nem pénzben, hanem oktatásban kell biztosítani szegregáció miatti a kártérítést, nincs „automatikus” jogi lehetőség, mivel

a Kúria szerint a pénzbeli kártérítés pótlólagos képzéssel való kiváltására csak a felek peren kívüli megállapodása esetén kerülhet sor.

Az év elején, a járvány előtti hetekben ez volt a magyar belpolitikai egyik központi témája, az Orbán-kormány még nemzeti konzultációt is indított az ügyben (amivel kapcsolatosan Ujhelyi István tette fel az egyik legtalálóbb kérdést), többezres tüntetés is volt a fővárosban, aztán jött a koronavírus, és Orbánék valahogy mintha elfeledkeztek volna az egészről.

A Kúria mostani közleménye szerint a koronavírus-járvány miatt tárgyaláson kívül meghozott keddi ítélet hatályában fenntartotta a Debreceni Ítélőtábla korábbi, jelen eljárásban felülvizsgálati kérelemmel támadott jogerős ítéletét. A tábla korábbi döntésében kötelezte az alpereseket – a helyi önkormányzatot, az érintett általános iskolát és az illetékes tankerületi központot – a mintegy 100 millió forint nem vagyoni kártérítés megfizetésére a személyiségi jogsértés miatt.

Az alperesek a tábla ítélete ellen benyújtott felülvizsgálati kérelmükben azt kérték a Kúriától: pénzfizetés helyett természetben, az általuk felajánlott pótlólagos képzés, oktatás formájában teljesíthessék kártérítési kötelezettségüket. Abban az esetben pedig, ha erre nem lenne lehetőség, a helyi önkormányzat a nem vagyoni kártérítés összegének mérséklését kérte.

A Kúria a felülvizsgálati kérelmeket nem találta alaposnak.

A Kúria a nem vagyoni kártérítés összegének csökkentésére sem látott alapot, mert azt a másodfokú bíróság helyes mérlegeléssel a per összes körülményének értékelése, valamint a bírói gyakorlatban kialakult szempontok figyelembevétele alapján kellően megindokoltan állapította meg – áll a Kúria közleményében.

A Fidesz szerint rossz és igazságtalan a Kúria döntése

Rossznak és igazságtalannak minősítette Horváth László fideszes országgyűlési képviselő, miniszterelnöki megbízott a Kúria keddi ítéletét a gyöngyöspatai iskolaügyben.

Horváth László, aki a térség kormánypárti képviselője a parlamentben, az MTI-nek küldött videonyilatkozatában azt mondta:

a Kúria sajnálatos módon elvetette a kártérítés oktatási-képzési formában történő megtérítését, és egyértelműen a 100 millió forintos kártérítés készpénzbeli kifizetése mellett foglalt állást.

Ez a döntés szerinte rossz, mert felrúgja a társadalmi békét, és igazságtalan, mert

„egyoldalúan és túlzóan büntet egy egész települést egy kisebbség vélt vagy valós sérelmeiért”.

A fideszes képviselő, akinek miniszterelnöki megbízottként feladata a gyöngyöspataihoz hasonló konfliktusos helyzetek feltárása és azok megoldását szolgáló javaslatok kidolgozása, azt közölte:

mindent elkövet azért, hogy akár törvénymódosítással is, de „tegyük lehetetlenné azt, hogy a jövőben Soros-szervezetek hasonló pénzszerző akciókra szánják el magukat”.

Horváth László a fentieket nagyjából teljes egészében a Facebookon is leírta, bár a Horváth Laci néven futó hivatalos oldalán a „Soros-szervezeteket” már nem említi. A teljes bejegyzést itt találja:

kmn

(Nyitókép: MTI/Komka Péter)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: bíróság cigány cigányság Gyöngyöspata iskola ítélet Kúria oktatás Orbán Viktor Orbán-kormány propaganda roma Soros György szegregáció
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés