Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. május 11. 18:35

Döbbenet és értetlenség a vidéki kórházakban: miért kell a fővárosba vinni a koronavírusos betegeket?

Dilettantizmus, káosz, szervezetlenég, átláthatatlanság, következetlenség – így reagáltak hírportálunknak azok az egészségügyben dolgozók, akiket arra kértünk, segítsenek megérteni: miért kell egy új rendelkezés szerint Budapestre küldeni a súlyos állapotban lévő koronavírusos betegeket.

Hirdetés
Hirdetés

„A koronavírus (2019-nCoV) fertőzés jellege és tünetei alapján a továbbiakban – kapacitásai mértékéig – a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet, valamint az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet látja el a középsúlyos és kritikus állapotú, szállítható betegeket. A gyanús és igazolt, fent említett rizikócsoportba tartozó új, illetve szállítható állapotú kezelt betegeket – telefonon történt előzetes egyeztetést követően – a szabad kapacitások mértékéig a Dél-pesti Centrumkórház- Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetbe, vagy az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe kell szállítani” – olvasható abban május 8-i a miniszteri rendelkezésben, amit Kásler Miklós tárcavezető és Müller Cecília, országos tisztifőorvos írt alá.

Az új eljárásrendet múlt hét pénteken délután jelentették be, amely azonnali hatállyal előírta, hova kell szállítani a súlyos állapotú vidéki koronavírusos betegeket.

Az érintett (járvány)kórházakat derült égből villámcsapásként érte a rendelkezés. Szinte senki nem értette: miért pénteken jelentenek be ilyen horderejű döntést. De mást sem. Valamennyi általunk megszólaltatott egészségügyben dolgozó névtelenséget kért. Kizárólag így mondták, mondhatták el véleményüket.

A vidéki egyetemi centrumokban minden eszköz és gyógymód rendelkezésre áll a koronavírusos betegek kezelésére, amely Európában elérhető. Ezért teljességgel érthetetlen, miért kellene a súlyos állapotban lévő fertőzötteket Budapestre szállítani – mondta el portálunknak egy orvos.

Egy másik megszólaltatott orvos elmondta, hogy a gyógyászatban használatos a „szállítási trauma” kifejezése, ami azt jelenti, hogy beteg súlyos állapotát a szállítás tovább fokozhatja. Ha egy mód van rá, ezt kerülni kell.

Egyébként is alapelv a gyógyászatban, hogy amennyiben ehhez a feltételek adottak, akkor nem a beteget kell a terápia helyszínére szállítani, hanem a terápiának kell helybe menni a beteghez.

Az általunk megszólaltatott orvosok elmondták, hogy kritikus állapotú betegeket csak indokolt esetben szabad szállítani. Az indokolhatóság akkor áll fenn, ha kezelésének helyszínén nem áll rendelkezésre valamilyen diagnosztikai vagy terápiás lehetőség, ami a gyógyulás érdekében szükséges.

A vidéki egyetemi klinikai centrumok – Szeged, Pécs, Debrecen – esetében azonban erről szó sincs. Sőt, több orvos szerint a hazai megyei kórházak is rendelkeznek azokkal az eszközökkel, amelyek a súlyos állapotban lévő koronavírusos betegek gyógyításához szükségesek. Szerintük a két kijelölt fővárosi kórházban semmivel nem tudnak többet tenni a betegekért, mint a vidéki, e célra kijelölt egészségügyi intézményekben.

A káoszra, a szervezetlenségre utal, hogy egy ilyen súlyú rendelkezést pénteken délután jelentenek be. Számomra ebből válik világossá, hogy a járvány elleni védekezés vezetőinek fejében összevisszaság uralkodik. Egy ilyen intézkedés nem kelt bizalmat a területen dolgozó orvosokban – hallhattuk egy orvostól.

Az intenzív osztályokra olyan „törékeny” koronavírusos betegek kerülnek be, akik esetében szinte kizárt a szállítás. Állapotuk súlyosságát éppen az jelzi, hogy intenzív osztályra kerültek – mondta el portálunknak egy orvos, hozzátéve: a beteg számára komoly veszélyeket jelenthet a szállítás.

A betegszállítás kockázatát növeli, hogy kizárólag mentőautóval vihetik a két budapesti kórházba a betegeket. A 444.hu írja, a mentőhelikopterek fogadására nem vagy alig alkalmas a két kórház. De légi úton azért sem oldható meg a betegek szállítása, mert a helikopterek minden egyes fuvar utáni fertőtlenítése hosszú és nehézkes folyamat lenne.

A betegszállítás egyetlen esetben volna indokolható: ha helyben elégtelennek bizonyulnának a kapacitások.

Ilyenre volt is példa, de nem Magyarországon, hanem Lombardiában – mondta el egy másik orvos. Olaszországból több repülőgéppel szállítottak németországi kórházakba súlyos állapotban lévő olasz koronavírusos betegeket. Olyanokat, akiknek nem tudtak lélegeztetőgépet biztosítani Itáliában. Ilyen esetben a betegszállítás – a tömeges szállítás – érthető, indokolt és valójában életmentő.

A miniszteri rendelet két ok miatt is érthetetlen – mondta el egy újabb orvos. Mi a jó abban, hogy akár 200-300 kilométeres utat legyen kénytelen megtenni egy súlyos állapotú beteg, aki nagyjából ugyanolyan kezelésben részesül a fővárosban, mint a vidéki kórházban?

Az pedig külön érthetetlen, miért építettek ki közel 30 ezer ágyas kórházi kapacitást ezekben a betegeknek a fogadására, ha most össze akarják őket gyűjteni Budapesten? – adott hangot véleményének egy megszólaltatott szakember. Nem dilettantizmus ez? – tette fel a kérdést.

Több orvos együttesen fogalmazta meg, hogy valamit nagyon elmértek a hazai járványhelyzetben.

Kifejezetten örülni lehet, hogy nem vált tömegessé a járvány, ám feltűnően nagy az aránytalanság a között, hogy hetek óta ezer fertőzöttet kezelnek a hazai kórházakban, és a között, hogy erre a célra 30-36 ezer ágyat szabadítottak fel. Ahogyan azt sem lehet érteni, miért ismételgette a kormányzat egy héten keresztül, hogy legalább 8 ezer lélegeztetőgépre van szüksége az országnak, miközben 50-70-re tehető azoknak a vírusbetegeknek a száma, akiket mesterségesen lélegeztetnek.

Az egészségügyben dolgozók ennek kapcsán azt sem értik, miért kellett esztelen gyorsasággal felszabadítani az ágyakat, miközben az ürességtől konganak országszerte a koronavírussal fertőzöttek fogadására átalakított kórházak. Volt aki egyenesen úgy fogalmazott: teljesen elmérte a kormányzat a járványt.

Nem látszik a rendelkezés szakmai ésszerűsége. Miért kell két kórházra ráterheli a vírusos betegeket, ha minden megyében létrehoztak egy járványkórházat? Ebbe semmi logika nincs – osztotta meg meglátásait egy másik orvos.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: beteg járvány járványkórház koronavírus szállítás

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés