Hirdetés
Hirdetés
Ziccer 2020. május 10. 20:30

Elvonási tünetek ellen: jövő héten újraindul a Bundesliga

A négy legmagasabban jegyzett európai labdarúgó-bajnokság közül a németet indítják újra a leghamarabb. Jövő hét szombaton már teljes fordulót rendeznek a Bundesligában. Fellélegezhetnek, akiknek elvonási tünetei voltak az utóbbi hetekben: újra élő foci lesz a tévében.

Hirdetés

A járványhetek megannyi ismétlése után május 16-a fordulópontot jelenthet a foci hazai szerelmesei számára, mert a négy nagy európai bajnokság – angol, spanyol, olasz és német – közül az utóbbi a 26. fordulóval folytatódik. 

Németország alacsony számú fertőzöttel, kevés halálos áldozattal vészeli át eddig a koronavírus-járványt, ami a legkevésbé sem mondható el Olaszországról, Spanyolországról és Angliáról. Ezért lehetséges, hogy a frankfurti központú Német Labdarúgó-szövetség a szövetségi, valamint a tartományi kormányokkal egyeztetve arról dönthetett: megvannak a feltételei a bajnokság folytatásának.

A szabályok szigorúak lesznek, a csapatok többsége nem is örül ezeknek. Elsősorban annak, hogy zártkapusak lesznek a meccsek. A stadionokban legfeljebb háromszázan lehetnek, ám ezek nagy része nem szurkoló. Az üres lelátók valószínűleg nem fognak lelkileg jól hatni a csapatokra. Ez az általánosnak mondható vélemény.

Történelmi jelzővel illették a Bundesliga legutóbb megrendezett mérkőzését. A Borussia Mönchengladbach–1. FC. Köln találkozót március 11-én játszottak le, zárt kapuk mögött. A korábbról elhalasztott mérkőzés a koronavírus-járvány előtti utolsó találkozója volt a Bundesligának, amire elővigyázatossági okokból már nem engedték be a nézőket.

Noha a történelmi jelzőt megtarthatja a mérkőzés, de az ettől függetlenül tény, hogy egymást követik a bajnokságban a nézők nélküli találkozók. A klubok ezzel óriási bevételektől esnek el, de ezt felülírják az egészségvédelem szempontjai.

A csapatoknak a folytatás előtt egy hetes karanténba kell vonulniuk, a játékosokat folyamatosan tesztelik. A mérkőzések idejére kézfertőtlenítőket helyeznek el a pálya szélén, és valamennyi játékosnak magának kell hazavinnie a mezét és kimosnia. Ezekkel is a koronavírus terjedésének esélyét szeretnék csökkenteni.

Érthetően a szurkolók örülnek a legkevésbé a zárt kapus mérkőzésekről hozott döntésnek. A legfontosabb azonban, hogy ebben a kivételes helyzetben nem adminisztratív döntés szüleik a bajnokság végkimeneteléről.

A szombatival együtt kilenc forduló van hátra a német bajnokságból, amit négypontos előnnyel a Bayern München vezet, de szorosan a nyomában ott a Borussia Dortmund, az RB Leipzig, a Borussia Mönchengladbach és a Bayer Leverkusen. Aztán tíz pontos űrt követve hatodik a Schalke. 

Írhatnánk, hogy nem lefutott a bajnokság, ami abból a szempontból igaz volna, hogy az örökös bajnok München általában már márciusban megnyeri a Bundesligát behozhatatlan pontelőnyre téve szert ekkora. Ez most nem igaz, így a kilenc fordulóban – 27 pont szerezhető maximálisan – sok minden elképzelhető. Bár, a Bayern München járvány előtti formáját elnézve azért minden nem képzelhető el.

Remélhetőleg nem kell a járvány berobbanása miatt újból felfüggeszteni a bajnokságot, bár erre az eshetőségre is készül a Német Labdarúgó Szövetség, ami legalább két ok miatt kényszerhelyzetben volt a bajnokság újraindításáról hozott döntésével.

A bajnokságot eredetileg április 30-áig függesztették fel, a határidő lejárta után mindenképpen dönteni kellett a továbbiakról. E mellett több klub jelezte, hogy pénzügyileg teljesen ellehetetlenül, ha továbbra is szünetel a bajnokság, noha újraindítás nem elsősorban ezzel függ össze.

Május 16-án újrindul tehát a bajnokság, akkor három napra elhúzzák a fordulót, szombaton, vasárnap és hétfőn is tartanak meccseket. Utána viszont szombat–kedd ritmus következik.

Annyi ismétlés után valódi izgalmak következhetnek a sporttévékben.

B. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: férfi labdarúgás foci labdarúgás Németország Bundesliga
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés