Hirdetés
Hirdetés
 • Kezdőlap
 • Hírek
 • Túl a városon
 • Operatív törzs: van elegendő donor a vérplazmákhoz; Müller Cecília megindokolta azt is, miért szállítják Pestre a fertőzötteket
Túl a városon 2020. május 12. 14:05 Forrás: MTI

Operatív törzs: van elegendő donor a vérplazmákhoz; Müller Cecília megindokolta azt is, miért szállítják Pestre a fertőzötteket

Kedden is megtartotta napi fellépését az operatív törzs, ismét elmondták, amiről úgy gondolták, hogy el akarják mondani. Müller és Kiss vitték a show-t.

Hirdetés

Elismerés és köszönet illeti munkájukért az ápolókat – Müller Cecília az ápolók nemzetközi napjához kapcsolódóan megköszönte az ápolók áldozatos munkáját, amelyet egész életük során végeznek. Majd rátért az adatismertetésre.

Az idősotthonok rendben vannak

Az országos tisztifőorvos beszámolt arról is, hogy zajlik a bentlakásos szociális és idősotthonok korábban elrendelt ellenőrzése. Emlékeztetett: ezekben az intézményekben már korábban felvételi zárlatot, látogatási tilalmat és kijárási korlátozást rendelt el. Közölte, azokban az intézményekben, ahol megjelent a fertőzés, széles körű járványügyi vizsgálat zajlott, több helyen hatósági intézkedés történt.

Az intézmények egyharmadánál – 345-ben – már befejezték az ellenőrzéseket a szakemberek. Ezek közül csak két intézményben nem volt biztosítva az állandó orvosi ellátás, itt intézkedtek erről is. Ezen intézmények közül 193 alkalmazott egyéb szakorvost, például ortopédust, pszichiátert is. A munkatársak elrendelt oktatása az ellenőrzött intézmények 95 százalékában megtörtént, három esetben pedig intézkedtek arról, hogy nem állhatnak úgy munkába az ott dolgozók, hogy nem történik meg egészségügyi ellenőrzésük.

A tárgyi feltételek – veszélyeshulladék-kezelés, egyéni védőfelszerelések, az ápoláshoz, gondozáshoz szükséges eszközök megléte, a fertőtlenítés és a mosogatás szabályai – a vizsgált intézmények döntő többségénél biztosítottak voltak, csak néhány esetben tártak fel hiányosságot.

– Az eddig vizsgált 345 intézmény közül 273-ban nem kellett semmilyen intézkedést hozni – emelte ki Müller Cecília, hozzátéve: rendszeressé fogják tenni ezeket az ellenőrzéseket, és nem kizárt, hogy jogszabály-módosításra is szükség lesz – Szegeden is mindent rendben találtak, sőt, dicséretet is kaptak az intézmények.

Müller Cecília beszélt a kórházak új beutalási rendjéről is. Mint mondta, csökkent az új fertőzöttek és a kórházban ápoltak száma, ezért vissza lehet térni a járvány kezdetekor alkalmazott beutalási rendhez. Az új beutalási rendnek megfelelően az új, súlyos állapotú koronavírus-fertőzötteket immár két fővárosi intézménybe, a Dél-pesti Centrumkórházba (Szent László kórház) és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe kell szállítani. Jelenleg 35 kórházban ápolnak koronavírus-fertőzött betegeket országszerte, de azért, hogy ezek az intézmények is vissza tudjanak téri a teljes körű egészségügyi ellátáshoz, centralizálták a koronavírusos betegek ellátását.

– Azokat a betegeket, akik jelenleg is kórházi ápolásra szorulnak fertőzöttségük miatt, nem kell a budapesti intézmények valamelyikébe szállítani, de ha ezt az adott kórház kéri, telefonos konzultáció után a két intézmény közül az egyik fogadja majd a betegeket – mondta. A szakember hangsúlyozta: a járványügyi felkészültséget fent kell tartani arra az esetre, ha bármilyen változás lenne a megbetegedési számokban, és a beutalási rend tartalmazza azokat az intézményeket is, amelyek szükség esetén újra bevonhatók a koronavírusos betegek ellátásba.

Müller Cecília beszámolt arról, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) akkreditált laboratóriuma részt vett egy úgynevezett nemzetközi jártassági vizsgálatban: ismeretlen mintákból kellett az új koronavírus jelenlétét és mennyiségét kimutatni. Ezen a vizsgálaton az NNK laboratóriuma száz százalékban megfelelt.

Kérdésre válaszolva az országos tisztifőorvos elmondta azt is, hogy van elegendő donor a vérplazma-kezelésekhez.

A Kiss Róbert-show

Szerdától csak elektronikusan nyújthatók be a személyforgalomra vonatkozó beutazási szabályok alóli felmentés iránti méltányossági kérelmek. Kiss Róbert rendőr alezredes ennek tekintetében elmondta: a méltányossági kérelmeket kizárólag magyarul és csak elektronikusan lehet benyújtani. Az egy háztartásban élőknek elég egy dokumentumot kitölteniük, abban indokolni kell a méltányossági kérelmet, lehetőség szerint okirattal is igazolva.

A különös méltánylást érdemlő esetek tekintetében megemlítette a részvételt magyarországi hatósági eljárásban, az üzleti tevékenységet vagy a munkavégzést a megfelelő meghívólevéllel, az egészségügyi ellátás igénybevételét beutalóval és a tanulók vizsgakötelezettségének teljesítését. Méltányolandó beutazási indokként jelölte meg tovább azt is, ha a kérelmező a magyarországi fuvarozási feladat kiindulási pontjára szeretne eljutni, valamint a közeli hozzátartozó temetésén akar részt venni. Közlése szerint a kérelemhez – amennyiben meghatalmazott jár el – csatolni kell a meghatalmazást is. Az elektronikus ügyintézéshez szükséges űrlapok a rendőrség honlapján elérhetők.

Kiss Róbert elmondta azt is, hogy 421-re nőtt az önkéntes elektronikus ellenőrzést vállaló, hatósági házi karanténban lévők száma. Hétfőn 629 hatósági házi karantént rendeltek el, jelenleg 11 ezer 16 van érvényben. Hétfőn 40 esetben intézkedtek a hatósági házi karantén szabályait be nem tartókkal szemben.

Budapesten és Pest megyében a kijárási korlátozások szabályait megszegőkkel szemben hétfőn 366 emberrel szemben intézkedtek,

 • közülük 224-en figyelmeztetést,
 • 89-en helyszíni bírságot kaptak,
 • 53 embert pedig feljelentettek.

A vidéken elrendelt védelmi intézkedések betartásának ellenőrzése során hétfőn 84 emberrel szemben kellett intézkedniük,

 • ebből 69 figyelmeztetéssel zárult,
 • 5 esetben helyszíni bírságot szabtak ki,
 • és 10 feljelentést tettek.

Szólt arról is, hogy 352-re emelkedett a járványüggyel összefüggésben elrendelt büntetőeljárások száma. Ezek tekintetében

 • 86-ot rémhírterjesztés,
 • 27-et közveszéllyel fenyegetés,
 • 111-et csalás
 • és 21-et járványügyi szabályszegés

miatt indítottak, és összesen 66 gyanúsítottat hallgattak ki.

Az alezredes egy kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy operatív törzs által közzétett adatokban a fertőzöttek, halottak és gyógyultak is lakcím szerinti besorolásban szerepelnek.

A belépő teherforgalomban Tompánál két, Röszkénél három, Csanádpalotánál egyórás a várakozás, a belépő személyforgalomban pedig Nagylaknál van kétórás várakozás.

Ha nagyon ráér, megnézheti az egész tájékoztatót itt, alább.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: járvány Kiss Róbert koronavírus Müller Cecília operatív törzs pandémia világjárvány
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés