Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Pierre Curie, Albert Einstein, Sigmund Freud egy regényben – Bak Róbert ajánlja a Blanche és Marie könyve című kötetet
Művház 2020. május 9. 14:09

Pierre Curie, Albert Einstein, Sigmund Freud egy regényben – Bak Róbert ajánlja a Blanche és Marie könyve című kötetet


Hirdetés

Bár soha nem volt rám jellemző az „emlékolvasás” – csak azért kézbe venni valaki könyvét, mert az illető a közelmúltban elhunyt –, de most úgy éreztem, hogy kivételt kell tennem, hisz Per Olov Enquist személyében nemrég egy korszakos egyénisége távozott a skandináv irodalomnak. Egy olyan alkotó, aki sportolóként korának egyik legjobb magasugrója volt, hogy aztán ezt felváltsa előbb a sportújságírás, utóbb pedig a szépirodalom.

Az elmúlt bő fél évszázad során Enquist megírta

– hogy csak a „legeknél” maradjunk. De persze jöttek közben az olyan végletekig kimunkált és egyedi hangvételű dokumentumregények is, mint a jelen ismertető témájául szolgáló Blanche és Marie könyve.

És hogy miről szólhat egy olyan mű, amiben szerepet kap többek között Marie és Pierre Curie, Albert Einstein, Sigmund Freud, valamint az ő talán kevésbé ismert mestere, Jean-Martin Charcot? Mi másról, mint a szerelemről...

A svéd író regénye annak a Blanche Wittmann-nak a feljegyzésein alapul, akit Charcot professzor hisztéria miatt kezelt egy elmegyógyintézetben válogatott közönség előtt tizenhat éven át heti rendszerességgel, hogy emiatt a gyönyörű, fiatal nő óriási népszerűségre tegyen szert, és közismert hírességgé válljon (mai szemmel ez furcsa, de ne feledjük el, épp a pszichológia tudományának hajnalán vagyunk). Blanche később Marie Curie asszisztense és legjobb barátnője lett, hogy élete végén, magányosan, az őt ért sugárzás miatt csonkolt kézzel és lábakkal, hálószobájába zárva megpróbáljon rájönni arra a talányra, hogy mi is a szerelem.

„A szerelemből fény fakad vagy sötétség. A szerelmesek megosztják egymással a fényüket vagy a sötétségüket; ebből azután élet vagy halál keletkezik. Ezt nem lehet megérteni” – Blanche Wittmann.

Azt hiszem, már ennyiből is sejthető, hogy ebben a kötetben nem egy szokványos love sztorival lesz dolgunk. Enquist egy pillanatig sem akarja elhitetni az olvasóival, hogy tudná a választ a nevezetes, már sokszor és sokak által feltett kérdésre (Mi is a szerelem?), de mindvégig nyíltan, önéletrajzi elemeket is bevonva viaskodik Blanche jegyzeteivel, hihetetlen elszántsággal újra és újra megpróbálja definiálni a nő szavainak értelmét, hogy közben, a történések között ugrálva, egyre szűkülő köröket bejárva ugyanahhoz a kezdő mottóhoz térjen vissza: Amor Omnia Vincit – a szerelem mindent legyőz. És Enquist, mint a legnagyobbak, folyamatosan kérdez, de semmit meg nem válaszol; ezt rábízza a mindenkori olvasóira. Ahogy a könyvben is áll:

„A szerelmet nem lehet megérteni soha. De kik volnánk, ha meg se próbálnánk?”

Persze a svéd a záporozó kérdések közepette a maga szűkszavú, szaggatott és végtelenül lefojtott módján feleleveníti nem csak Blanche Wittmann és Marie Curie tragédiákkal teli életét (mindketten rákbetegként, magányosan és rengeteg rosszindulatú támadást elszenvedve haltak meg), de a XIX–XX. század fordulójának Párizsát, a még inkább gyermekcipőben járó fizika és pszichológia mai szemmel nézve igencsak különös világát, vagy éppen azt a közhangulatot, amely a két Nobel-díjat is elnyerő Curie-t feltételezett zsidó származása miatt azonnal az egyik leggyűlöltebb személlyé teszi Franciaországban egyetlen apró botlása miatt.

Per Olov Enquist (1934–2020)

Bár nem mondanám, hogy a Blanche és Marie könyve lenne Per Olov Enquist legjobb és legemlékezetesebb darabja, és persze az is ritka, hogy egy könyv elolvasása után jóval több kérdés maradjon bennünk, mint amennyire választ kaptunk, azt viszont mindenképpen ki kell jelentenem, hogy ez a regény minden fájdalmával, szörnyűségével és kimondatlanságával együtt is – furcsa ezt írni, de – szép és felemelő. Remélem, sokak fognak elmélyülni a huszadik század második felének egyik legnagyobb skandináv írójának könyvében. Szerencsénkre a legtöbb műve magyarul is elérhető.

Bak Róbert
Szerzőnk az ekultura internetes kulturális oldal munkatársa

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: irodalom könyv Bak Róbert könyvajánló kortárs irodalom regény Svédország
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés