• Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Nincs koronavírus fertőzött a magyar börtönökben: a Csillagban ül a legtöbb veszélyeztett korú fogvatartott
Túl a városon 2020. május 11. 12:29

Nincs koronavírus fertőzött a magyar börtönökben: a Csillagban ül a legtöbb veszélyeztett korú fogvatartott

Szerencsés esetben teljesen elkerülheti a járvány a hazai börtönöket – derül ki a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának a Magyar Helsinki Bizottság és a Népszava adatigényléseire küldött válaszaiból.

Hirdetés
Hirdetés

A veszélyhelyzet kihirdetése óta naponta 25-28 ember kerül be a magyar börtönökbe – derül ki a BVOP tájékoztatásából.

Március 15. és április 15. között 764 új rabot fogadott be a hazai büntetés-végrehajtás, közülük 563 került előzetesbe a megyei intézetekben és 201-en kezdték meg jogerősen kiszabott büntetésük letöltését.

Legtöbben a Szegedi Fegyház és Börtönbe vonultak be, de harmincnál többen kerültek Baracskára és Szombathelyre is – írták a helsinkiseknek.

A harminc hazai intézet valamelyikébe összesen 1388 új személy került be március 11. és április 28 között. Mindegyikük 14 napos elkülönítés után mehetett csak be a közös helyiségekbe – írj a a Népszava.

A válaszokból kiderül az is, hogy április közepén 296 különösen veszélyeztetett csoportba tartozó, tehát 65 év feletti rab ült a börtönökben, a legtöbben Szegeden és Kalocsán, húszan pedig az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben.

Arra azonban nem kaptak választ, hány fogvatartottnak van komolyabb krónikus betegsége, ami miatt szintén kiemelten figyelni kellene rá a járvány megjelenésekor.

(fotó: Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága)

A válaszlevélben arra is felhívták a figyelmet, ha valaki bekerül egy fegyintézetbe, alapos orvosi vizsgálaton esik át és most az egészségügyi személyzet kiemelten figyel a felsőlégúti panaszokkal érkezőkre.

A veszélyhelyzet kihirdetését követően öt esetben tagadták meg az elítélt befogadását azért, mert a vírusfertőzés tüneteit mutatta, így járványügyi megfigyelésre valamelyik kórházba szállították.

A börtönökben és fegyházakban április 23-ig 47 fogvatartottat különítettek el, mert náluk felmerült a koronavírus fertőzöttség gyanúja, de a BVOP tájékoztatása szerint a kétszer elvégzett tesztelés egyiküknél sem igazolta a betegséget.

Az intézetekben dolgozók közül 63 személyt teszteltek és közülük az országos parancsnokságon dolgozó egyik munkatárs bizonyult pozitívnak.

Az intézeteket pedig a rabok bevonásával teljesen fertőtlenítették, az eddigi adatok alapján tehát nagy eséllyel nem éri el a járvány a hazai börtönöket. 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: börtön Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága fertőtlenítés járvány megbetegedés Szegedi Fegyház és Börtön