Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Koronavírus: eddig rendkívül alacsonynak tűnik a lakosság fertőzöttsége, 8276 PCR-tesztből kettő lett pozitív
Túl a városon 2020. május 12. 16:52

Koronavírus: eddig rendkívül alacsonynak tűnik a lakosság fertőzöttsége, 8276 PCR-tesztből kettő lett pozitív

Itt az eddigi mérlege a nagy koronavírus-tesztelésnek, amit a Semmelweis Egyetem vezetésével végeznek az orvosegyetemek, köztük a szegedi is. Az országos reprezentatív szűrővizsgálat péntekig tart, majdnem 18 ezer ember bevonásával.

Hirdetés

Az országos koronavírus-szűrővizsgálatot május 1-jén kezdte el az Semmelweis Egyetem vezetésével és az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával a négy hazai orvosegyetem és a Központi Statisztikai Hivatal.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, a klinikai járványelemző munkacsoport vezetője kedden a részeredményekről tartott videokonferencián elmondta,

az eddigi részeredmény alapján a reprezentatív minta alapját képező 14 éven felüli lakosságból 243 és 7230 között van a fertőzöttek száma.

Az átfertőzöttek száma az első 1524 mintából 9. Amennyiben ez lenne a teljes reprezentatív minta, akkor a 14 évnél idősebb lakosságra vonatkoztatva az átfertőzöttség gyakorisága (95 százalékos biztonsággal) 2,7 ezrelék és 1,1 százalék között lenne, vagyis 22 ezer 399 és 92 ezer 624 között lenne a fertőzésen átesettek száma.

Merkely hangsúlyozta:

az eredmények részeredmények, a vizsgálat végeredményét május végén közlik. A vizsgálatban nem vesznek részt az idősotthonok, illetve a húsznál nagyobb létszámú intézmények lakói.

Az SE rektora hozzátette, a vizsgálat első szakaszát további mérések követik, amik között legalább egy hónapnak kell eltelnie. Ha a járványügyi adatok nem változnak nagyon, akkor következő mérés előreláthatóan szeptemberben lesz.  

A tesztelésre a KSH által kiválasztott 17 ezer 787 ember kapott meghívást az ország egész területéről, 14 év felett, minden korosztályból, valamennyien magánháztartásban élők. A kedd reggeli adatok alapján 8744 tesztelést elvégeztek, további 2113 meghívott jelezte, hogy elmegy a tesztelésre, 354 ember azt kérte, hogy az otthonában végezzék el a tesztet, 1589 meghívott nem jelezett vissza, és nincs róluk információja a kutatást végzőknek, 505 átmenetileg külföldön van vagy meghalt, 1875 kiválasztottal pedig nem sikerült felvenni a kapcsolatot.

A kutatásban részt vevők közül 11 ezer 302 ember már kitöltötte a vizsgálat részét képező, 50 kérdésből álló kérdőívet, és 8276 levett mintát teszteltek.

A szűréssorozat lebonyolításában 1500 orvos, ápoló, orvostanhallgató, PHD-hallgató vesz részt. Merkely megköszönte a szakemberek munkáját, valamint a szűrésen részt vevő lakosság, a polgármesterek és a jegyzők segítségét.

Berényi Ervin, a Debreceni Egyetem klinikai központjának elnöke elmondta, négy megye 110 településén a 3904 vizsgálatra behívottak 41 százaléka, 1613 ember esett már át a vizsgálaton.

A Szegedi Tudományegyetem klinikai központjának elnöke, Lengyel Csaba közölte, négy megye 88 településén 15 team végzi a szűréseket. A behívottak 47 százalékánál, 1488 embernél történtek meg már a vizsgálatok.

Sebestyén Andor, a Pécsi Tudományegyetem klinikai központjának elnöke arról beszélt, hogy ők öt megye 110 településén a kiválasztott résztvevők 45 százalékát, 1769 embert tesztelték.

Szabó Attila, a Semmelweis Egyetem klinikai központjának vezetője szerint a felsőoktatási intézmény munkatársai 158 településen és 23 kerületben végeznek szűrést. A kiválasztottak 54 százalékát, 3608 pácienst vizsgáltak már meg. A professzor a települések közül kiemelte Révfülöpöt, ahol már valamennyi kijelölt ember tesztelése megtörtént.

Merkely Béla rövid tájékoztatóját ebben az alábbi videóban tudja megnézni:

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Debreceni Egyetem járvány koronavírus Semmelweis Egyetem Szegedi Tudományegyetem SZTE teszt világjárvány kutatás Merkely Béla Pécsi Tudományegyetem
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés