Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. május 10. 14:54

Matolcsy György: A jegybank tartja az idei növekedési prognózisát

Vannak még optimista emberek ebben a zord világban.

Hirdetés

Magyarországon nem visszaesés, hanem növekedés lesz idén, a jegybank tartja a 2-3 százalékos növekedési prognózisát

– mondta a Magyar Nemzeti Bank elnöke a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

Matolcsy György, aki nem először ad hangot ez irányú véleményének, hozzátette: a sorra megjelenő európai növekedési prognózisok sokfajta megközelítést tükröznek. Az európai prognózisokkal foglalkozó pénzügyi-gazdasági intézmények között kettő a Nemzetközi Valutaalapnál (IMF) és a magyar kormánynál is optimistább: ilyen a lengyel jegybank és az MNB.

Gyorsan zuhanó és gyorsan visszapattanó, azaz V-alakú gazdasági hatással számolnak

– mondta.

Az első negyedév nem lesz rossz, a második negyedév elég szörnyű számokat produkál, a harmadik és a negyedik negyedév pedig megfejeli a korábban kiesett teljesítményt. Ezért merik azt mondani, hogy Magyarországon 2-3 százalékos növekedés lesz 2020-ban

– indokolta véleményét Matolcsy.

Szerinte ezt erősíti az a tény, hogy a magyar gazdaság döntő többsége működik, még a mélypontot jelentő áprilisi hetekben is működött. Vannak veszélyeztetett, válságban lévő területek, ilyen a turizmus és az ahhoz szorosan kötődő vendéglátás, vagy a kulturális ágazat, rendezvényszervezés, valamint a szállítás egy része, mondta.

Megalapozottnak nevezte az optimizmust, ami reményeik szerint a hamarosan megjelenő első negyedéves GDP-ben is tükröződik majd.

Kitért arra is, hogy a kiskereskedelmi forgalomban, a fogyasztásban az eurozónához képest 10 százalékos többlete van a magyar fogyasztásnak az első negyedévben. Szerinte ez is a versenyképességet erősítő pozíció.

A jegybankelnök szerint a koronavírus-járvány miatti válság jó állapotban érte a magyar gazdaságot, de az kapott egy ütést, ezért a jegybank még kedvezőbb feltételekkel újból meghirdette a 2013-ban bevezetett növekedési hitelprogramot NHP Hajrá! elnevezéssel.

Eddig több tucat szerződést kötöttek a pénzintézetek, reményeik szerint több ezer, vagy több tízezer ilyen szerződést kötnek majd vállalkozásokkal. Főként bérfizetésre vették igénybe a cégek a hitelt, de szerinte a nyári hónapokban már a beruházási, fejlesztési cél kerül előtérbe.

Szerinte a héten elindított jegybanki kötvényvásárlási program sikeres volt, néhány nap alatt elérte azt a hatást, amit talán máskor hónapokig sem lehet elérni: a hosszú állampapír-hozamokat 3,3 százalékról 2 százalékra nyomta le.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Matolcsy György MNB előrejelzés gazdaság gazdasági válság GDP járvány koronavírus pandémia világjárvány
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés