Hirdetés
Hirdetés
 • Kezdőlap
 • Hírek
 • Túl a városon
 • Kovács Zoltán: akkor indulhat újra az élet Budapesten, ha kevesebb halott lesz az idősotthonokban; Karácsony: politikai döntés az újranyitás
Túl a városon 2020. május 11. 17:02

Kovács Zoltán: akkor indulhat újra az élet Budapesten, ha kevesebb halott lesz az idősotthonokban; Karácsony: politikai döntés az újranyitás

Ismét egy örökzöld gondolatsorral örvendeztetett meg bennünket Kovács Zoltán, a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár, a kormány egyik legfőbb kommunikátora.

Hirdetés

Ezúttal is politikai célokra használja a kormány a magyarországi – azon belül is budapesti – idősotthonokban meghalt bentlakókat. Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár hétfőn a Facebook-oldalán azt írta:

„Karácsony Gergely koncentrálja minden energiáját a főváros fenntartásában lévő idősotthonokra, mert az ottani halálesetek számának csökkenése a budapesti élet újraindításának feltétele.”

Kovács Zoltán egy videót is kitett vasárnap, amiben azt mondja, hogy

„itt voltak a legnagyobb számú megbetegedések, és itt hunyt el a legtöbb halott is arányait tekintve minden más településhez és korcsoportos megoszláshoz képest is”. Az államtitkár szerint ennek Karácsony Gergely az oka.

Kovács vélhetően azért posztolt az idősek haláláról ilyen módon, mert Karácsony Gergely sokadik alkalommal kér adatokat a Budapestet érintő adatokról a koronavírus-járvánnyal kapcsoltban. Valamint a főpolgármester kérdéseket is feltett az operatív törzsnek.

Erre pedig egy „rendes” kormánytag avval válaszol, hogy kvázi csak a főváros fenntartásában lévő idősotthonokkal foglalkozzon.

Úgy látszik, hogy Kovács Zoltán lesz az „arca” a Karácsony elleni kormányzati támadásnak. Orbán Viktor korábban már jelezte, ha lecseng a járvány, akkor majd előveszik a szerintük felelősöket. Nincs kétség, hogy ez a politikai lejáratókampány kezdődött most el,

idős emberek végtelenül tragikus halálát felhasználva.

Karácsony Gergely egyébként kéri az operatív törzstől:

 • a Budapest területén elvégzett hivatalos és a kormányzat által elfogadott PCR tesztek számát, a tesztre okot adó körülmények szerinti bontásban (légúti tünet, kontakt, egyéb);
 • a Budapest területén elvégzett, pozitív eredményű, hivatalos és a kormányzat által elfogadott PCR tesztek számát a sztenderd korcsoporti bontásban, illetve annak megjelölését, hogy ezen belül hány fertőzés minősül „lakosságinak” és nozokomiális fertőzésnek.
 • a kormány Koronavírus-kutató Akciócsoportjának elemzéseit a járvány esetleges visszatérésének lehetőségéről. 

  Ezekre az adatokra alapozva tudjuk kellő alapossággal, a járvány megfékezésére, esetleges majdani visszatértének elkerülésére figyelemmel megtenni konkrét javaslatainkat a fővárost érintő korlátozások fokozatos enyhítése érdekében.

És ezeket a kérdéseket tette fel az operatív törzsnek:

a koronavírus-fertőzéssel kezelt betegeket közúton Budapestre kell szállítani, vagyis az ország egész területéről két fővárosi intézmény folytatja a fertőzött betegek kezelését. Hálás lennék, ha ennek kapcsán válaszolna az alábbiakra is:

 • Mi indokolja ezt az intézkedést?
 • Van-e köze ennek az intézkedésnek a nozokimiális fertőzések országos arányához, különös tekintettel a vidéki kórházakon belüli fertőzésekhez?
 • Az operatív törzs rendszeres tájékoztatóiban általában külön említi – helyesen - a budapesti fertőzöttségi adatokat. Miniszterelnök úr, nyilatkozatai szerint, ezen adatok alapján határozza meg a Budapestre vonatkozó kormányzati intézkedéseket. Ezért fontos annak tisztázása, hogy a fővárosba szállított betegek a budapesti, vagy esetleg más statisztikában jelennek-e meg a jövőben az operatív törzs tájékoztatói során?
 • Tisztifőorvos asszony hétvégi sajtótájékoztatóján arra kérte az egészségügyi dolgozókat, ne tegyenek közzé „érzékeny” egészségügyi adatokat. Ezek szerint nem tekinthető „érzékeny” adatnak, ezért számol be rendszeresen az operatív törzs egyes budapesti idősotthonokra vonatkozó adatokról. Jelenti-e ez azt, hogy más intézmények fertőzöttségi adatai „érzékenyek”, csak a Pesti úti adatok nem?
 • Amennyiben félreértem ezt a közlést, úgy remélem, valamennyi budapesti és vidéki egészségügyi és szociális intézmény részletes fertőzöttségi adatairól is beszámol az operatív törzs a közvéleménynek.
 • Utolsó kérdésem tehát csak annyi: mikor?

Egyelőre nincs hír arról, hogy Kovács Zoltán, mint a felelős magyar kormány tagja, hasonlóképp az „arca” lenne annak a felelősségrevonás-sorozatnak, ami például az állami egészségügyi intézményekben indulhatna a kórházi fertőzések miatti halálesetek kivizsgálására.

Ilyen vizsgálat és felelősségrevonás soha nem indulhat természetesen, Kovács államtitkár pedig ennek már nem lenne az „arca”.

Karácsony Gergely: „remélem, hogy Kovács államtitkár magától mond ilyen hülyeségeket”

A Facebookon reagált Kovács államtitkár gondolataira Budapest főpolgármestere. Karácsony Gergely szerint Kovács államtitkár ma „lényegében elismerte, hogy a kormány politikai alapon, és nem szakmai érvek alapján hoz döntést Budapest újranyitásáról. Értem én, hogy velem kell harcot vívni, ez is része ezek szerint a járványügyi katonai akciónak. De ennek alávetni közel 2 millió ember életének tervezhetőségét, kiszámíthatóságát, az példátlan felelőtlenség.”

Karácsony azt is írta, „ha nem politikailag, hanem a szakma oldaláról nézzük a helyzetet, nem is a sorosozásért-brüsszelezésért felelős Kovács államtitkárra, hanem az Orbán-kormány(!) szociális ügyekért(!) felelős volt helyettes államtitkárára érdemes figyelni, aki a minap azt írta: A magas ápolási szükségletű ellátottak »ingáztak« az egészségügyi és a szociális intézmények között. Ez önmagában óriási fertőzéshordozási veszély – különösen addig, amíg kötelezővé nem tették a negatív koronavírus-teszteket a kórházból idősek otthonába kerülés/visszakerülés feltételeként. Az intézkedés előtt – egyesek szerint azóta is – százával kerültek ki kórházakból, kezelésekről olyan lakók, ellátottak, akik »behozták« a falak közé a vírust.”

c.s.z.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Fővárosi Önkormányzat Pesti úti Idősek Otthona halál járvány Karácsony Gergely koronavírus Kovács Zoltán
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés