Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. május 11. 20:55

Tárki: minden negyedik magyarnak csökkent a jövedelme a járvány miatt a Dél-Alföldön

A közvélemény-kutató arra volt kíváncsi, hogy mennyien veszítették el az állásukat, és hány magyarnak csökkent a jövedelme.

Hirdetés

Összesen 878 főt kérdeztek meg, nem reprezentatív mintavétellel, de mint azt írják közleményükben: „bizonyos arányok és összefüggések vizsgálatára kiválóan alkalmasak”.

Nem csupán a munkanélküliség, a csökkentett óraszámban foglalkoztatás is sújtja a magyarok százezreit a koronavírus-járvány miatt. A Tárki mérése szerint a teljes lakosság 7 százaléka veszítette el az állásást, és 18 százalékának csökkent a jövedelme.

  • Az Észak-Alföldön a megkérdezettek 10 százaléka tapasztalt jelentős jövedelemcsökkentést a korlátozások miatt,
  • Észak-Magyarországon és Nyugat-Dunántúlon 12-12,
  • Dél-Dunántúlon 19,
  • Közép-Dunántúlon 21,
  • Közép-Magyarországon 22,
  • Dél-Alföldön 23 százalékos az adat.

A Tárki április 25. és május 3. között végezte a közvélemény-kutatást, amiből az is kiderült, hogy az idősebbek elégedettebbek a kormány járványügyi intézkedéseivel, mint a fiatalok.

Az eredményekből az is látszik, hogy azok, akik családját érintette az egészségügyi ellátások elmaradása, ötös skálán valamivel 3-as alá értékelték a járvány kormányzati kezelését. A 18-39 évesek 2,62 pontra, a 40-59 évesek 2,91 pontra, a 60 évesnél idősebbek 3,39 pontra. Természetesen magasabb a pont azoknál, akik nem tapasztalták az ellátás elmaradását (3,71 az átlagpontszám).

A pontszámokból látható, hogy a kormány megítélése közepes és erős közepes környékén mozog.

Legtöbben a Közép-Dunántúlon élnek azok közül, akik úgy gondolják, hogy nem kaptak meg valamilyen ellátást, itt 16 százalékos az arány. Közép-Magyarországon 12, Észak-Magyarországon és az Észak-Alföldön 10-10 százalék, a Dél-Alföldön 9, A Nyugat-Dunántúlon 5, a Dél-Dunántúlon 4 százalék. Az országos átlag 10 százalék – olvasható a Tárki felmérésében.

(Nyitóképünk illusztráció; fotó: MTI/Balázs Attila)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: gazdasági válság járvány jövedelmi viszony koronavírus munkanélküliség
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés