Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Operatív törzs: aeroszolképződéssel járó élményelemeket egyelőre ne keressenek a strandokon, ha kimennek – inkább ne tegyék
Túl a városon 2020. május 7. 14:32 Forrás: MTI

Operatív törzs: aeroszolképződéssel járó élményelemeket egyelőre ne keressenek a strandokon, ha kimennek – inkább ne tegyék

Müller Cecília és Kiss Róbert tájékoztatott.

Hirdetés

Az országos tisztifőorvos értékelése szerint ez bizakodásra ad okot, az előzetes modellszámítások és járványügyi becslések beigazolódni látszanak. „Úgy tűnik, hogy elindult a megbetegedések és fertőződések számának csökkenése” – mondta. Müller Cecília szólt arról is, hogy a vidéki strandok és fürdőhelyek szabadtéri részei megnyithattak. Ezzel kapcsolatban azt mondta, hatósági engedély és helyszíni szemle birtokában lehet a strandokat és a természetes fürdőhelyeket újranyitni. Hangsúlyozta: ezeken a helyeken is be kell tartani a személyi távolságot, a medencéknél ez egy emberre négy négyzetméter vízfelületet jelent. A meghatározott számú fürdővendég beengedéséről az üzemeltetőnek kell gondoskodnia. Müller Cecília kitért arra is, hogy a zuhanyozókat, öltözőket és egyéb kiszolgáló helyiségeket akkor is lehet használni, ha a strandhoz tartozó épületben vannak, de ezeket gyakrabban, óránként, a beléptetéshez használt karórát pedig minden használat után fertőtleníteni kell. Kiemelte: aki beteg vagy valamilyen bőrbajban szenved, az ne menjen strandra, és a medencehasználat előtti és utáni zuhanyozás is mindenképpen szükséges.

A medencét használat előtt mindenképpen mechanikai tisztásnak kell alávetni, a fertőtlenítéshez használt szernek 50 milligramm/liter klór töménységűnek kell lennie – közölte. Jelezte, a vírus a természetben sérülékeny, hamar elpusztul, így a medencevízbe nem kell a szokásosnál több klór.

Egyelőre a vízforgató rendszerű medencék használata megengedett, az úgynevezett „töltő-ürítős” és a gyógyvizes medencéké, valamint az „aeroszolképződéssel járó élményelemeké” nem.

Müller Cecília kiemelte, a zárt fürdők vagy fedett helyen üzemelő medencék nem használhatók, és szintén nem lehet igénybe venni a belső terekben található szaunát, gőz- és pezsgőfürdőket, csúszdákat sem.

–A vidéki konditermek használatára is hasonló szabályok vonatkoznak – mondta kérdésre válaszolva az országos tisztifőorvos –, el kell kerülni a zsúfoltságot, a sportszereket rendszeresen – minden használat után – fertőtleníteni kell, és ugyanígy kell eljárni a közös használatú helyiségekben, öltözőkben, zuhanyozókban.

Kérdésre reagálva Müller Cecília elmondta azt is, hogy két gyereket ápolnak kórházban koronavírus-fertőzéssel, állapotuk kielégítő.

– Több mint hetven kórházba és más, a védekezésben résztvevő szervezetnek szállítottak védőeszközöket szerdán és csütörtökön – közölte Kiss Róbert alezredes, aki elmondta: orvosi maszkokat, szájmaszkokat, védőruhákat, védőkesztyűket és arcvédőket szállítottak, illetve szállítanak ki. Beszámolt arról is, hogy megkezdték a munkát a kétszáz gondozottnál több embert ellátó idősotthonokban az intézményparancsnokok, akik felügyelik az intézményeken a járványügyi előírások betartását és a készletgazdálkodás rendjét.

Bejelentette továbbá, hogy hatályba lépett az Agrárkamara előzetes kezdeményezése alapján kidolgozott kormányrendelet, amely részletesen szabályozza „a Magyarországgal szomszédos államból az agrárágazat munkaerőigénye biztosítása céljából beutazni szándékozók beléptetésére vonatkozó szabályokat”.

Ennek tekintetében, ezek az agrárdolgozók lehetnek a szomszéd ország állampolgárai vagy magyarországi lakóhellyel nem rendelkező magyar állampolgárok. Közölte azt is, hogy az érkező csoportok Ukrajna felől Záhonyban, Románia felől Nagylaknál léphetnek be az országba. Elmondta azt is, hogy a beléptetés feltétele, hogy a munkáltató a beléptetés tervezett időpontja előtt 48 órával értesítse a záhonyi, illetve nagylaki határrendészeti kirendeltséget, a bejelentésnek tartalmaznia kell az agrárdolgozó nevét, személyazonosításra alkalmas okmányának számát, a tervezett munka és a szálláshely címét, valamint a munkavégzés tervezett időpontját. A bejelentés másolatának az átléptetés során is rendelkezésre kell állnia.

A beléptetés feltétele továbbá az egészségügyi vizsgálat is, ennek tekintetében csak az az agrárdolgozó léphet be az országba, akinél nem merül fel a koronavírus-fertőzés gyanúja. A munkáltatónak a beléptetés előtt három nappal értesítenie kell a járványügyi hatóságot is.

Kiss Róbert szólt arról is, hogy az agrárdolgozónak tizennégy napra munkahelyi karanténba kell kerülnie, ennek tekintetében a munkáltató szervezi a szállás és a munkavégzés helye közötti szállítást, biztosítja az étkeztetést, és koronavírus-fertőzés gyanúja esetén a munkáltatónak egy órán belül értesítienie kell a magyarországi járványügyi hatóságot.

Az agrárdolgozók kiléptetését is 48 órával korábban be kell jelentenie a munkáltatónak a határrendészeti kirendeltségnek és a járványügyi hatóságnak is. A részletes szabályok megtalálhatók a rendőrség internetes oldalán, a www.police.hu oldalon is.

Kiss Róbert tájékoztatása szerint szerdán 870 hatósági házi karantént rendeltek el, jelenleg 10 ezer 956 van érvényben. Szerdán 22 esetben intézkedtek a hatósági házi karantén szabályait be nem tartókkal szemben, a rendőrség március 12. óta 1545 szabályszegővel szemben intézkedett. A kijárási korlátozások szabályait megszegőkkel szemben szerdán 457 esetben intézkedtek a rendőrök, ebből 227-en figyelmeztetést,115-en helyszíni bírságot kaptak, 65 ellen pedig feljelentést tettek. A rendőrség március 28-a óta ellenőrzi a kijárási korlátozások betartását, azóta 46 ezer 686 intézkedésre volt szükség. Egy kérdésre válaszolva elmondta: a gyermek és különélő szülője közötti kapcsolattartási jogot a kijárási korlátozás nem érinti, ennek „szóbeli közlését” elfogadják alapos indoknak a rendőrök az ellenőrzéskor.

Kiss Róbert elmondta azt is, hogy vidéken a védelmi intézkedések új szabályait ellenőrzi a rendőrség, szerdán 59 esetben kellett intézkedniük, ebből 37 volt figyelmeztetés, 9 helyszíni bírság, 13 pedig feljelentés. Elmondta azt is, 331-re emelkedett a járványüggyel kapcsolatos büntetőeljárások száma: rémhírterjesztés miatt 83, közveszéllyel fenyegetés miatt 27, csalás miatt 104, járványügyi szabályszegés miatt 20 büntetőeljárás indult, a gyanúsítottak száma 62. A határforgalomról elmondta, a belépő teherforgalomban Rajkánál két óra, Tompánál három óra, Ártándnál és Csengersimánál egy-egy óra a várakozás, kilépő teherforgalomban Csanádpalotánál és Ártándnál egy-egy órás a várakozás. A belépő személyforgalomban Röszkénél egy, Nagylaknál két óra a várakozás.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: járvány Kiss Róbert koronavírus Müller Cecília operatív törzs országos tisztifőorvos pandémia világjárvány
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés