Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Készül az újranyitásra a Somogyi: könyv karanténba kerülnek a visszahozott olvasmányok
Művház 2020. május 7. 15:46

Készül az újranyitásra a Somogyi: könyv karanténba kerülnek a visszahozott olvasmányok

Képriport
Egyelőre nincs hír arról, mikor nyithat ki újra a Somogyi-könyvtár, de a könyvtárosok már gőzerővel készülnek az olvasók fogadására. Lesz könyv karantén, ózongenerátoros fertőtlenítés és plexifal, büntetés viszont nem a későn visszahozott könyvekért.

Hirdetés

Március 16-án az ország többi kulturális intézményével egyetemben bezárt a Somogyi-könyvtár is a járványveszély miatt. Az ötvenhárom napja Csipkerózsika-álmát alvó intézményben a kulisszák mögött lázas munka kezdődött azért, ha engedélyt kapnak az újranyitásra, minél gyorsabban és zökkenőmentesebben induljon a kölcsönzés.

– Pontos dátumot egyelőre mi sem tudunk, azt központilag, az operatív törzs dönti majd el, mikor és milyen szabályok mellett nyithatnak ki ismét a kulturális intézmények – mondta Sikaláné Sánta Ildikó igazgató.

Szegeden, a Dóm téri palota üveghomlokzata mögött azonban nem tétlenkednek a könyvek őrzői.

– Beszereztünk és már be is üzemeltünk egy ózongenerátoros fertőtlenítőberendezést, amivel egyszerre akár ötszáz visszahozott könyvet is képesek leszünk majd biztonsággal fertőtleníteni – mondta az igazgató.

Arra számítanak, hogy a nyitás utáni napokban megrohamozzák őket az olvasók, így a látogatók és a könyvtárosok védelmében is módosították a kölcsönzés szabályait.

– Nyitás után a visszahozott könyveket kizárólag az alagsorban kialakított, plexivel védett átvételi ponton lehet majd leadni, innen a kötetek azonnal mennek a néhány méterre lévő fertőtlenítőhelyiségbe. Kölcsönözni és beiratkozni viszont csak a földszinti adminisztrációs pultnál lehet majd. Itt is plexivel védjük a dolgozóinkat és a látogatókat.

Az igazgatónő felhívja az olvasók figyelmét arra is, hogy ne rohanják majd meg az első néhány napon a Dóm téri épületet, mert a nyitást követő két hétig senkinek sem számítanak fel késedelmi díjat.

Azt szeretnék, ha az első napokban csak azok hoznák vissza a lejárt könyveket, akiknek ezt még március 16. előtt meg kellett volna tenni, legkésőbb pedig azokat várják, akiknek április első felében járt le az olvasójegyük.

Az épület több pontján kézfertőtlenítő berendezéseket is elhelyeztek, ezt az olvasók is használhatják. A nyitást követő első napokban pedig akár létszámkorlátozásra is számíthatnak majd a beléptetésnél az olvasók.

– Egyelőre azt sem tudni, milyen ütemben nyithatunk ki. Most úgy látszik, csak szakaszosan oldják majd fel a tilalmakat, először csak a kölcsönzés térhet vissza, a zenehallgatást és számítógépezést valószínű, hogy csak később fogják engedélyezni. Rendezvényeket a megnyitást követő négy hétben biztosan nem fognak tartani, ezek a közösségi alkalmak is csak fokozatosan térhetnek vissza.

Karanténba kerülnek a fiókokból visszahozott könyvek

A Somogyi-könyvtárnak városszerte tizenhárom helyen vannak fiókkönyvtárai. Az újranyitás után az ezekbe visszahozott könyvek sem kerülhetnek azonnal vissza a kölcsönzési rendszerbe, hanem két napra mindegyiket nejlon zacskóba teszik, majd fertőtlenítik és csak így kerülhetnek vissza az olvasókhoz.

rag 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: járvány könyv koronavírus Somogyi-könyvtár