Hirdetés
Túl a városon 2020. május 7. 21:29

Sokkal több lehet a munkanélküli annál, mint amennyit a kormány bevall

A Központi Statisztikai Hivatal április végén azt közölte, 53 ezren veszítették el az állásukat a koronavírus-járvány miatt. Mást jelez az Ipsos felmérése.
Hirdetés
Hirdetés

Az Ipsos adatai szerint munkavállalók 9 százaléka lett munkanélküli vagy úgy, hogy elveszítette az állását vagy úgy, hogy tönkrement a vállalkozása – írja a Portfolio. A Publicus is mért, szerintük a magyarok 10 százaléka vált állástalanná a járvány kirobbanása óta.

Ha 4 és félmillió dolgozó magyarral számolunk a válság előtti időre, akkor ez azt jelenti, hogy 450 ezren lettek munkanélküliek március közepe óta.

Ezzel szemben a KSH 330 ezer álláskeresőről tud, de azt a kormányzati hivatal sem tagadta soha, hogy ne lennének sokan, akik mindenféle ellátásnál és munka nélkül lennének Magyarországon. Azonban a különbség így is szembetűnő, hiszen járadékért sem folyamodhat bárki.

A lap meg is jegyzi, hogy a megkérdezettek közül bizonyára vannak olyanok, akik munkanélkülinek vallják magukat, de ellátásért még nem jelentkeztek.

A Portfolio szerint sokkal nagyobb lehet a leépítési hullám annál, mint azt a kormány sugallja, az ipari termelés kétszámjegyűt zuhant, a turizmus „padlót fogott”, és a fogyasztás is visszaesett – írja a gazdasági portál.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: álláskeresés foglalkoztatottság járvány koronavírus Központi Statisztikai Hivatal KSH munkanélküliség