Hirdetés
Szegeden 2020. május 8. 12:18

Vértói rekortán: három hónap múlva már körözhetünk rajta

Képriport
Az újszegedi Erzsébet ligetben átadott futópályához hasonlót építenek a Vértó köré a következő 90 napban. A beruházás egy átfogó rekonstrukciós program része, amelynek végén teljesen megújul Szeged egyik legfontosabb pihenőövezete.
Hirdetés

– A környéken lakó közel 40 ezer ember régi vágya teljesül azzal, hogy rendezzük a Vértó környékét, ezen belül pedig egy korszerű futópálya épül itt – mondta Kozma József, Makkosház és Vértó városrészek egyéni önkormányzati képviselője a munkálatok elkezdése alkalmából. A beruházáshoz központi forrásból szerzett pénzt az önkormányzat, amihez hozzátette a szükséges önrészt. Tavaly ugyanis támogatási kérelmet nyújtott be Szeged az Országos Futópálya-építési Programra, és az 1000 méteres rekortán futókör kialakítása témájú pályázat támogatást nyert.

A tervezett futókör a „Zöld város kialakítása Vértó és környéke akcióterületen” című projektben volt benne eredetileg, mivel azonban az Országos Futópálya Programban lehetővé vált ennek megvalósítása, logikus volt, hogy erre a beruházásra állami pénzt vettek igénybe. A most elindult beruházással három hónap múlva elkészül az egy kilométer hosszú és másfél méter széles futókör a tó körül.

Kattintson fönti képünkre, nézze meg Iványi Aurél galériáját!

Összesen bruttó 109 millió 269 ezer forintba került a futókör, amelyből bruttó 45 millió forint a központi támogatás és bruttó 64 millió 269 ezer forint az önkormányzati önerő. A futópálya megépülését követően a „Zöld város kialakítása Vértó és környéke akcióterületen” című projekt indul, amelynek kivitelezése valószínűleg 2021 nyarán kezdődik.

Mindkét projekt területén megvizsgáltatja az önkormányzat a növényzetet, és kizárólag az invazív vagy gyomfákat, illetve a beteg növényeket távolíttatja el. A futókör nyomvonalát úgy alakították ki a tervezők, hogy a lehető legkevesebb növényt érintse. A projektben nyolc fát ültetnek és nyolc négyzetméternyi cserjét telepítenek át.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Kozma József Makkosház Vértó futás futópálya