Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2020. május 9. 16:04

Vasárnap a Dugonics téren tesztel koronavírusra a Szegedi Tudományegyetem 

Azokat várják mintavételre, akik előzetesen levélben vagy telefonon értesítést kaptak arról, hogy vegyenek részt az országos koronavírus-szűrővizsgálatban. A szegedi klinika elnöke szerint a tömeges tesztelés segít abban, hogy biztonságban tudhassuk magunkat és a környezetünket.

Hirdetés

Naponta 15 munkacsoport veszi le azt a közel 3000 mintát, ami a Szegedi Tudományegyetemre jut az országos vizsgálatban.

Az SZTE Csongrád megye mellett Békés, Bács-Kiskun és Jász-Nagykun-Szolnok megyékben felel a tömeges tesztelésért. Az országos tesztelésen a Központi Statisztikai Hivatal statisztikusai segítségével kiválasztott 17 ezer 778 fő meghívásos alapon vesz részt, 14 év felett minden korosztályból. A minták 16,4 százalékát a Szegedi Tudományegyetem munkatársai gyűjtik be a régióból.

Szegeden május 10-én, vasárnap 9 és 15 óra között várják tesztre a kiválasztottakat a Szegedi Tudományegyetem munkatársai.

A lakosokat véletlenszerűen, a statisztika szabályai szerint jelölték ki, mintát adni nem kötelező. Az orr- és garatváladék a PCR-teszthez kell, de vért is vesznek, amiből a covid-19 ellenanyagát tudják kimutatni.

A vizsgálatsorozat célja, hogy pontos képet kapjanak a járvány kiterjedéséről és az új típusú koronavírussal fertőzöttek és átfertőzöttek valós számáról.

Lengyel Csaba a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke a tesztelésről azt mondta: össznemzeti érdek, hogy mindenki elmenjen a tesztre, 

mert az adatok „segítenek abban bennünket, hogy fel tudjuk mérni azt, hogy milyen a járványügyi helyzet, miként alakítsuk a továbbiakban a járványügyi védekezés szabályait, tudunk-e enyhíteni, kell-e szigorítani ezeken a szabályokon, és miként folytathassuk az életünket a továbbiakban úgy, hogy biztonságban tudhassuk magunkat és a környezetünket is.”

Lengyel Csaba, a szegedi klinika igazgatója tehát lényegében azt mondta, hogy a tömeges teszteléssel olyan információkhoz jutunk, ami növeli a biztonságunkat.

Az operatív törzs tagjai minden alkalommal, amikor felmerült az újságírói kérdés, hogy miért nem tesztelnek nagyobb számban, azt hangsúlyozták: a tesztelés nem nyújt védelmet. Természetesen soha senki nem is állította, hogy védelmet nyújt.

A tömeges tesztelés információt szolgáltat a járvány méretéről, kiterjedtségéről és súlyosságáról.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Dugonics tér járvány koronavírus Szegedi Tudományegyetem SZTE teszt
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés