Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Koronavírus-szűrés csak meghívottaknak, vagy még azoknak sem: tesztel a Szegedi Tudományegyetem a Dugonics téren
Szegeden 2020. május 10. 11:23

Koronavírus-szűrés csak meghívottaknak, vagy még azoknak sem: tesztel a Szegedi Tudományegyetem a Dugonics téren

Képriport
A mai Dugonics téri csak egy a sok szűrőpont közül, igaz, az egyik leglátványosabb. Egy ember nagyjából 600 másikat képvisel. Csak a meghívottakat tesztelik, vagy még azokat sem.
Hirdetés
Hirdetés

– Szentesi vagyok, először oda is hívtak be telefonon koronavírustesztre. Mondtam, hogy Szegeden élek, akkor átirányítottak ide. Nincs és nem is volt semmilyen tünetem, de a családom rábeszélt, hogy a vendéglátásban dolgozom, sok emberrel találkozom. Szóval nem árthat, ha megbizonyosodok róla, egészséges vagyok – árulta el a 26 éves Evelin vasárnap a Dugonics téri szűrőbusz előtt várva. Mivel senkit nem konkrét időpontra hívtak, egyszerre hárman-négyen várakoztak.

Evelin jött, de... Kattintson fönti képünkre, nézze meg Iványi Aurél galériáját!

A szkafanderes szakemberek kitöltettek velük a téren egy paksaméta hozzájáruló nyilatkozatot. A buszban még egyszer kikérdezték őket, majd következett a szűrés. De nem mindenkinek. Evelin ugyanis hiába jött, mivel nem vették fel a szegedi listába, végül mégsem tesztelték.

Mosolygó védőruha, mosolygó szemű klinikai dolgozóval

A 69 éves sándorfalvi Tóth Lászlónénak viszont sikerült. Az asszony elmondta, a negyedórás procedúrából több volt a papírmunka. El kellett mondania, hogy nem volt beteg az utóbbi hónapokban. Két hónapja ki sem lépett a portájukról, helyette a családja vásárol be, és hogy a lányáékkal és az unokáival lakik együtt. Ezért már jól is esett neki ez a kis szegedi kiruccanás. Az asszony azt mondta, nem fél koronavírustól, nem is gondolt rá, hogy megfertőződhet, egészen eddig. Az eredményről értesítik.

Tóth Lászlóné végre kimozdulhatott otthonról. Hoszzú idő után hagyhatta el Sándorfalvát

Nem sikerült bejutni tesztelésre azoknak sem, akik hallották, hogy lesz ilyen lehetőség, és kijöttek a Dugonics térre, hátha felszállhatnak a szűrőbuszra.

Mivel a szűrőbuszban dolgozók nem nyilatkozhattak, csak az egyetem közleményéből tájékozódhatunk az országos vizsgálatról. Abban azt írják:

„az országos tesztelésen a KSH statisztikusai segítségével kiválasztott 17 ezer 778 fő meghívásos alapon vesz részt, 14 év felett minden korosztályból. A minták 16,4 százalékát a Szegedi Tudományegyetem munkatársai gyűjtik be a régióból, vagyis Jász-Nagykun-Szolnok, Békés, Csongrád és Bács-Kiskun megyékből. A május elsején indult tizennégy napos szűréssorozatban a Szegedi Tudományegyetemről tizenöt munkacsoport vesz részt, köztük orvosok, ápolók, asszisztensek és rezidensek. A vizsgálatsorozat célja, hogy pontos képet kapjanak a járvány kiterjedéséről és az új típusú koronavírussal fertőzöttek és átfertőzöttek valós számáról.”

Dombai Tünde

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Dugonics tér járvány koronavírus pandémia Szegedi Tudományegyetem SZTE szűrőbusz szűrővizsgálat világjárvány