Hirdetés
Színes 2020. május 11. 09:30

Márok Tamás: Az eper személyiségi jogai

Televíziósként gyakran találkozunk ideges emberekkel. A minap a piacon forgattunk.

Hirdetés

– Engem ne vegyenek föl! Nem akarok a tévében szerepelni! Nem járulok hozzá!!
– Rendben van, ha kéri, nem fogjuk mutatni.
– De ha mégis betesznek, beperelem magukat!
– Nem fogjuk betenni. De egyébként ez közterület, itt lehet felvételeket csinálni, és nem fognak elítélni bennünket, ha ön látszik rajtuk.

Televíziósként gyakran találkozunk ilyen ideges emberekkel. Nemigen értem, miért esik pánikba valaki, ha felvétel készül róla, hogy az utcán sétál, vár a villamosra, vagy retket vesz a piacon. Jó, vannak persze érthető esetek. Mondjuk, csúnyának tartja magát, munkaidőben van, nem a feleségével sétál. De tapasztalatom szerint a tilosban járók kedves emberek, inkább udvariasan kérnek, nem fenyegetőznek. Az építkezésen is csak szelíden jegyzik meg a kőművesek, hogy ne mutassuk őket sisak nélkül.

Évekig voltak komoly gondjaink a rendőrökkel is. Tilos volt mutatni az arcukat, nem akarták, hogy felismerjék őket. Persze, a személyiségi jogokat én is fontosnak tartom, ám miért sértené egy zsaru jogait, ha azt látják a tévében, hogy egy közlekedési balesetnél intézkedik, vagy egy bűnügynél helyszínel?

Különös műfaj az úgynevezett spontán. Amikor a riporter az utcán odalép egy idegenhez, és megkérdezi, hogy a mi a véleménye mondjuk az ingyenes parkolásról. Tíz emberből legalább nyolc nem nyilatkozik, minimum kettő hisztérikusan utasít vissza. Van, aki meglátja a kamerát vagy a mikrofont, és nyomban kitér, nagy ívben elkerüli a stábot, vagy akár sarkon is fordul. Nagy feszültség van az emberekben, látom napra nap, bár nem értem, miért.

A minap a piacon forgattunk. Kollégám az egyik standról akart csinálni pár snittet, de a kofa dühösen rászólt:

– Nem veheti föl az epremet! Nem járulok hozzá!
– De hát maga nem is látszik, és ott van a korlátozott nyitvatartást jelző tábla – próbálkozott erőtlenül az operatőr.
– Akkor odateszem egy üres ládára! – vágta ki magát a mérges nő, aki olyan elszántan védte pár szem szamócájának személyiségi jogait.

„Kamerám képével eprekre tiprok” – dúdoltam magamban a KFT dalát.

már-ta

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: jegyzet riporter eper tv

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés