Hirdetés
Túl a városon 2020. május 8. 09:54

Ceglédi Zoltán: Nem érdemlünk meg egy igazi egészségügyi minisztert?

Nyilvánvaló, hogy Orbán Viktor mindenhez IS ért, de legalább a koronavírusnak elhihetné: vége a díszminiszterek időszakának.
Hirdetés
Hirdetés

Az elején össze lehetett röhögni ezen, hogy itt van a furán kattant bácsi, aki szerint a Tízparancsolattal kell megelőzni a rákot. Békeidőben, egy dísznek tartott papundekli-kormányban tényleg mindegy, kik vannak. Úgyse ők döntenek. Kásler Miklós egy olyan csúcstárcát vezet, ami normálisabb helyeken egy fél kormányt kitenne. Begyűrték egyetlen minisztériumba az oktatást, az egészségügyet, a kultúrát és az egyéb „apró” ügyeket. Illetve a túrót, mert az egyes területeket egyfelől az államtitkárok viszik kvázi-miniszterként. Mind emlékszünk Hoffmann Rózsára, ugye. No, és ki tudja megmondani guglizás nélkül, hogy ki volt a tárca minisztere, Hoffmann főnöke államtitkári működése nagyobb részében, két éven át? Nem, nem Balog Zoltán. Vele csak kirúgatta a végén Orbán Viktor. Keressenek rá, ki volt az eredeti tárcavezető! Nincs tehát miniszter, pláne, mert a másik oldalról meg maga a miniszterelnök, aki irányt szab, döntéseket hoz.

Ugyanígy egyébként nincs külügyi tárca sem. Van miniszter, Szijjártó Péter, akit kétféle feladattal bízott meg a miniszterelnök: legyen iszonyatosan bunkó a nyugati szövetségeseinkkel, ahonnan a pénz jön; és legyen szégyentelenül, kispályás módra vigéc, amikor keleten bizniszel. Külügyi döntések, na, ilyesmit nem varrtak rá, az ugyanis szintén miniszterelnöki hatáskör. Nincs diplomácia. Meg lehetne aztán egyenként vizsgálni, vajon mennyire ura a kodifikációnak Varga Judit, mennyiben dönt a rendőrségről Pintér Sándor, és vajon Gulyás Gergely... nem, ott vizsgálni sem kell, őt tényleg arra tartják, hogy bemondassanak vele valamit, amit aztán röhögve cáfolnak. Just for fun, mert vicces nézni, ahogy a következő kormányinfón izzadva próbálja előadni, hogy nem azt mondta, amit. Pedig de.

Szegedi lapba az ember nem ír olyat, hogy szinte hiányzik neki Lázár János, de a szomszéd vár egykori kapitánya tényleg képességes ember volt, utódja meg... annyit is ér.

Na, szóval ez a kormány nem kormány, de végtére is mindegy lenne ez, mondom, „békeidőben”. Ha megnyerte, hadd vigye, úgyis eleve one man show az egész, majd Orbán Viktor elpöckölgeti. Csak most van egy járványhelyzet, amit kezelni kellene. Ilyenkor ijesztő az is, hogy a még valamihez értő kormánytagok se férnek oda a döntésekhez: Varga Mihályt sem hagyták számolni, amikor gazdasági mentőcsomagot kellett összerakni. Nem Pintér Sándor, hanem a kormányzati PR találta ki azt is, hogy puskás egyenruhások flangáljanak a Ligetben. És ott vannak az alkalmatlanok: Gulyás Gergely átesik Szentkirályi Alexandra szoknyáján az „ehet-e fagyit a Kárász utcán egy budapesti lakcímkártyájú személy?”-féle hülyeségi vetélkedőben. Kásler meg... Kásler meg életveszélyes. Egy pillanatig nincs fogalma arról, hogy milyen megoldásokkal kéne az otthoni, digitális oktatást megvalósítani, látványosan fölötte döntöttek az érettségiről is. Mondván, „Maruzsa államtitkár úr majd megfontolja”. Eközben kirugdossa járvány idején a kórházigazgatókat, és betarthatatlan utasításokat ad.

Ami, mondom, már életeket veszélyeztet. Legutóbb ugyanis olyatén módon rendelte volna újraindítani az egészségügyet (máskor majd beszéljünk arról is, milyen óriási károkat okoztak egyáltalán a leállítással), hogy laboratóriumi PCR-tesztek előzetes elvégzéséhez kötött volna több kórházi beavatkozást. Például a kardiológiai betegek intubációját, azaz becsövezését. Ez az a sürgősségi légútbiztosítás, amit, ha máshonnan nem, a vonatkozó kórházi sorozatokból mindenki ismer: ilyenkor egy rugalmas műanyag csövet vezetnek a légcsőbe, mivel a beteg más módon nem tudna lélegezni. Tényleg arra gondolt a miniszter, hogy ilyenkor előbb tolják be a mintavevő pálcikát az illető orrába, azzal szaladjanak a laborba, teszteljék le koronavírusra, majd az eredmény függvényében biztosítsák az illető lélegzését? Pár óráig nem lélegzik, belefér. Vagy jelentse be előre a fuldoklást, hogy meglegyen addigra a teszt? És egy ilyen utasítás elkészül a miniszter stábjában, levélbe foglalják, Kásler doktor aláírja, ki is küldik – és csodálkoznak, hogy valami nem oké. Nem tudom, mi a terv, ilyenkor a kórházba küldött katona ad utasítást, vagy mi?

Ez most nem fér bele. Életveszélyes, hogy nincs a feladattal elbíró, önálló és felelős egészségügyi minisztere az országnak. Elkeserítő árnyékot vet a jövőre, hogy nincs dedikáltan ehhez értő, döntésre feljogosított, a diákokért dolgozó oktatási miniszterünk. Ha a Fidesz nem tanul abból, hogy kormányzásának pont ezt a két legnagyobb szégyenfoltját nagyította most fel a koronavírus, hát tanuljanak azok, akik a Fidesszel küzdenének. Vissza a szakpolitikák becsületét, a területhez értő, abban tapasztalt és iskolázott (!) árnyékminiszterekkel, karakteres és komolyan gondolt programokkal kell kihívni a Fideszt.

Káslernél jobb alany erre nem lesz.

Ceglédi Zoltán

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Ceglédi Zoltán járvány koronavírus pandémia vélemény világjárvány