Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • ÁNTSZ-ellenőrzés a szegedi idősotthonokban: dicséretet kaptak az állami szervtől a tisztaságért
Szegeden 2020. május 7. 13:10

ÁNTSZ-ellenőrzés a szegedi idősotthonokban: dicséretet kaptak az állami szervtől a tisztaságért

Képriport
Kiemelkedően jónak minősítették az ÁNTSZ ellenőrei a Szegedi Kistérség Többcélú Társulása Egyesített Szociális Intézmény felkészültségét a koronavírus-járvány elleni védekezésben. A három telephelyen főként a veszélyhelyzet idején szokásos higiéniai előírások betartását ellenőrizték, és különösen az Acél utcai intézményben tapasztaltakkal voltak elégedettek.

Hirdetés

– Május 4-én délután értesítettek bennünket, hogy másnap ellenőrzést tartanak nálunk, de mi már január vége óta biztonsági intézkedéseket léptettünk életbe, úgyhogy nyugodtan vártuk az ellenőröket – mondta Zsótér Ágnes, az intézmény igazgatója. Kedden a két ellenőr párhuzamosan járta végig a két Kálvária sugárúti, valamint az Acél utcában lévő telephelyeket, majd szóban elmondták, és írásban is rögzítették, hogy mindent rendben találtak.

Ellenőrizték az alapvető higiénés feltételeket, a beléptetés szabályait, a járvány idején előírt protokoll betartását, illetve annak dokumentálását. Beszélgettek az ápolókkal, és különösen érdekelte őket az elkülönítők működése. Ezeket a helyiségeket akkor használják, ha külső egészségügyi intézményben vizsgálják meg az időseket, és amikor visszatérnek, ezekben a szobákban kell tölteniük legalább két hetet. Zsótér Ágnes azt mondja, hogy náluk biztonsági okokból ez az időszak három hét.

Kattintson fönti képünkre, nézze meg Iványi Aurél galériáját!

Most is van hely az elkülönítő részlegekben, azaz minden helyzetre felkészültek. Szerencsére eddig egyetlen gondozott sem fertőződött meg a vírussal, és azt remélik ez így is marad. Két orvos gondoskodik az összesen 424 idős emberről heti 40 órában, akik folyamatosan elvégzik azokat a vizsgálatokat, amelyek ilyen rendkívüli egészségügyi helyzetben mindennél fontosabbak. Biztonsági okokból most a katétercseréket is az intézményekben végzik a szakemberek, hogy csökkentsék a külső fertőzésveszélyt.

Zsótér Ágnes elmondta, rengeteg segítséget kapnak a fenntartótól, Szeged önkormányzata pedig különösen sokat áldoz most az idősotthonokra. Április második felében a honvédség szakemberei végeztek átfogó fertőtlenítést a három intézményben, és akkor ezt sikerült úgy megoldani, hogy az idős embereket nem kellett máshová átköltöztetni.

Állandóak közben az oktatások a gondozóknak, hogy minél precízebben be tudják tartani a most különösen szigorú szabályokat. Az intézményvezető szerint bármikor jöhetnek újra az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat ellenőrei, de ez természetes, hiszen ilyen rendkívüli helyzetben mindennél fontosabb a biztonsági előírások betartása és betartatása.

Nézze meg a Szeged Televízió híradós anyagát!

Szincsok György

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: idősek otthona járvány Kálvária sugárút koronavírus pandémia SZKTT-ESZI Acél Utcai Idősek Otthona világjárvány Zsótér Ágnes
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés